Osećaj ušuškanosti i mira nakon porođaja kod mene se javio još dok sam se nalazila u porodilištu, to jest, u sobi koja je za mene, tih tri dana koliko sam boravila u njoj, predstavljala jedan nov i veoma lep svet koji sam počela da delim sa svojom ćerkom. Iza vrata naše sobe je bilo hladno i uznemirujuće bučno, dok nam je unutra bilo toplo i tiho, osim kada je dolazilo vreme za podoj. Divne mame s kojima sam delila sobu veoma su uticale da se tako osećam, jer smo nas tri od trenutka kada sam ušla bile otvorene za to da pomognemo jedna drugoj, pripazimo bebu, popričamo i utišamo se kada je potrebno.

Ovaj osećaj sam želela da prenesem kući i da potraje narednih četrdeset dana. Volim porodično gnezdo i najlakše prevazilazim probleme ili usvajam nove okolnosti dok sam među svoja “četiri zida”. Tako je i odluka došla prirodno, onako kako meni najviše prija. Ovaj period sam iskoristila da okrepim svoje telo, koje je tokom devet meseci prolazilo različite faze opterećenja, kao i da povratim snagu koju sam izgubila prilikom porođaja. Vreme je bilo hladno pa je bilo idealno za konzumiranje čajeva i supica, koje su na početku pripremali moji najbliži. Provodila sam vreme sa bebom, u ležećem ili poluležećem položaju jer drugačije nije bilo moguće, mazila sam je i polako upoznavala. Zapravo, iskoristila sam vreme da upoznam i sebe kao majku, da obradim misli i osećanja koja su uticala na to da se u jednom trenutku osećam  nesigurno, a već u drugom svemoguće.

beba uziva blog 2

Ipak, ne odlučuju se sve mame na ovakav korak. Ovih dana su moji bliski i veoma dragi prijatelji dobili prinovu. Prvi put su sa bebom izašli nakon samo sedam dana od rođenja. Mama se osećala dobro, bila joj je potrebna šetnja, pa je tako i uradila. Oni su otišli i korak dalje i sa nepune tri nedelje odveli bebu na dečiji rođendan. Bilo je negodovanja i čuđenja od strane prijatelja i porodice, ali su roditelji ostali dosledni svojoj odluci i uživali. Povezivanje mame i bebe je moguće i na klupi u parku, ukoliko se obe osećaju lepo i opušteno.

Potrebno je da pratimo svoje potrebe i slušamo svoje telo, pa na osnovu toga da odlučimo da li ćemo kod kuće “odmirovati” tih četrdeset dana nakon porođaja ili ćemo izaći napolje i uživati u šetnji. Pišite nam kakva su vaša iskustva. Da li u prvo vreme nakon rođenja bebe ostajete kod kuće ili vam je prijatnije da budete napolju?

  • Mama Vida

(iz serije postova za Donat Mg)

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *