Dugo pravim tartove, ali skoro uvek voćne: sezonske pite od jabuka, šljiva, malina ili krušaka. Čokoladni tart mi je, iz nepoznatih razloga, uvek bio tabu. Moguće je da nisam naišla na dobar recept ili nisam verovala da može da ispadne kao iz poslastičarnice – sa pečenim, ali kremastim filom. Kada sam videla Marijino “Čoko čudo“, palo mi je na pamet da probam da napravim jedan takav ultračokoladni kolač, samo što je ovaj, zbog strastvene ljubavi prema testu glavnih potrošača slatkiša u kući, morao da sadrži koricu. I onda, sasvim logično, to je mogao biti samo tart.
U svakom slučaju, šta god da me je ranije sprečavalo, problem je rešen. Pronašla sam jednostavan recept i već posle drugog pokušaja ispao je savršen. (U prvom nisam verovala receptu, pa sam dodala malo skroba, u stilu: “Kako oni misle da će taj tečni fil da se stegne za 20 minuta!?” Vi se ne brinite. Ako pratite recept, biće taman kako treba.)
 
Potrebno je:
 
  • 250 ml slatke pavlake (plava kravica)
  • 125 ml mleka
  • 300 grama crne čokolade (što je kvalitetnija čokolada, krem je bolji)
  • 2 kašike šećera
  • 14 kašičice soli
  • 2 veća jajeta (zagrejana na sobnoj temperaturi).
 
cokoladni-tart-sastojci
 
 
Zagrejte mleko i slatku pavlaku skoro do ključanja na laganoj vatri. Sklonite sa šporeta i dodajte čokoladu iseckanu na kockice. Mešajte sve dok se čokolada ne otopi, pa dodajte šećer i so i dobro umešajte.
 
 
mesanje-coko-nadeva
 
 
Testo rasporedite u pleh, izbušite i izolujte jajetom. Dok spremate nadev, stavite pleh sa testom u frižider (dovoljno je i pet minuta). Rashlađeno testo zapecite desetak minuta na 160 °C ili dok blago ne porumeni.
 
 
testo-priprema-za-pecenje
 
 
U posudi za mućenje umutite jaja i sjedinite sa čokoladnim filom. Umešan nadev sipajte na zapečenu koricu i pažljivo premestite u zagrejanu rernu (oko 160 °C) jer će korica biti puna do vrha.
 
 
sipanje-nadeva
 
 
Pecite dvadesetak minuta, sve dok se fil ne stegne i dok površina ne postane sjajna. Ako primetite pukotine ili balončiće na površini, izvadite tart da se ne bi prepekao.
 
 gotov-tart-2
 
 
Sačekajte malo da se ohladi pa isecite i poslužite. Prijatno!
 
 
serviran-tart
 
 
– Mama Jooka
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *