Nema sumnje, banana je gotovo savršen proizvod i neizostavan “aksesoar” svake mame – dobro je upakovana i može se svuda poneti, daje energiju, odličnih je nutritivnih svojstava, a “zdravo” je slatka pa može da posluži kao dobar zaslađivač za razne vrste poslastica. Verovatno zbog toga svi vole i ovaj jednostavni banana hleb, čije je pojavljivanje na stolu nebrojeno puta smirilo strasti u časovima kada je nekoliko lilihipstera istovremeno želelo istu igračku.

 

banana hleb - sastojci

Ovako nam je mama Biljana objasnila:

Za jednu veknicu (pravougaona forma za hleb – 25 x 12 cm) potrebno je:

3-4 zrele banane, ispasirane
1/3 šolje istopljenog putera
3/4 šolje braon šećera (količina se može smanjiti na pola šolje (čak i na 1/3, u zavisnosti od ukusa) jer su banane same po sebi slatke)
1 umućeno jaje
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica sode bikarbone
prstohvat soli
1 i 1/2 šolja brašna (deo količine se može zameniti brašnom od celog zrna)

Po želji možete dodati seckane orahe, bademe, lešnike, suvo ili kandirano voće i naravno čokoladu.

 

IMG_9162 mala

 

S obzirom na to da nije neophodan mikser, recept je kao stvoren za male kuvare – dodajte im sastojke, nadgledajte proces i nemojte se brinuti, sigurno će ispasti dobro.

 

smesu sipajte u pravougani kalup za hleb

Rernu zagrejte na 175 °C.

Varjačom promešajte puter sa pasiranim bananama u većoj činiji za mućenje. Umešajte šećer, jaje i vanilu. Potom u umućenu smesu dodajte suve sastojke – brašno u koje su umešani so i soda bikarbona.

Pleh podmažite puterom, pospite brašnom i sipajte testo.

Peče se dugo, oko jedan sat, zbog čega je potrebno u toku pečenja povremeno proveravati kolač. Za sve livene kolače najsigurniji test je onaj sa čačkalicom – ubodete u sredinu kolača i ako je čačkalica suva, znači da je pečen.

Ako je prerano potamneo odozgo možete ga ovlaš prekriti komadom aluminijumske folije dok ne bude sasvim gotov.

 

IMG_9236 mala

 

Kada se prohladi, spreman je za serviranje. Prijatno!

 

IMG_9244 mala

 


Facebook komentari

4 Komentar/a

Vida

2014-08-21 10:53:24 Reply

U nedelju sam pravila banana hleb po ovom receptu, poslala Alekseju u Skoplje a njegova reakcija je bila – Mmmm ubavo ubavo! Ubacivanje čokolade u recept pravi veliku razliku u našoj porodici :) *

Duda

2014-08-25 19:48:09 Reply

probali na rođendanu, oduševili se, iskukali odmah ovaj recept i pravili 100 puta posle, lako i super, za nas nevične kuvanju! <3

Cica

2015-01-07 19:00:48 Reply

Probala danas i oduševila se. Vrlo je ukusan

Lilihipsteri

2015-01-09 11:26:26 Reply

Odlično! Sledeći put će biti još bolji ;)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *