Trudnoća je jedan od najlepših, ali i najizazovnijih perioda u životu žene. Imati svoje bližnje pored sebe kao podršku u trenucima straha, nedoumica i izrazitih telesnih promena dragoceno je samo po sebi. Često, međutim, nedostaje potpuno razumevanje. Ženama nedostaje sagovornik, neko ko uliva sigurnost i sa kime mogu da podele i najintimnije strepnje koje čuvaju u sebi kao najmračnije tajne. I ko bi to mogao da im pruži, ako ne žena koja i sama ima iskustva u rađanju, koja zna koliko snage i vere treba da se iznese trudnoća i u radosti donese beba na svet. Dula.
 
 
doulas
 
 
Od 22. do 28. marta obeležava se Svetska nedelja dula i pravo je vreme da se, kroz intervju koji sledi, bolje upoznamo s njima. Obavezno posetite njihovu FB stranicu Dule Srbije i poslušajte mnoge osnažujuće i zadivljujuće priče žena koje su imale dulu.
 
Zahvaljujemo Mirjani Gnjatić, duli, instruktorki prenatalne joge u Shiva Shakti Yoga Studiju, odakle priča o dulama u Srbiji i počinje.
 
 
acraycroft
 
 
  1. Pojam dule je za većinu roditelja u Srbiji nepoznat. Šta je ili ko je zapravo dula?
 
Dula je emotivna, fizička i psihološka podrška i pomoć ženi tokom trudnoće i porođaja. To je žena koja veruje u sposobnost žene da rađa, žena koja zna vrednost rađanja u radosti, žena koja je sposobna da veruje u ženu koja rađa čak i kad ona sama i drugi oko nje sumnjaju u to.
 
  1. Šta je vas podstaklo da postanete dula?
 
Mene su sama ženska podrška koju sam imala tokom trudnoće, kao i pozitivno iskustvo rađanja podstakli da se time bavim i da tu profesiju, na neki način, donesem ovde našim ženama.
 
  1. Kažite nam nešto o podršci koju dula pruža trudnicama.
 
Dula je osoba koju trudnica sama izabira tokom trudnoće, sastaje se s njom i razgovara o svojoj trudnoći, planovima, željama, strahovima, nedoumicama u vezi s porođajem, sobom samom, svojom ulogom majke. Dula je pre svega osoba od poverenja, pred kojom trudnica može da se otvori i poveri, bez opasnosti da će doživeti procenu ili osudu. Tokom trudnoće se te dve ženske duše upoznaju kako bi na samom porođaju imale već razvijen osećaj poverenja, razumevanja, uvažavanja, podrške.
 
 
de-la-tur-liihipsteri
 
 
  1. Kod nas tok porođaja nameće lekar. Ženama, uglavnom, nije dozvoljeno da samostalno odlučuju o svom telu i uskraćene su za mnoge doživljaje tokom porođaja i neposredno nakon njega. Dula bi trebalo da tokom perioda trudnoće sa majkom izabere najbolji plan porođaja za nju. Koliko je to moguće sprovesti u delo u Srbiji? Kakvo je vaše dosadašnje iskustvo?
 
Dula ne izabira plan porođaja za majku. Majka je ta koja donosi odluke na osnovu informacija kojima raspolaže. Uloga dule se, po pitanju plana porođaja, ogleda u tome što majku može da uputi kako da dođe do pravih informacija u vezi sa recimo porodilištem u kojem planira da se porodi, šta može da očekuje na porođaju i kako može da reaguje u datoj situaciji. Ohrabruje je da je ona sama vrhovni gospodar svog tela i da treba da se aktivno založi za to da doživi porođaj kakav želi. Nijedna dula ne može da garantuje da će majka imati super iskustvo na porođaju, ali joj i te kako može pomoći da to iskustvo bude što pozitivnije.
 
  1. Uz prave informacije i dobru podršku, mislite li da je prirodan porođaj za svaku ženu?
 
Ne želi svaka žena prirodan porođaj, tako da ga na taj način ne treba forsirati. Žene treba da imaju informaciju šta znači prirodan porođaj i za majku i za bebu, koje on izazove i nagrade nosi, ali je na svakoj ženi da izabere ono što ona sama oseća da je najbolje za nju. Žene treba da imaju pravo da izaberu porođaj kakav one same, pojedinačno, žele za sebe.
 
  1. Koje su metode ublažavanja bola, po vašem mišljenju, najefikasnije kod prirodnog porođaja?
 
Najefikasnija metoda za ublažavanje bola je svakako mogućnost da žena bude aktivna tokom porođaja, da može da se šeta, protegne, čučne, legne, savije. Da prati osećaje koje joj telo diktira, umesto da bude nepomična, vezana za krevet. Tek posle dolaze tehnike masaže, vizuelizacije, svesno disanje.
 
 
figurica-kraja-amazon-lilihipsteri
 
 
  1. Po vašem iskustvu, šta za porodicu znači prisustvo oca na porođaju?
 
Ukoliko otac želi da prisustvuje porođaju, mislim da je to najlepše iskustvo koje on može da priušti sebi i svom detetu. Biti svedok dolaska deteta na svet, držati ga u naručju u tim prvim momentima, iskustvo je koje se duboko usađuje u našu podsvest, u sve naše i bebine ćelije. To je nezaboravan osećaj, biti svedok čuda života, i duboka povezanost koja se stvara u tim trenucima i traje čitav život. Ipak, mislim da su sami očevi ti koji drugom ocu mogu najbolje preneti veličinu i veličanstvenost takvog iskustva. Tako da predlažem očevima da razgovaraju sa drugim tatama koji su bili na porođaju ili da pročitaju njihove priče, a ne da se oslanjaju na komentare muškaraca koji nisu imali takvo iskustvo.
 
  1. Oko dve godine je prošlo od kada su prve dule u Srbiji završile obuku pri organizaciji “DONNA International”. Koliko ih sada ima i kakva su dosadašnja iskustva? Da li se nazire mogućnost da će dule biti prihvaćene od strane zvaničnih institucija u Srbiji?
 
Obuci za dule prisustvovalo je oko dvadesetak žena iz Srbije, bilo je nekoliko njih iz Banja Luke i jedna mama iz Hrvatske. Iz Srbije je aktivno nas desetak, svaka sa različitim iskustvom pružanja podrške tokom trudnoće i na porođaju. Najnovije izjave ministra zdravlja o pokretanju procesa akreditacije porodilišta svakako će ići u prilog i dulama. Potrebno je da se i same žene založe za to čije prisustvo žele na svom porođaju.
 
  1. Ukoliko se trudnice odluče za usluge dule, kome u Srbiji mogu da se obrate?
 
Na našoj FB stranici Dule Srbije trudnice mogu doći do različitih korisnih informacija u vezi s trudnoćom, porođajem, bebama, dojenjem, kao i dešavanjima koja mi i druge organizacije organizujemo za trudnice. Na našem sajtu www.dula.rs trudnica se može upoznati sa dulama koje su aktivne u Srbiji i na taj način stupiti u kontakt sa dulama s kojima želi.
 
dule-lilihipsteri
 
 
– Lilihipsterke
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *