Domaći plastelin – drugi deo, gde upoznaje različite dodatke
Ako napravite punu količinu plastelina, kao što kaže naš recept iz prethodnog plastelinskog posta, imaćete ga sasvim dovoljno da možete da isprobate svakakve dodatke, od začina do šljokica.
Na primer, možete napraviti natur varijantu plastelina koji osim mirisa ima i specifičnu teksturu.
 
 
mesanje-plastelina-sa-zacinima
 
 
U osnovnu belu masu dodajemo ili, još bolje, dajemo detetu da samo bira i u njega umesi najrazličitije dodatke – od začina u prahu kao što su cimet, anis, kurkuma, preko mirisnih trava kao što su bosiljak, origano, majčina dušica, lavanda, do različitih jestivih semenki (zdravih! dete širi dijapazon ukusa) kao što su lan, susam, suncokret, bundevino seme, konopljino seme, mak itd. Samo treba jasno napomenuti da više nisu jestive, pošto se umešaju u plastelin. Inače, sam plastelin je neškodljiv, a ukus mu je toliko slan i kiseo da sumnjamo da bi bilo koje dete pristalo da ga zaista proguta.
 
 
mesanje-plastelina-sa-zacinima-2
 
 
Iako je miris limuntusa dosta jak, većina pomenutih začina može sasvim lepo da namiriše testo.
 
 
mesanje-plastelina-sa-sljokicama
 
 
Možete pokušati i sa dodavanjem tečne arome (npr. jagoda za crveni, banana za žuti – ideja za igru: povezivanje napravljenog oblika sa mirisom), ali, iz našeg iskustva, jači su biili prirodni mirisi.
 
Na kraju smo upotrebili sve što nam se našlo pod rukom – začine, arome, boje i šljokice za jaja. Ovo su naše kombinacije:
 
 
plastelin-razne-vrste
 
 
Uz plastelin se mogu kombinovati i drugi materijali – vunica, suva testenina i mahunarke, drveni štapići i čačkalice, slamčice, komadići papira i različite prazne ambalaže, kao i sezonski pronađeni objekti kao što je kestenje, suvo lišće, šišarke, školjkice i kamenčići…
 
Naša deca su zaobišla kestenje i školjke i rešila da ga kombinuju sa jednim baštenskim pužem.
 
 
puz-i-drustvo
 
puzevi-i-glista
 
 
A onda su se posvetili uvek aktuelnom pravljenju tragova.
 
 
tragovi-u-plastelinu
 
 
 
– Mama Jooka
 
 
 
 
 
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *