Važnost igara koje angažuju čula je velika. Neke studije ukazuju i na solidan procenat dece sa poremećajem senzomotornih sposobnosti u starijem uzrastu. Sigurno je da do toga dolazi i usled sve nezdravijeg okruženja u kojem deca danas odrastaju, a koje često podrazumeva previše sedenja i pasivnog gledanja u ekran. Na nama je da ih stimulišemo – podstaknemo da se što više kreću i istražuju sopstvenim čulima. Pa, koliki god nered da nastane, vredno je čišćenja. Jer, imajte u vidu, tako je samo u prvih nekoliko godina koje, u stvari, vrlo brzo prođu. 
 
Vrhovi prstiju su svakako prve pisaljke kojima se beba služi i zato je dobra ideja ponuditi joj nekoliko varijanti, nekoliko različitih načina da oseti razne materijale i kako se njeni prstići osećaju u takvim situacijama.
 
Predlažemo tri jednostavne i isprobane ideje za bebina prva likovna istraživanja, i to sledećim redosledom:
 
1. Za početak – domaća magična tabla
 
Sipajte boju (npr. tempera, akrilna boja ili boja za krečenje) u plastičnu kesu, dobro zalepite otvor selotejpom (ili koristite plastičnu kesu sa zatvaračem) a ivice dodatno zalepite za neku čvrstu ravnu podlogu (tacna, plastični podmetač). Idealno bi bilo da podloga bude bela, ali možete naprosto na nju da stavite beli papir. Bebe vole jake boje i snažne kontraste, pa im takav kolorit i izaberite.
 
 
magicna-tabla1-boja-u-kesi-lilihipsteri
 
 
Postoji još nekoliko varijanti ove igre koje možete isprobati. Za transparentnu osnovu, u kesu možete staviti neki providni šampon, bebi ulje ili gel za kosu i u njega dodati boju za kolače. Takođe, možete dodati šljokice, perlice, konfete, sve što pronađete a učini vam se da bi moglo izgledati zanimljivo i pozivati na opipavanje.
 
 
magicna-tabla2-boja-u-kesi-lilihipsteri
 
 
2. Sledeća faza – brašnopis
 
Na tacnu sipajte dovoljno brašna ili bolje griza (kukuruznog (antialergijska varijanta – bez glutena), pšeničnog) da površina tacne može da se prekrije u tankom sloju.
Demonstrirajte ukratko kako se može crtati vrhovima prstiju i ponudite i neke objekte (sitnije igračke, autiće, poklopce, čepove, modlice za kolače) kojima se mogu praviti tragovi na brašnu… Brašno nudi mogućnosti za detaljniji crtež, ali može da napravi popriličan nered i izazove kijanje, pa je sigurnije početi sa grizom.
 
 
 brasnopis-lilihipsteri
 
 
Za brašnopis je važno imati i “gumicu za brisanje” – poslužiće bilo koji valjkast predmet koji se uklapa u tacnu.
Iz našeg iskustva, brašnopis je veoma zanimljiv i todlerima, pa i malo starijoj deci, kako za pravljenje različitih otisaka i tragova, tako i kao poligon na kome mogu ispisivati svoja prva slova i brojeva.
 
 
3. Kada su prstići već izvežbani na suvom – boja za prstiće
 
Boju za slikanje prstima najjednostavnije možete napraviti od skroba i boje za kolače. Sama po sebi, boja za kolače je bezbedno sredstvo, međutim, kako je isuviše koncentrisana, ona boji kožu, pa je potrebno napraviti bazu za boju u vidu paste od kuvanog skroba. Postoji više različitih recepata, ali svi su vrlo slični. Recept koji smo izabrali je sa jednog od naših omiljenih blogova za rano učenje kroz igru – Imagination Tree, a za njega vam je potrebno:
 
  • 2 šolje kukuruznog skroba

  • 1 šolja hladne vode
  • 4 i po šolje ključale vode

  • tečne boje za kolače.

(Ukoliko želite, možete mešavini dodati i nekoliko kašika šećera, pa će vaša boja tako biti i neka vrsta nezdravo obojenog pudinga. Iako neki recepti to preporučuju, čini mi se da nije pametno decu stavljati u situacije u kojima treba da povežu boju s nečim ukusnim :).)
 
Skrob prvo treba promešati s hladnom vodom u glatku pastu i potom uz mešanje (mikser!) dodati u ključalu vodu. Kratko prokuvanu smesu (svega par minuta, prekinite kad primetite da se zgušnjava, jer boja će i hlađenjem postati gušća) podeliti u posudice – teglice s poklopcem i u svaku dodati par kapi boje za kolače. Boju za kolače umešati dok je smesa vruća i čim se ohladi, spremna je za upotrebu.
 
 
fingerpaint-lilihipsteri fingerpaint-2-lilihipsteri
 
 
 I, naravno, važno je napraviti dobru podlogu za ovu akciju – stari čaršav, mušema, najloni i slično, uglavnom, važno je da bude dovoljno veliko jer beba će verovatno želeti malo i da propuzi okolo.
 
 
brljam-uzivam-lilihipsteri
 
 
Na blogu Candokiddo naišli smo i na odličnu ideju za otiskivanje ovih prvih dečijih slika na papir. Bebi umesto papira servirajte plastičan poslužavnik, pa kada završi svoje brljanje na poslužavnik samo pritisnite papir. Osušen otisak pošaljite baki i deki, biće ponosni ;) . Oni malo stariji mogu isprobati i ideju iz našeg ranijeg posta Roršahovi leptirići.
 
 
otisak-boja-za-prstice-lilihipsteri
 
 
– Mama Jooka
 
 
 

 

 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *