Da li vaša beba napreduje kako treba?
 
Svima nam se desilo da osetimo knedlu u grlu gledajući kako neko dete u parku hoda samostalno kraj svoje mame koja se hvali kako mu je samo osam meseci, dok se naše čedo od godinu dana nesigurno klati čvrsto se držeći za nogavicu i ne pokušava ni da korakne. Poredimo koliko su nam deca napredovala u odnosu na njihove rođake, na komšijsku decu, na decu naših prijatelja, ponekad likujući, ponekad s gorčinom. 
 
Jedna mama pedijatar nedavno nas je podstakla da se zapitamo: Ima li uopšte svrhe porediti decu? Umesto da se stalno pitate: “Da li moje dete napreduje kako treba?”, bolje bi bilo, prema njenom mišljenju, da sebi postavite pitanje: “Da li moje dete napreduje?”
 
Prekretnice u razvoju deteta, počev od najranije dobi, nastaju kada ono nauči da se prevrne, da sedne, kad propuzi i kad prohoda. Ipak, između ovih važnih trenutaka postoji mnoštvo „bebećih koraka“ koji se ne daju tako lako uočiti. A njihov značaj je ogroman, zbog toga što sigurno vode ka prekretnici, ali i zato što će vas uveriti da je sve potpuno u redu i da je napredak kod vašeg deteta vidan.
 
 
bebeci-koraci-okretanje-stomak-ledja-sedenje-lilihipsteri
 
 
Iz ugla pedijatra, ova mama savetuje da je korisnije uporediti koliko je beba napredovala u odnosu na prethodni mesec nego u odnosu na bebu naših prijatelja.
 
Iz majčinske perspektive, podseća nas da, kad osetimo nelagodu dok poredimo svoje dete s nekim njegovim vršnjakom, pomislimo na sve što naše dete dobro radi. Ne samo na savladane veštine, već na smejanje, gukanje, mahanje, spavanje, milovanje…
 
 
bebeci-koraci-puzanje-stajanje-hodanje-lilihipsteri
 
 
Svakako je važno da o svim brigama koje vas muče u vezi s razvojem deteta porazgovarate s njegovim lekarom. Bebe se ne razvijaju prema nekom tačnom, malom rasporedu, u kom za svaki mesec stoji šta treba da se postigne. Opseg “normalnog” razvoja mnogo je širi nego što roditelji obično misle. 
 
Na sajtu CanDo Kiddo naći ćete i odlične ideje za tummy time – “igranje” na stomaku – a ovaj položaj je vrlo zgodan za vežbanje i stimulisanje bebe   
 
 
vasa-beba-2-lilihipsteri
 
 
 – Lilihipsterke
 
 
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *