Ernest i Selestina – animirani film za decu i roditelje

Leto provodim u Skoplju, sa bebom i porodicom. Nisam ih posetila godinu dana i čekala sam strpljivo i uzbuđeno spore zajedničke letnje dane. Aleksej je porastao, beba mu nije najzanimljivija, ali zato je tetka tu da ispuni vreme igranjem žmurke, karte, čitanjem. Trudimo se što manje vremena da provedemo ispred televizora, osim kada je sadržaj zaista kvalitetan i zanimljiv.

Prošle nedelje smo pogledali jedan baš takav belgijski animirani film pod nazivom Ernest i Selestina. Toliko nam se dopao da smo ga još jednom vratili i pogledali sledećeg dana. Elem, Ernest i Selestina su zaljubljenici u umetnosti. On voli muziku i pozorište, ona voli da crta. Oboje su odbačeni zbog svoje strasti prema umetnosti, Ernest od strane njegove porodice sudija i advokata, a Selestina u domu za nezbrinutu decu gde stanuje.

ernest-et-celestine_425353_23674

Njihov prvi susret je mogao veoma lako biti poguban po Selestin jer je Ernest zamalo nije pojeo nakon dugog zimskog sna. Posle nekog vremena, na insistiranje osetljive ali veoma uporne Selestin, njih dvoje postaju prijatelji i zajedno se skrivaju u Ernestovoj kući nadomak grada.

UNDATED - Ernest et Celestine  FILM REVIEW . Courtesy of Mongrel Media.

Prvi put sam tog dana i saznala za ovu divnu priču, ne znajući da je napravljena po istoimenoj knjizi, a da je film bio nominovan za „Oskara“ kao i da je dobio mnogo drugih značajnih nagrada. A kako i ne bi: ilustracije su divne, tople i uvlače ti se ispod kože. Muzika je milozvučna, dinamična, prati animaciju i daje utisak kao da orkestar svira uživo.

ernest et celestine

Bila sam srećna i zahvalna što delim te trenutke sa Aleksejem i što zajedno gledamo animirani film kakav se danas više ne stvara. Uči decu da ljubav i prijateljstvo mogu da postoje i tamo gde nas društvo uči da ih ne može biti. Između mečke i jednog malog miša koga su čitavog života učili da mora da se pazi velike i zle mečke koja će ga pojesti. Divno animirano „ekransko“ štivo koje ni vas neće ostaviti ravnodušnim.

ernest-et-celestine

Toliko sam još pod utiskom da sam morala to da podelim s vama. Nadam se da ćete pronaći način da ga pogledate sa decom i uživate kao što smo nas dvoje. Pišite nam kako vam se svideo!

Mama Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *