10 načina da pomognete prijateljici koja se tek porodila
Mama sam dve devojčice između kojih je, što bi rekli, mala razlika. Iako možda, sa strane posmatrano, izgleda kao da nam sve ide lako i od ruke, priznajem da su dani zahtevni i iscrpljujući. Mama sam koja čuva sama – svesno sam donela odluku da neće ići u vrtić do treće godine; dojim, igram se, kuvam, hranim, održavam kuću i peglam ama baš sve. Kako dani odmiču, obe devojke stasavaju, svaka je samostalnija na svoj način i lakše je, ali početak je bio čupav.
 
Nedavno se porodila moja bliska prijateljica. Podržavam je u prvim danima, pričamo, četujemo, savetujemo se… Bodrim je telefonskim putem jer, eto, baš je sada moja beba pokupila neki virus. Znam da to nije dovoljno. Potrebno joj je mnogo više.
 
Ako i vi imate prijateljicu koja se skoro porodila, pa još sa drugim detetom, a nemate ideju šta biste mogli da učinite za nju, evo korisnih saveta jedne mame sa dvoje dece. Šeli tvrdi da bi bubreg dala da je neko ovo učinio za nju kada je rodila drugo dete, ali takođe zahvaljuje svima koji su njenoj porodici donosili jela dok je ona bila sa bebom.
 
 
supermama4
 
 
1.  Izvedite njenu stariju decu napolje 
 
Bilo gde – samo ih izvedite iz kuće. Mnogo je teže kada treba da se brinete i o bebi i o starijoj deci.
 
 
2. Donesite hranu
 
I to u ambalaži koju će baciti. Ne donosite posuđe koje će posle morati da pere i da vodi računa da li vam je vratila. Šeli je fina, pa daje savet i onima koji ne kuvaju. Ja baš i nisam. Skuvajte nešto! Sve se ceni. Ili, hajde, barem kupite. 
 
 
3. Platite ženu da joj očisti kuću 
 
Najbolji poklon na svetu! Ali morate platiti da to uradi neko drugi, ne možete vi. Teško da bi vašoj prijateljici bilo prijatno da vas posmatra dok rintate. A i ko zna šta možete da nađete. Zato je nepoznata žena (ili muškarac!) pravo rešenje.
 
 
4. Pričuvajte bebu dok ona dremne 
 
Najavite da dolazite s tom namerom. Neće upaliti ako se samo pojavite i predložite joj to – odbiće vas, pošto je „sve u redu“. 
 
 
5. Prepoznajte znake postporođajne depresije 
 
Uobičajeno je da žena prođe kroz „baby blues“. Isto tako, vrlo lako, može da sklizne u depresiju. Ako primetite da se mama ne brine o sebi ili o bebi na odgovarajući način, ne oklevajte da upozorite nju ili njenu porodicu na to i predložite terapiju.
 
 
supermama-3-lilihipsteri
 
 
 6. Izvedite ih iz kuće
 
Ponekad je mami i bebi dovoljno samo da izađu iz kuće. Makar se samo prošetali po kraju. 
 
 
7. Budite posebno pažljivi ako njena beba ima bilo kakav problem 
 
Jednom sam posmatrala prijateljičinu bebu koja je imala težak refluks. Pomislila sam kako nema šanse da joj ne treba više pomoći nego što je spremna da prihvati. Toliko je posla bilo oko bebe! Zato, ako beba ima bilo kakav problem ili je samo zahtevna, potrudite se da pomognete što više – roditeljima je to potrebno.
 
 
8. Idite u nabavku umesto nje
 
Ili pričuvajte bebu dok ona ode u nabavku. Stvarno sam uživala u tome pošto sam se porodila. Provela bih dva sata u radnji a vratila se sa dve stvari. Prijalo mi je da se šetam u poznatom okruženju a da nikoga ne nosim, ne hranim… 
 
 
9. Napravite znak za vrata na kome će pisati: Beba spava 
 
Bez greške se dešava da taman kada uspavate bebu, neko pozvoni. Odavno hoću da napravim znak, ali nikako da stignem, a ne mogu da nabrojim koliko puta sam se namrštila na nekoga ko je pozvonio baš u nezgodnom trenutku. 
 
 
10. Uvek dođite u posetu s pakovanjem pelena ili maramica 
 
Da budemo iskreni – našoj deci ne treba još lepe odeće, ali će zato pelene potrošiti dok kažeš keks. Ako nemate za pelene, kupite maramice za bebe. One postaju univerzalno sredstvo za čišćenje.
 
– Marija, temperatura spala!
– Stižem!
 
 
supermama
 
 
 
 
– Mama Mara
 
 
P. S. Da ne zaboravim: hvala mojoj mami na nesebičnoj pomoći. I našoj Maji, na drugarstvu i razumevanju.
 
 
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *