Avokado brodić i “homemade” igračke
Napraviti igračku je lako. Igračka može da se napravi od bilo čega, samo je važno, uostalom kao i pri svakoj vrsti gradnje, paziti da bude dovoljno čvrsta da izdrži igru (ako je uopšte namenjena za višekratno igranje) i da bude bezbedna, kako se dete ne bi povredilo.  Uvek je, naravno, poželjno i da vrši bar jednu osnovnu funkciju. To jest, ako je u pitanju autić, bilo bi dobro da se kotrlja, a ako je u pitanju brod, red bi bio da plovi.
 
Naša prva izgradnja broda bila je toliko ambiciozna da je doživela Titanikovu sudbinu. Velelepni gusarski jedrenjak se odmah posle porinuća spustio na dno sudopere… Sada kad razmislim, kako je i mogao dalje da stigne kad je bio toliko čvrsto izgrađen i sadržao toliko lepka (pištolj na tečnu plastiku – otišle bar dve patrone!).
 
 
 
 
Dakle, stvari treba pojednostaviti. Na primer, ovako.
 
Sačuvali smo ljusku od avokada i polovine osušili tako da ne promene oblik (ispunjene zgužvanom novinom).
 
 
 
 
Izabrali smo slamčicu za jarbol i pričvrstili je unutar ljuske s malo plastelina.
 
 
 
 
Za jedra smo isekli trouglove od papira i ukrasili ih zvezdastim nalepnicama. Sa malo selotejpa smo pričvrstili jedra na jarbol i eto našeg broda…
 
 
brodic-gotov-lilihipsteri
 
 
spreman za plovidbu…
 
 
prva-plovidba-lilihipsteri
 
 
Pošto smo zaboravili zastavicu, dodali smo je naknadno. Papirnu zastavu smo zalepili na čačkalicu koju smo uboli u malo plastelina u slamčici. Možda ste primetili, ključna reč za upotrebu materijala za brodić iz domaće radinosti jeste “malo”.
 
Sigurna sam da postoji još mnogo načina da se napravi ploveći brodić. Javite nam kako ste ga vi napravili, da podelimo sa svima. I, naravno, da pokušamo i sami da ga napravimo. :)
 
 
avokado-brodic
 
 
P.S. Evo i jedne varijante neletećeg aviona. Napravljen je za pet minuta od kutije od leka oblepljene papirnim selotejpom. Krila su takođe od selotejpa, a osovinu za elisu smo napravili od slamčice i fiksirali komadićem EVA pene (perlica za nakit). 
 
 
avion-od-selotejpa-lilihipsteri
 
avion-od-selotejpa-elisa-lilihipsteri
 
 
Avion još leti kobajagi i nije imao ozbiljnije udese, a napravljen je pre čak godinu dana. Neke od ovakvih pravljenih igračaka često postanu omiljene. One se uvek mogu popraviti ili unaprediti, a najdragocenije je što će i sama akcija popravljanja odvesti dete u novu igru.
 
 
 
– Mama Jooka
 
 

 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *