Domaći plastelin, sam protiv svih ostalih
Postoji mnogo recepata za domaću masu za modelovanje i pretpostavljamo da ste se već oprobali u pravljenju, ali nije na odmet da ponovimo priču iz našeg ugla.
Pisali smo prethodno o tome koliko je važan proces istraživanja prostora i svojih mogućnosti, pre svega za bebe i malu decu. Domaći plastelin predstavlja za njih idealno sredstvo za sticanje novih znanja i veština.
 
Uvek ga možemo lako napraviti od namirnica koje imamo u kući, cena mu je neuporedivo niža od kupovnih (pogotovu što se može napraviti zaista velika količina) i nije otrovan. U frižideru, zamotan u plastičnu foliju i spakovan u kutiju, može stajati veoma dugo, zavisno od toga koliko se često koristi i da li ga uredno vraćamo u frižider. U našem slučaju, stoji skoro godinu dana (pošto smo u startu napravili veliku količinu). Uz sve to, domaći plastelin ima duže vreme sušenja od kupovnih masa za modelovanje (Play-doh i ostale varijante) pa je zato naročito pogodan za najmlađe skulptore (6 meseci +) koji ne insistiraju uvek na vraćanju stvari na svoje mesto.
 
Jedina mana mu je to što nije idealno rešenje za izradu figurica koje bismo želeli da zadržimo kao igračke (da ih osušimo i lakiramo) jer ovakva masa sadrži veliki procenat vode pa se usled sušenja oblici značajno skupljaju i to ne uvek onako kako mi očekujemo :). Ipak, mogu se izraditi sasvim pristojne figurice; evo naših puževa:
 
IMG_9969  mala
 
Zbog toga, za stariju decu predškolskog uzrasta, koja već uveliko rade na svom umetničkom portfelju, preporučujemo kupovnu masu (koja se manje skuplja i ima intenzivnije boje), a za one mlađe, više istraživački nastrojene, kojima sitnice kao što je spoljašnji izgled nisu od presudnog značaja – ovaj svemogući domaći proizvod.
 
Potrebno je:
 
  • 5 šolja vode
  • 5 šolja brašna
  • 1 šolja soli
  • 3 kašike supene ulja
  • 2 limuntusa
 
 IMG_0463
 
Najvažnije je držati se tačne razmere, odnosno koristiti istu šolju za merenje sastojaka.
Prvo staviti so i ulje u vodu da proključa. U velikoj činiji za mućenje pomešajte brašno i limuntus.
 
IMG_0466
 
Kada tečni sastojci proključaju dodajte ih postepeno u suve sastojke (brašno, limuntus) uz mućenje mikserom (nastavcima za mućenje testa – masa je gusta) dok se smesa ne ujednači. Kada se testo prohladi, izvadite ga iz posude i mesite dok je masa još topla kako bi se svi sastojci lakše sjedinili i tako sve dok pod prstima ne osetite glatku teksturu.
 
priprema
 
Nakon toga, podelite testo na onoliko delova koliko boja planirate da napravite i od tih delova formirajte manje kugle. Onda napravite udubljenje u sredini kugle i dodajte boju za kolače ili jaja (u prahu ili tečnu). Potom pažljivo mesite dok plastelin ne bude ravnomerno obojen (za jači intenzitet dodajte više boje; sve zavisi od kvaliteta pigmenta u izabranoj boji). Najbolje je da svaku boju plastelina pravite odvojeno, jednu po jednu, uvek na novom papiru za pečenje i čistim rukama (ili rukavicama, kako vam na rukama ne bi ostajala boja).
 
pribor i plastelin
 
Sada nabavite oklagiju, razne modlice, štapiće, čačkalice, plastične noževe i slamčice i sve to spakujte u jednu kutiju zajedno sa plastelinom. Čuvajte dobro zatvoreno u frižideru i imaćete uvek materijala za igranje, učenje, kao i izradu figurica koje zaslužuju da se osuše i lakiraju.
 
kutija sa plastelinom
 
Na primer, možete zajedno napraviti finu tortu babi ili dedi za rođendan :)
 
torta mala
 
 
– Mama Jooka
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *