Od kako je naš najmlađi član stasao, sve više je zanima da učestvuje u dnevnim događanjima. Postao je pravi izazov uklopiti obaveze, pa tako i vreme za aktivnosti sa starijom ćerkom. Potrebne su mi ideje koje je moguće brzo i relativno lako sprovesti u delo, a da pri tom budu nove, smislene i da izazovu oduševljenje, jer u tako gustom rasporedu ne mogu da dozvolim drugačije. Baš takva je ova!
 
Iskra voli da peva. Jedna od mnogih pesama koje zna je „Ivin voz“. Često traži da joj ga kupimo, samo nikako da stigne na red. A voli i slova. Videla sam ovu ideju pre par meseci na Pinterestu, ali je završila negde u prašnjavim, pretrpanim fiokama mog pamćenja.
 
U četvrtak, tokom pakovanja za praznično putešestvije, iako je bila dobra i puna razumevanja, stalno je pitala: „Mama, a šta ćemo sad da radimo?“ Sreća pa sam otvorila baš tu prašnjavu fioku. :) Između poslepodnevne dremke i ručka, bacile smo se na pravljenje vozića.
 
Materijal verovatno imate u kući. Papir (mi uvek imamo šareni, ali i beli može sasvim lepo da posluži), makaze, molerska traka, nešto da iscrtate točkove i marker. Ukoliko imate mlađeg člana, prostrite sve na pod i uživajte zajedno – uvek ima posla i za njih.
 
 
marterijal-za-vozbuku-lilihipsteri
 
bebe-sestre-ucestvuju-vozbuka-lilhipsteri
 
 
Prvo isecite vagone i ispišite azbuku. Ukrcajte po dva slova u svaki vagon.
 
Potom iscrtajte točkove i isecite ih. Pustite i decu da vežbaju. Možete iseći više papira odjednom, da dodatno uštedite na vremenu. Ispišite azbuku.
 
 
iscrtavanje-tockova-sa=slovima-vozbuka-lilihipsteri
 
slova-tockovi-za-vozbuku-lilihipsteri-2
 
slova-za-vagone-vozbuka-lilhipsteri
 
 
Iscrtajte lokomotivu, slobodnom rukom. Isecite je. Mi smo tu napisale kome pripada.
 
 
crtamo-lokomotivu-za-vozbuku-lilihipsteri
 
 
Sledi zabavni deo za roditelje. Zalepite molerskom trakom lokomotivu, pa redom i vagone, na zid. Mi smo se odavno pomirili s tim da će zidovi ponovo zablistati kada deca budu porasla. Za sada, uživamo u umetničkim izlivima, ogrebotinama i (ne)namernim rupicama.
 
Na svaki vagon zalepite molersku traku tamo gde treba da dođu točkovi.
 
 
razmisljamo-slova-vozbuka-lilihipsteri
 
 
To je to. Čarolija može da počne. Srećan put!
 
I uživajte u tih tridesetak minuta koje ćete dobiti za sebe.
 
Molim, i drugi put!
 
 
 
 
 
– Mama Mara 
 
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Maja Zmaja

2015-04-17 10:08:55 Reply

Sjajna ideja! I mi baš učimo slova i opsjednuti smo vlakovima. ‘Ivin voz’ nam je najdraža pjesmica u zadnjih godinu dana i dnevno ju moram otpjevati minimalno 5 puta, a najčešće i više, uzastopno…dok se usta ne osuše! :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *