Nova omiljena igra – mankala

Upoznali smo je nedavno, kada je Deda Mraz ostavio ispod naše jelke, a mi otpakovali i pitali se kako se ta komplikacija igra. Vrlo brzo smo shvatili da dugo nismo videli jednostavniju i zabavniju igru, pa je mankala lako uspela da upadne na listu najomiljenijih igara na tabli. Istina, jesmo bili malo samouvereni i prebrzo preleteli preko uputstva, pa smo jedno mesec dana uvažavali potpuno pogrešno protumačena pravila. Ali i tako nam je bilo zabavno! Verujte da sa ovom igrom nema greške, kako god da je protumačite.

Za mankalu kažu da je najstarija društvena igra na svetu. U prilog njenoj trajnosti ide i to što je toliko univerzalna i jednostavna, da je neodoljiva. Možete je igrati po propisu, na tabli sa kuglicama, ili možete improvizovati unedogled, igrati je kao verziju klikera tako što ćete na zemlji izdubiti rupice, kamenčićima na plaži, ili napraviti sopstvenu tablu, neku DIY, od kartona za jaja npr.

Naša mankala je domaći proizvod. Igraju je i prave sa ljubavlju Ana i Raša iz Beograda. Kako oni kažu: „Igrajući mankalu, deca razvijaju memoriju i koncentraciju, uče se strpljenju, deljenju, prihvatanju poraza i kako da bolje rešavaju probleme.“ Uz ovu igru, deca će se upoznati sa osnovnim principima planiranja i razvijanja strategije, sa logičkim razmišljanjem i zaključivanjem.

Ideja naših prijatelja koji izrađuju mankalu je i širenje ove igre i upoznavanje predškolaca sa njom. Ukoliko želite, pozovite ih da održe promociju u vašem vrtiću, jer mankala već odavno važi za ozbiljno nastavno sredstvo.

Više o ovoj „,misaonoj igri“, kako je neki nazivaju, možete saznati od Ane i Raše, preko njihovog sajta ili Fejsbuk stranice a pravila igre su lepo spakovali u jedan kratak i savršeno dovoljan video:

Ukratko, tabla ima po šest polja sa svake strane i na krajevima dva proširena polja koja se nazivaju mankale. U svako polje osim mankala postavite četiri perlice. Mankala sa vaše desne strane je vaša mankala, tj. nešto kao kućica, u kojoj treba da završi što više perlica. Igra se tako što birate polje iz kojeg ćete uzeti sve kuglice i onda ih rasporediti redom, jednu po jednu, u svaku sledeću rupu, krećući se u smeru suprotnom od kazaljke na satu.

Ukoliko poslednja perlica završi u vašoj mankali, imate pravo na još jedan potez. Ukoliko poslednja perlica završi u vašoj rupi koja je prazna, osvajate i nju i sve perlice iz suprotne protivničke rupe i prebacujete ih u svoju mankalu.

Kada raspoređujete kuglice stavljate ih redom, ali tako da uvek preskočite samo protivnikovu mankalu. Igra je završena kada jedan od igrača ostane bez perlica na svojoj strani table. Tada njegov protivnik uzima sve preostale perlice sa svoje strane i ubacuje ih u svoju mankalu.

Igra je namenjena svima starijim od 5 godina, ali ako dete već ima sklonost ka sličnim igrama i barata osnovnim računom, verovatno može i mlađe da zaigra mankalu. Drugim rečima, u pitanju je prava porodična igra, koja neće biti dosadna nijednom igraču bez obzira na uzrast.

A, kako smo primetili, tablu posebno jure todleri, pa uprkos etiketi: „Zabranjeno za one od 0 do 3“, učinite im i osmislite i za njih neku varijantu igre na mankala tabli da malo vežbaju motoriku, naravno uz nadzor ukoliko koriste originalne perlice. Možete im dati da po njoj ređaju loptice, kestenje ili orahe u ljusci, a starijima predložiti da plastičnom pincetom ili hvataljkom vežbaju ubacivanje.

Za početak možete pogledati onlajn verziju.

Ako smo uspeli da vas zainteresujemo predlažemo vam da probate u društvu dragih osoba. Sigurni smo da ćete uživati u ovoj jednostavno genijalnoj igri. :)

Mama Jooka

Save

Save

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *