Čorba od crvenog sočiva
Nedavno sam se zaželela variva od sočiva. Otišla sam u prodavnicu zdrave hrane, gde mi je prodavačica, u nedostatku zelenog, ponudila crveno sočivo. Iako nisam pre toga znala da uopšte ovakvo sočivo postoji, kupila sam kesu i potražila recept.
 
Kada sam ga prvi put kuvala, iznenadila sam se za koliko kratko vreme je moguće pripremiti crveno sočivo, a ukus – ukus me je očarao! Mekan, puterast  i dovoljno jak da zadovolji sva čula. Jednostavno, savršen. :)
 
Dok sam pripremala ovaj blog post, saznala sam od mama Jooke da se čorba od sočiva u Turskoj tradicionalno smatra „supom za nevestu“. Po njihovom receptu, dodaje se i bulgur, paradajz i više začina, pa ako ste raspoloženi i za tu verziju, izvolite link na engleskom jeziku.
 
Za domaću čorbu od sočiva, za 4 osobe, potrebno je:
 
  • 1 velika šargarepa
  • ½ korena peršuna
  • 1 glavica crnog luka srednje veličine
  • 1,5 šolja crvenog sočiva
  • 1 l bujona od povrća
  • 30 gr putera (ili ulje za prženje, po izboru)
  • 1 list lovora
  • so i biber po želji.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Luk iseckam i propržim u prethodno rastopljenom puteru ili ulju, kako kad. Kada luk omekša, dodam seckanu šargarepu i koren peršuna, posolim i pustim da se povrće dinsta još 5 do 10 minuta, na tihoj vatri. Pošto svo povrće lepo omekša, dodajem sočivo i bujon. Potrebno je još maksimalno 15 do 20 minuta da se sočivo skuva. Povremeno promešam i obavezno proveravam da li ima dovoljno tečnosti. Ovog puta sam, u nedostatku vremena, upotrebila kocku za supu „Alnatura“, ali više volim domaći bujon.
 
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Pri serviranju, može se dodati malo soka od limuna. Mi preferiramo pavlaku s maslinovim uljem kao dodatak čorbi i peršun kao zdravu dekoraciju. :)
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
 
Uživajte!
 
 
 
– Vida
 
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Maja Zmaja

2015-04-09 06:20:48 Reply

Obožavamo varivo od leće/sočiva, ali juhicu još nisam pravila! Ovu sigurno isprobavamo! :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *