Još jedan u nizu, Bazar mama preduzetnica održaće se ove subote, 28. februara, od 10 do 22 h, u beogradskom Delta sitiju. Organizator manifestacije je Centar za mame
 
Na bazaru uvek pronađemo nešto što kao da je pravljeno baš za naše klince, nešto zabavno i drugačije od konfekcijske robe kojom smo zatrpani. (Za više informacija o nekim izlagačima, kliknite na slike.) 
 
 
10
 
 
Međutim, ovaj bazar valja posetiti i iz drugih razloga. Prvo, zato što na taj način pomažemo razvoj domaće proizvodnje za decu, podržavamo kvalitet, pokazujemo da želimo čist pamuk, neškodljive boje, pametne igračke.
 
 
dajdaj-pelene
 
 
Drugo, dajemo doprinos borbi za prava žena u našem društvu, koja još traje.
 
 
hugbuglilihipsteri
 
 
Najzad, a to je i najvažnije, pružamo podršku mamama koje, uprkos nezavidnom položaju u koji smo stavljene, imaju hrabrosti, volje i snage da rade samostalno, da stvaraju, da menjaju pravila, kao i da posavetuju i „poguraju“ početnice koje još nisu načisto sa sopstvenim kreativnim darom ili preduzetničkim potencijalima.
 
 
archiGRAFFITI_1_srb_lowres
 
 
Moći ćete, dakle, da pogledate i kupite potpuno originalne i veoma kvalitetne proizvode za decu – od pelena i kozmetike do igračaka i odeće, kao i da se obavestite o tečajevima jezika, školicama sporta, itd. Pored toga, više od 40 preduzetnica (možete ih upoznati ovde) reći će vam iz prve ruke šta znači pokrenuti sopstveni posao u našoj zemlji, i kako je to kada ste žena, pa još mama.
 
 
gugadzina-lilihipsteri-7
 
 
One poručuju: budite hrabre i ne odustajte! 
 
 
Kimooki-lilihipsteri
 
 
Od 2010. u našoj zemlji je porastao broj slučajeva u kojima su žene odbijene na konkursima za posao zato što posao nije za žene (71%) ili zbog starosti (65%; istraživanje iz 2014). Opet, veliku većinu kupaca čine žene, koje „duplo češće vuku cegere iz prodavnice“ nego muškarci (kažu na ovom mestu). Solidarnost ovim samo dobija na važnosti.
 
 
slika3
 
 
Dalje, osam od deset građana Srbije veruje da je ženama posao češće ugrožen zbog porodičnih obaveza (2014: 81%; 2010: 78%). Pa kaže: „S obzirom na ogromnu razliku u distribuciji obaveza u privatnoj sferi, ulazak u brak za većinu žena predstavlja prekretnicu u kojoj se zbog tradicionalnih uloga dramatično smanjuje prostor za profesionalnu afirmaciju i napredovanje u karijeri. Pomeranje granice ulaska u brak je značajno doprinelo povećanju broja visokoobrazovanih žena što je jedan od najvažnijih preduslova za promenu položaja žena na tržištu rada. Podaci RZS pokazuju da obrazovanje igra presudnu ulogu za prohodnost žena na tržištu rada, ali ne obezbeđuje i jednake zarade.“ (Položaj žena u Srbiji 2014)
 
 
sweet orange& cinnamon
 
 
Sasvim u duhu nastupa američke glumice Patriše Arket na ovogodišnjoj dodeli Oskara, koja je priliku da se obrati javnosti, pošto je dobila nagradu, iskoristila da uputi apel tamošnjoj javnosti da se više angažuje u borbi za jednakost žena. Zamislite, ni glumci i glumice u Holivudu nisu isto plaćeni.
 
 
shivashaktililihipsterijpg
 
 
U pozadini ovakve slike prelama se još bezbroj aspekata nejednakosti među polovima; ipak, od nečega mora da se počne, pa hajmo da potapšemo po ramenu ove mame koje su zasukale rukave.  
 
 
umbum-neuschwanstein
 
 
 
– Lilihipsterke
 
(Naslovna fotka preuzeta odavde, tekst “Kako biti uspešna zaposlena majka”.)   
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *