Dan u Botaničkoj bašti Jevremovac

S prvim suncem, nakon duge i snežne zime, izašli smo u šetnju gradom. Posle kratkog razmišljanja o tome gde bismo mogli da odemo sa detetom koje je tek prohodalo, a da ipak ostanemo u okviru šireg centra grada, dosetili smo se Botaničke bašte Jevremovac. Ova gradska oaza omogućava beg od buke i gužve a istovremeno je i prostrana, što je čini idealnom za vežbanje prvih, nesigurnih koraka.

U baštu se ulazi iz Takovske ulice i ne možete promašiti kapiju jer je jedno od lepših arhitektonskih zdanja u tom delu grada.

 

 

Bašta je bogata najrazličitijim vrstama drveća i žbunja. Ukoliko vas interesuje da saznate više o svakoj biljci ili drvetu, možete se informisati na tablama koje se nalaze pored svake vrste.

 

 

Iako smo je posetili u periodu kada je baštenski svet tek krenuo da se budi iz zimskog sna, divili smo se prostranstvu koje će za samo mesec dana ozeleneti i procvetati.

 

 

Pored velikog prostranstva u kojem ćete sa sigurnošću uživati, naročito tokom proleća i leta, tu je i staklena bašta u viktorijanskom stilu, sa centralnom kupolom i dva krila. Kakva lepota!

 

 

Ja sam se i najviše radovala staklenoj bašti, jer kada sam poslednji put posetila Jevremovac, bila je zatvorena. Čim uđete u ovu baštu, dobijete utisak da se nalazite u kišnoj tropskoj šumi, okruženi vodenim biljakama i visokim tropskim drvećem i palmama.

 

 

Staze su dovoljno široke da može da se uđe kolicima, a i pregledne za istraživače u povoju. ;)

 

 

Pod centralnom kupolom, kao i u južnom krilu staklene bašte, uživaćete u bujnom svetu tropskih kišnih šuma u okviru izložbene postavke Tropi u Beogradu i u raznolikom svetu vodenih biljaka u okviru postavke Vodene bašte.

 

 

Na drugom kraju bašte, u severnom krilu, kročićete u svet pustinja, kamena i sunca.

 

 

Uživaćete u bogatoj kolekciji sukulentnih biljaka i različitog biljnog sveta koji je karakterističan za sunčane i pustinjske predele.

 

 

Ovde smo proveli najveći deo vremena tokom naše posete Botaničkoj bašti, a pokazalo se da nisam jedina koja je uživala u svakom delu staklenika. :)

 

 

Poseta se završila obilaskom Japanskog vrta. Dok se beba zasluženo odmarala u svojoj nosiljci, mi smo iskoristili priliku da predahnemo i divimo se lepotama ovog dela bašte.

 

 

Šetajući, najviše smo se susretali sa roditeljima koji su došli da prošetaju bebu u kolicima, mada je bilo i starije dece koja su vršljala okolo i lepo se zabavljala. Bebe su bile u najvećem broju, a kasnije sam saznala i zašto. Roditelj ili pratilac bebe stare do godinu dana ima besplatan ulaz u Botaničku baštu Jevremovac. Divan gest!

  • Mama Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *