Četiri godišnja doba – radionica Centra za rani razvoj
 
Uz pomoć različitih papira i lepka, mogu se dočarati promene koje nastaju smenom godišnjih doba. Za mlađu decu, to je početak upoznavanja s promenama u prirodi, dok za stariju decu ovo može biti način da dopune i provere svoja znanja.
 
Potrebno je:
 
  • papir iz bloka br. 5
  • kolaž papir, salvete
  • vata
  • makaze
  • lepak
  • kanap.
 
Kao malu pomoć detetu, možete staviti sliku gde su prikazana godišnja doba. Radi lakšeg prepoznavanja, možete “šifrovati“ bojom svako godišnje doba. Tako će dete mlađeg uzrasta, kada mu pokažete sliku i pitate ga koje je to godišnje doba, znati odgovor.
 
 
????
 
 
Izrežite četiri stabla od kolaž papira (mlađoj deci možete pomoći tako što ćete im nacrtati na poleđini papira putanju za sečenje). Sva četiri stabla zalepite na papir iz bloka jedno pored drugog (u toku lepljenja možete brojati stabla i na taj način vežbati brojanje i prebrojavanje).
 
 
izrezite-stabla
 
 
Nakon toga, na prva dva stabla zalepite zelene krošnje, a na druga dva stabla grane. U toku rada možete razgovarati s detetom o promenama. Važno je da naglasite dok lepite krošnje, odnosno grane, za koje godišnje doba spremate drvo (proleće, leto, jesen, zima).
 
 
dva-stabla-sa-krosnjom-dva-sa-granama
 
 
Pošto stabla dobiju grane i krošnje, počinjemo s pravljenjem obeležja različitih godišnjih doba. Prvo na redu je proleće. Kako se u proleće priroda budi i cveta, naše obeležje je cveće koje smo isekli sa salveta.
 
 
ukrasavamo-krosnje-2
 
ukrasavamo-krosnje
 
 
U leto je krošnja drveta zelena i puna lišća, tako da ovu krošnju nismo dirali, samo smo na kraju dodali korenje za drvo.
 
* Kao dodatna aktivnost, mogu se dodati i odlike vremena, odnosno vremenskih prilika, koje su karakteristične za određeno godišnje doba.
 
Za jesenje grane dodajemo lišće raznih boja. U toku aktivnosti ponavljamo sa detetom boje: zelena, crvena, žuta, narandžasta. Važno je da u toku rada vodite razgovor sa detetom o tom godišnjem dobu, u ovom slučaju o jeseni. Što je dete mlađe, opis promena će biti jednostavniji, npr. kada je jesen, lišće opada sa grane. Za stariju decu opisi mogu biti detaljniji: može se proširiti znanje o tome šta se dešava sa životinjama, ostalim biljkama i slično.
 
 
korenje-za-stabla
 
 
Kako je za zimu karakterističan sneg, na grane i oko stabla lepimo vatu. Za kraj, ispod svakog stabla lepimo tračice kanapa koje predstavljaju korenje drveta.
 
 
lepimo-korenje-drvecu
 
 
Kada završite svoje malo remek-delo, možete utvrditi i proširiti znanje o godišnjim dobima uz pomoć neke knjige za decu. Naša preporuka je: “Drvo i četiri godišnja doba”.
 
 
drvo4godisnjadoba
 
Marija Končar
 
Centar za rani razvoj
 
CRR na fb
 
 
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *