20 načina da se „resetujete“ kad deci nije dan
 
Na zanimljivom sajtu http://thepenningtonpoint.com/, gde se mogu pročitati ideje o vaspitavanju i saveti roditeljima smerne i pobožne Amerikanke Lise, videla sam kako ova majka devetoro dece uspeva da ostane pribrana kad su mališani nervozni i kad atmosfera preti da proključa. Ovo su njena uputstva.
 
1. Dišite duboko
 
Viknem: „Dišite duboko!“ Onda svi stanu i zajedno dugo, polako udišemo, podižući ruke uvis. Zatim lagano izdišemo dok spuštamo ruke. Ceo pokret je veoma spor i smislen. Ponekad ponovimo nekoliko puta, pa nastavljamo sa uobičajenim aktivnostima.
 
2. Poskoci sa odručivanjem
 
Svi batalimo ono što radimo i uradimo 20 poskoka sa odručivanjem. Ovo je naročito dobro kad imaju višak energije koju moraju da potroše. Smešno je kako mali pokušavaju da usklade pokrete rukama i nogama.
 
 
 
 
3. Igre sa bojama
 
Ako ne pada kiša, uzmem gomilu debelog papira u raznim bojama, lepljivu traku i pribadače (držala sam ih nekad u fioci pored ulaznih vrata) i iznesem napolje. Pribodem ili zalepim trakom listove papira za stabla, auto, žbunje, ulazna vrata… tako da budu raštrkani i da sve mogu da ih vidim sa stolice na koju ću sesti, koju onda stavim u sredinu. Okupim decu i kažem: „Spremni… Crveno!“ Svi trče da pronađu crveni papir, pa kad svi stignu do njega, viknem neku drugu boju i tako dok se ne umore. Ponekad malo promenimo igru, pa kažem ime jednog deteta i jednu boju. Na taj način stariji dobiju priliku da brže izvršavaju zadatke.
 
4. Stanice za igru u kuhinji
 
Napunim sudoperu dopola vodom i priborom za kuvanje, napunim jedan tiganj pirinčem, drugi slamčicama, plastičnu činiju pasuljem. Sve stavim na pult (ili sto) i navijem tajmer na pet minuta. Na svakoj „stanici“ mogu da se igraju samo pet minuta pre nego što se zamene. Ostanite u kuhinji da nadgledate i posvetite pažnju njihovim kreacijama. Posle 20 minuta je gotovo.
 
 
igre-sa-vodom-lilihipsteri
 
 
5. Igračke za hitne slučajeve
 
Neke igračke držim skivene visoko u ormanu za posebne prilike. Izvadim ih iz ormana i navijem tajmer na 30 minuta. Posle toga igračke sklanjam bar na mesec dana. Jedino tako upali svaki put.
 
6. Društvene igre
 
Svi zajedno sednemo i igramo nešto vrlo dosadno, tipa „čoveče, ne ljuti se“. Ponekad im je samo potrebno da sednete i 15 minuta im se posvetite u potpunosti.
 
 
 
 
7. Muzika je lek
 
Muzika je izvanredno rešenje za ovakvu vrstu problema. Ako nemam vremena za igre ili „kuvanje“ pirinča, pustim im neku veselu dečiju muziku i onda uz jednu pesmu svi zajedno igramo, i mama i tata, ako je kod kuće. Jedna pesma može svima da promeni raspoloženje.
 
8. Cepanje papira
 
Svima nam je ponekad potrebno da uradimo nešto nečuveno i neočekivano. Tada svakom detetu dam po tri lista debelog papira i svi stanemo ukrug pa kad kažem: „Sad!“, svi cepamo papire i bacamo na pod. Onda skačemo i vrištimo i smejemo se i kikoćemo i padamo i bacamo papire na sve strane nekih pet minuta. Potom kažem: „Gotovo!“ i moramo da počistimo što brže i na što blesaviji način.
 
 
cepamo-papir-lilihipsteri
 
 
9. Ležanje u travi
 
Često, kad nije hladno, vlažno, itd. izađemo napolje i legnemo u travu. Na smenu govorimo šta vidimo u oblacima, ili ako nema oblaka postavljam pitanja pa svi redom odgovaraju. Ponekad legnemo na trampolinu umesto na travu.
 
10. Zelena zdravica
 
Sipam jestivu zelenu boju u limunadu ili vodu. Sve pozovem u kuhinju, svima dam po čašu „zelenog bućkuriša“ i svi pijemo u isto vreme. Pijemo što brže možemo i blesavimo se. Ako je dan bio posebno težak, obavezno podrigujemo.
 
 
 
 
11. Hodanje na rukama
 
Svi obuju cipele na ruke i idu unaokolo dok ne kažem stop. Onda se zamrznu kao statue dok ne kažem da krenu dalje. Ponekad govorim do kog komada nameštaja da odbauljaju. Radimo ovo nekih 15 minuta a onda sklonimo cipele.
 
12. Kupanjac
 
Nije ovo kupanje zbog čistoće, ovo je kupanje radi igre – 15 minuta u kadi s nekoliko igračaka i bez pranja kose. Prosto, vreme da sve stane i da se igramo u vodi.
 
13. Čitanje knjiga
 
Ako su svi umorni, dohvatim knjigu i čitam naglas na neobičan način: s naglaskom, kao čudovište, i glumim šta se dešava – visim naopačke s kauča… Uradim nešto zbog čega će se to čitanje razlikovati.
 
 
pricanje-prica-lilihipsteri
 
 
14. Držanje za ruke
 
Ponekad je samo svima potrebna mama na nekoliko minuta. Onda se uhvatimo za ruke i šetamo, kad je moguće napolju, ali i u kući. Kažem nešto kao: „Recite mi šta vam se danas dopalo“ i hodamo i hodamo i prosto se dodirujemo nekoliko minuta.
 
15. Pitalice
 
Stanu ispred mene i zaspem ih pitanjima. Moraju vrlo brzo da odgovaraju i ako otežu, kažem: „Cin!“ i onda moraju da padnu, pa da ustanu. (Ako vam fali inspiracije, pomislite na omiljenu knjigu ili film i pitajte ih o tome: „Kako se zvao onaj lik što je…“, „Ko je poslednji ono rekao u filmu?“, „Koje je boje bila…. dok je devojčica trčala?“) Ovo je naročito zgodno za mame koje doje i kojima je potrebno da malo sednu dok starija deca traže pažnju.
 
16. Obojte imena
 
Ispišem im imena vrlo krupnim, debelim slovima i dobiju po tri bojice da ih oboje. Nema deljenja, menjanja… Samo tri bojice. Sad!
 
 
 
 
17. Užina
 
Sednete s njima i porazgovarate nekoliko minuta. Nemojte ih posaditi da sednu i otići. Samo sedite nekoliko minuta, nazdravite čašama „Za bolji dan!“ i prezalogajite nešto.
 
18. Šaputanja
 
Kažem: „Hajde da se igramo šaputanja!“ i navijem tajmer na 5–10 minuta. Sve to vreme sedimo i pričamo, ali svi moraju da šapuću. Potrudite se da bude šašavo i zanimljivo, nagnite se da im šapnete na uvo ili hodajte na prstima.
 
 
deca-na-maminoj-glavi-lilihipsteri
 
 
19. Životinje
 
Sednem na kauč i okupim ih oko sebe tako da budu malo razmaknuti, koliko da rašire ruke. Onda navedem životinju i oni je oponašaju dok ne kažem drugu.
 
20. Usporeno snimano
 
Ovo je dobro raditi posle mnogo drugih aktivnosti. Krećemo se i govorimo usporeno. Oni me prate. Onda neko drugi vodi. Jeste zabavno, ali energija se stišava i lakše je vratiti se u kolosek.
 
 
zeka-udahni-izdahni-lilihipsteri
 
 
Suština je u tome da prestanete s tim što radite, prestanete da žurite, prestanete da se nervirate i da posvetite nekoliko minuta nečemu potpuno drugačijem. Najvažnije je da mama i tata učestvuju. Tek onda je to dugme za reset.
 
 
– Mama Maja
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *