Superlako!

A potrebno je:

  • 375 gr brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 160 gr smeđeg šećera
  • 125 ml ulja (u ovom slučaju, ulja od koštice grožđa)
  • 125 ml mleka
  • 1 veće jaje
  • kašičica ekstrakta vanile ili mahuna vanile
  • oko 300 gr bobičastog voća (smrznutog (bez odmrzavanja) ili svežeg); najbolje se slažu maline, kupine i/ili borovnice)
  • oko 100 gr čokolade (naravno, niko vam neće zameriti ako malo povećate količinu, za bar još pola količine :) )

priprema tecnih sastojaka

Rernu zagrejati na 175 ºC.

U većoj posudi dobro izmešati suve sastojke – brašno, prašak za pecivo i šećer. Napraviti udubljenje i sipati tečne sastojke – ulje, mleko, vanilu i jaje (koje je najbolje prethodno umutiti u drugoj posudi, kako bi se jaje dobro sjedinilo).

merenje

voce i cokolada

Izmešati smesu ovlaš, tek toliko da se sastojci sjedine, pa umešati voće i čokoladu. Smesu je bolje što manje mešati i ako vam se učini da je pregusta – ne brinite, sve je u redu!

testo

U kalup za mafine (12 kom) postaviti papirne korpice i rasporediti testo tako da korpice budu oko 3/4 pune. Od ove količine ispadne otprilike jedan pleh i za još koji mafin (količina varira u zavisnosti od toga kako delite smesu, kao i od toga da li ste dodali više voća/čokolade).

spremno...

Peku se oko pola sata. Pred kraj proverite čačkalicom da li su gotovi.

gotovo

…pola ide odmah na sto…

za odmah!

 

…a pola za poneti u goste :)

i za poneti...

 

Naša preporuka za kombinaciju: maline + bela čokolada.

Trećinu količine brašna možete zameniti ražanim ili pšeničnim integralnim brašnom, mekinjama… Recept je odličan za eksperimentisanje jer uvek uspeva, samo je važno da se držite iste razmere suvih i tečnih sastojaka.

– Mama Jooka

mafin


Facebook komentari

1 Komentar/a

Elina mama

2014-09-28 08:37:52 Reply

Da, dobro ste procitali, “za poneti u goste”! Mama Joka je najbolji gost ikad, sve sto trebamo mi kao domacini da posluzimo, ona ponese sama :) (i za popit je ponela)

Eli upravo dovrsava ceo mafin koji smo juce spremile zajedno, naravno, posto nikakavo mesanje i mucenje ne prolazi bez nje. Od 12 mafina, ostala su samo 2, uskoro i samo 1 i mogu reci da su ovo najukusniji mafini koje sam do sad jela, sto nije cudno jer mama Joka sprema najbolje kolace od svih koje poznajem i svasta ponesto zna i jedva cekam jos njenih recepata!

Ljubimo drugara Tea i pozdravljamo mu roditelje!

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *