11 saveta na putu ka uspešnom dojenju
Juče sam u Domu zdravlja videla Unicefov poster na kome piše da u Srbiji, u prvih šest meseci, bebu doji svaka šesta majka. Mislila sam da se o tome dovoljno piše, pošto sam i sama pročitala mnogo odličnih tekstova i članaka na tu temu, ali kada sam videla taj poražavajući podatak na papiru shvatila sam da nikad nije dovoljno.
 
Iza mene je jedan staž koji se neslavno završio. Nakon sedam meseci mučenja sa svim problemima koji ženu mogu da snađu u dojenju, na molbu svog muža i majke, prestala sam da dojim. Kada sam sledeći put ostala trudna, čvrsto sam odlučila da ću biti uspešna. Čitala sam mnogo, učila, i već 10 meseci, uz male prepreke, evo, guramo Banana i ja.
 
Elem, imam nekoliko saveta za sve vas koje uskoro počinjete.
 
1. Odlučite da hoćete da dojite. To je abeceda dojenja. Ukoliko vi niste sigurne u sebe i to što radite, lako će vas pokolebati. 
 
 
dojenje-lilihipsteri-2
 
 
2. Naučite nešto o dojenju.  Iako je Majka Priroda sve udesila, postoje neke prepreke koje mogu da se jave, pa je dobro da se obavestite na vreme. Što više znate, lakše ćete ih prevazići. U Srbiji već nekoliko godina postoje radionice La Leće Lige. Takođe, na njihovom sajtu možete pročitati tekstove o dojenju a možete ih u hitnim slučajevima pozvati telefonom i dobiti dobronameran savet i podršku od majki koje su dojile ili još doje. Nedavno je izašla knjiga Put ka uspešnom dojenju Marije Tarabe, u izdanju Kreativnog centra. Udruženje Roditelj takođe ima dosta materijala na sajtu a u okviru udruženja radi i savetovalište i organizuju se radionice. Od stranih sajtova, preporučujem KellyMom ili Newman International Breastfeeding Centre. Kada sve iščitate, mnogo ćete lakše pristupiti problemima, ukoliko se jave. 
 
3. Počnite da dojite što pre. Insistirajte da vam što pre donesu bebu na podoj. Idealno bi bilo da vam je odmah po porođaju stave na dojku. Naime, beba se rađa sa instinktom za sisanje i na taj način ćete osigurati da sve glatko krene. 
 
4. Provera količine mleka. Pre svega, ne dozvolite da vam nemilosrdno stiskaju bradavice, što je praksa u većini porodilišta, kako bi proverili „da li imate mleka“. Prvo, mogu da vas povrede, jer su žlezde i tkivo veoma osetljivi. Drugo, priroda je uredila tako da kada se porodite, organizam počne da proizvodi mleko za bebu. Samo 2-5% majki ima fiziološki problem. Treće, to ništa ne pokazuje jer su i one žute kapljice, kolostrum, mleko. Baš onako kakvo bebi treba. Kasnije, mleko sazreva i prilagođava se bebi. 
 
5. Vi odlučujete o bebinoj ishrani. Praksa je u našim porodilištima da se bebama daje adaptirano mleko. Vaše je pravo da zahtevate da vam bebu donose na podoj i da joj se ne daje AD mleko, sve sa ciljem da se dojenje što pre uspostavi. Ako vam je donesu situ, beba neće hteti da sisa. Matematika je prosta. Što više beba sisa, više mleka ima. 
 
6. Beba pije AD mleko, gladna je. Nije istina. Beba pije mleko na flašicu jer iz cucle lakše ide, a ne zato što je gladna. Ovim povećavate šansu da stvari sa dojenjem pođu nizbrdo. 
 
 
dojenje-lilihipsteri-3
 
 
7. Besomučno masiranje zbog „mastitisa“. Veliki broj mama, obično tri-četiri dana nakon porođaja, dobije „mastitis“. Ovo je česta zabluda. Ko nije imao mastitis, ne zna šta je to. I hvala nebesima što je tako. Verujte mi na reč, imala sam ga tri puta. To što se u početku dešava je, u stvari, prepunjenost dojki jer je mleko naglo nadošlo i lako se rešava hladnim oblogama i povremenim ručnim izdajanjem između podoja. Ne dozvolite da vas nestručna lica masiraju i stiskaju dok vi u suzama grizete peškir. 
 
8. Vidi kakve su ti bradavice, nikad nećeš moći da dojiš. Ooo, kakva laž! Za sve postoji rešenje. Možda uz malo muke, ali može. I vama i bebi treba vremena da naučite kako i šta, zato imajte strpljenja. Još jedna bitna stvar: ako beba ne može da uhvati, proverite da li možda ima fizičku prepreku zbog skraćenih resica. Nađite lekara koji je upućen u materiju. Naši lekari to odbacuju  i ne smatraju da je prepreka dojenju, ali istina je sasvim drugačija. Uostalom, pročešljajte malo internet pa vidite zbog čega je bitno rešiti ovaj problem na vreme. Najbolje je da se intervencija izvrši u prvih mesec dana. I nemojte se plašiti, ne boli.
 
9. Beba plače, gladna je. Ovo je rečenica koja sve novopečene majke najviše boli. A svi je tako olako izgovaraju! Beba ne plače samo kad je gladna. Bebi isto tako može da bude hladno, vruće, može biti žedna, ili joj smetaju novi mirisi, prejako svetlo. A možda joj samo treba mama. 
 
10. Uobročite bebu. Nema razloga. Beba ima prava da sisa kad hoće i koliko hoće, makar i na pola sata. To ne znači da je gladna, već da je to njen ritam i potreba. Možda joj samo treba vaša blizina, tu je najsigurnija. 
 
11. Nađite adekvatnu podršku. I sama sam upoznala mnogo patronažnih sestara. Osim jedne, Danijele, kojoj sam zahvalna, sada, kada sam naučila sve što znam, zaprepašćena sam njihovim neznanjem. Još sam više zaprepašćena što nema nikoga ko bi im potrebno znanje obezbedio i pružio. No, to je neka druga tema. Svim budućim mamama, da ne bi lutale, predstavljam Mariju Taraba, IBCLC, međunarodno sertifikovanu savetnicu za laktaciju, uz čiju sam pomoć sve probleme savladala i kojoj sam zahvalna što sam ostvarila ovaj staž do kog mi je bilo jako stalo. Iz nekoliko kratkih susreta naučila sam mnogo i ne samo o dojenju već i o drugim razvojnim fazama.   
 
 
dojenje-lilihipsteri-1
 
 
Svesna sam da je ovo škakljiva tema o kojoj se mnogo polemiše. Mame koje ne doje često se osećaju „prozvano“ ili napadnuto, što meni nije cilj. I sama sam, iz neznanja, posle sedam meseci, odlučila da prestanem da dojim. To mi je bila jedna od najtežih odluka i dugo sam patila zbog toga. Moji bližnji to znaju. Htela sam samo da mamama koje doje, a imaju problema, prekratim muke u traženju rešenja. Ruku bih dala da sam ja imala ovakve ili slične „puškice“ prvi put u trudnoći.
 
Postoje mame koje su odlučile da ne doje, i to je okej. Samo nemojte prekidati naglo laktaciju kojekakvim hormonskim terapijama i nemojte se podvezivati. Posledice i neželjeni efekti su zastrašujući! Pročitajte uputstvo, svaki lek ga ima. Možda je drugi način dugotrajniji, ali priroda je i to uredila.
 
Imam prijateljicu koja je sve ovo prebrodila i upravo mi je javila da je pobedila i nametnutu dohranu. Go, girl!
 
I srećno dojenje! Ili nedojenje. ;)
 
 
 
– Mama Mara
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *