Kazaćete: “Evo, opet ovi sa plastelinom”, ali stvarno, kad malo bolje razmislim, možda je to jedina “stvar” kojom se deca igraju u svim fazama razvoja.
 
Elem, od plastelina se mogu napraviti i odlični elementi za gradnju, višenamenske kockice za konstrukcije i dekonstrukcije. Ovakve oblike smo prvi put počeli da pravimo kad smo uz “Playdoh” igračku dobili modlicu za cigle. Svakako, lakše bi bilo da smo pravili obične ravne cigle, koje jednostavno isečete nožem iz oklagijom razvaljanog plastelina (što toplo preporučujem kao bržu varijantu), ali mi smo odlučili da nam bude teže pa smo pretrpeli mučno vađenje svake cigle iz nezgodnog kalupa. Računam, i taj proces je sigurno nečemu služio – lekcija iz strpljenja nikad nije dosta.
 
 
pravimo-cigle-lilihipsteri
 
 
Cigle smo pravili postupno, svaki put uz igru plastelinom pomalo i gomila je stalno rasla. Kad ih zaboravite na polici, vrlo brzo se osuše i jednog dana shvatite da imate poprilično veliku gomilu.
Prva od ideja je bila građenje jednostavne kule, što se skoro uvek završi kao igra održavanja balansa, a koja opet uglavnom vodi u takmičenje – čija će kula duže izdržati.
 
 
kula-cigle-lilihipsteri
 
kula-gradimo-rusimo-lilihipsteri
 
 
Pošto su od domaćeg plastelina, cigle su se prilikom sušenja skupile i deformisale, što čini građenje izazovnijim. Sumnjam da bi bilo tako interesantno da su ciglice fabrički ravno isečene.
 
 
cigle-lilihipsteri
 
 
Pored ovakvih montažno-demontažnih igara, ideja nam je bila da sve cigle upotrebimo za građenje jedne velike kuće. Tu bi trebalo napraviti i malter – verovatno neku mešavinu brašna i vode, ali i drugačije konstruktorske elemente kao što su grede i masivniji blokovi, i upustiti se u ozbiljnije zidanje. Dok ne sakupimo dovoljno cigala za ovaj ambiciozni projekat, ostajemo na jednostavnom takmičenju u balansiranju.
 
 
cigle-balans-takmicenje-lilihipsteri
 
 
Evo i još nekoliko ideja za slične igre koje ne iziskuju ručnu izradu građevinskog materijala –  sa drvenim kockama i plastelinom umesto maltera, slična varijanta sa kamenčićima, a na isti način možete upotrebiti i lego kocke.
Takođe, povod za građenje može biti i neka omiljena priča, kao u ovom primeru sa genijalnim dečijim rešenjima za kuće tri praseta.
 
 
 gradjenje-ideje-lilihipsteri
 
 
 
 – Mama Jooka
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *