Bubamara, bundevina čorba
U čuvenom uzrastu kad se dete naziva “toddler”, svi mi, mame i tate, u nekom trenutku shvatimo da mnogo zavisi od priče u koju za dete umotavamo stvarnost, bilo kod rutinskih operacija kao što su pranje zuba, obuvanje papuča ili nagovaranje da se proba neko jelo, ili za nešto ambicioznije. To jest, ne mnogo, već kompletan ishod većine poduhvata veoma često zavisi od naše maštovitosti.
 
Evo jednog jesenjeg klasika, sa odokativnim merama, pa molim da svako koriguje prema ukusu.  Sigurno je zdravo, lepe je boje, a ideja za prezentaciju je dovoljno slikovita da se uz ručak može izmisliti zanimljiva priča. I, za tren oka, nestala čorba! Bar je kod nas upalilo.
 
Kasnije sam shvatila da bi bubamari možda bolje pristajala ružičasta boršč krila. Znači, cvekla je rezervisana za narednu jestivu bubu. :)
 
Potrebno je:
 
  • bundeva (ovde je korišćena muskatna tikva) oko 400 grama
  • 1 krompir
  • 1 luk
  • oko 200 ml pavlake za kuvanje (ostavite u tetrapaku malu količinu za ukrašavanje)
  • kašika dehidrirane organske supe od povća (ili 1 kocka) ili oko pola litre domaćeg bujona
  • estragon
  • maslinovo ulje
  • so i biber po želji.
 
sastojci-za-corbu-od-bundeve
 
sastojci-za-corbu-pavlaka-dehidrirana-alnatura-supa
 
 
Luk iseckajte i propržite na tihoj vatri na maslinovom ulju. Dodajte krompir iseckan na kockice i kratko dinstajte dok seckate bundevu. Dodajte potom bundevine kockice i zalijte supom.
 
 
kuvanje-corbe
 
 
Pošto se krompir i bundeva skuvaju, propasirajte čorbu štapnim mikserom, dodajte estragon i pavlaku i kratko prokuvajte.
 
 
pasiranje
 
 
To je to, što se tiče bubamarinog tela, sada samo treba napraviti glavu. Krišku hleba (na slici je domaći hleb sa pivom, topla preporuka!) isecite kružnom modlom a manjom izdubite oči. Kasnije te kružiće možete prepoloviti i ubaciti kao kapak iznad neke zgodne bobice-zenice (nama je poslužila sušena aronija) i eto oka! A od lovorovog lista (ili neke druge začinske trave) možete napraviti antene. I usta, da se bubamara osmehuje, naša nije delovala nimalo raspoloženo u početku.
 
 
IMG_5166
 
 
Glavu naslonite na stranu dubokog tanjira, sipajte čorbu i ukrasite je kapljicama pavlake.
 
 
servirana-bubamara-corba
 
 
Bubamara je spremna!
 
 
bubamara-bundeva-servirana
 
 
P.S. Ako volite bundeve, pogledajte stranicu Fantazy tikve i bundeve, pregršt bundevastih informacija za prave ljubitelje.
 
 
– Mama Jooka
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

MajeZmaje

2014-10-16 08:57:09 Reply

Jako slatko, vjerujem da je nestala u trenu! Super ideja, baš sam se oduševila! :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *