Godinama sam živela u zabludi da je super grickalica koju nam je mama pravila kad smo bile male samo neka njena izmišljotina i da nikada neću moći da je napravim ponovo (pošto se ona, naravno, ne seća šta je tačno stavljala). Kad pokušam da rekonstruišem događaj, to je bilo nešto kao prženje pahuljica u šerpici na puteru i medu, a kao proizvod, posle uvertire neverovatnog mirisa koji je opsedao čitavu kuću, dobili bismo naizgled neugledne, ali neodoljive, krckave gromuljice što mirišu na beurre noisette. Kasnije, kada sam probala kupovnu granolu, shvatila sam da je to, u stvari, to, ili bar nešto vrlo slično, samo što je domaća granola jedno, a kupovna nešto sasvim drugo. I to iz mnogo razloga.
 
 
IMG_9700 mala
 
 
Granola je odličan način da napravite veliko spremanje u špajzu i da iskoristite sve kupljeno i skupljeno, namenjeno za neke nikad realizovane kulinarske poduhvate. Pravi se zaista lako. Tačnije, potrebno je samo sakupiti sastojke i naći dovoljno veliku činiju da ih dobro izmešate, a ostatak posla se sastoji samo u pečenju. Ono može biti malo naporno jer je potreban stalni nadzor, ali kada je jednom napravite, imaćete spreman instant obrok za narednih nekoliko nedelja.
 
Za domaću granolu (veeeelika mera) okvirno je potrebno (jer se sve može menjati prema ukusu i tome šta imate u kući): 
 
  • 6 šolja pahuljica, bilo ovsenih, bilo mešavine (miks od špeltinih, ječmenih, pšeničnih, ražanih i većeg dela ovsenih; kod ovsenih je važno izabrati klasičnu vrstu, sa krupnijim zrnom, a ne one sa sitnim listićima što se brzo pripremaju)
  • 1/2 šolje semenki bundeve
  • 1/2 šolje semenki suncokreta
  • 1 šolja lešnika
  • 1 šolja badema
  • 1 šolja oraha (može naravno i manje orašastih plodova, ovo je predlog za bogatiju varijantu)
  • 250 ml meda (ili javorovog sirupa)
  • 250 ml ulja
  • 250 ml soka od jabuke (ili od narandže, ili bilo koji drugi pravi sok)
  • vanila, cimet ili drugi začini po ukusu (kardamom, mešavina za medenjake ili spekulas i sl.)
  • 1 i po šolja seckanog suvog voća (ako vam se učini da ispečena granola nije dovoljno slatka, ukus uvek možete korigovati dodavanjem veće količine suvog voća – suvo grožđe, brusnice, seckane suve kajsije, urme, šljive, smokve itd.)
  • na kraju se može dodati i kokos, blago samleveno laneno seme, susam  i slično.
 
 
IMG_9714  mala
 
 
Prvo odmerite sve tečne sastojke – med, ulje, sok i pomešajte u šerpici. Onda zagrejte, uz mešanje, sve dok se med ne istopi a masa ujednači i, na kraju, dodajte začine.
 
 
8437_10151596995725758_1728995945_n mala
 
 
Pošto ste pripremili tečne sastojke, u velikoj posudi pomešajte pahuljice, semenke i seckane orašaste plodove.
 
 
IMG_9712 mala
 
 
Bademe i lešnike možete iseći na komadiće slične veličine, dok je orahe bolje iseći za nijansu krupnije, kako bi pečenje bilo ravnomernije.
 
Sada samo treba dobro izmešati tečne sastojke sa ovom mešavinom pahuljica i možete da počnete raspoređivanje u plehove.
 
Ova granola nije previše slatka; ako želite više crunch varijantu (sličniju kupovnim mešavinama) povećajte količinu zaslađivača.
 
 
IMG_9723  mala
 
 
Rernu zagrejte na oko 160 stepeni C. Najbolje je pleh obložiti papirom za pečenje i  smesu rasporediti vrlo tanko, kako bi se dobro prosušila prilikom pečenja.
 
Ovu količinu rasporedite bar u 4 pleha (ili više, ako imate vremena), a ako imate rernu sa ventilatorom, onda nije preterana komplikacija pošto se mogu peći dva odjednom, uz povremenu promenu pozicije plehova (ako je potrebno, jer – sto rerni, sto ćudi). Najvažniji deo kod pečenja granole jeste mešanje u toku pečenja. Obiđite je nekoliko puta, dobro izmešajte i rasporedite ponovo preko cele površine.
 
Dužina pečenja zavisi od razmere (odnosa pahuljica i semenki i orašastih plodova) i toga koliko ste smese stavili u pleh. U principu, posle dvadesetak minuta bi trebalo da je gotova i tada je treba prebaciti negde da se polako ohladi. Nemojte da vas zabrine ako nije potpuno suva – po zlatnožutoj boji ćete videti da je pečena, a u toku hlađenja će postepeno postajati sve hrskavija. Treba je čuvati u dobro zatvorenoj posudi, keramičkoj, staklenoj ili u konzervi. Ako se desi da primi vlagu iz vazduha, čuvanje u frižideru spasava stvar.
 
 
IMG_9792 mala
 
 
Kada je pečena, dobili ste osnovnu granolu od koje možete praviti različite varijante ukusa. Zdravija kombinacija za svaki dan bi mogla biti  ova u levoj gigantskoj tegli, sa lanenim semenom, kokosom i suvim voćem. A granola koja je malo više dezert nego doručak može da završi u desnoj tegli, sa mnogo seckane crne čokolade i, recimo, kandirane korice narandže. I bar još jedna, za Elvisa: sa čipsom od banana i kikirikijem. :)
 
 
IMG_9806 mala
 
 
– Mama Jooka
 
 
 
 

Facebook komentari

4 Komentar/a

Vida

2015-04-29 23:22:12 Reply

Sledeće na kulinarskom spisku! :)

Maja Zmaja

2015-04-30 05:19:11 Reply

Dugo nisam pravila, i baš bi mogla! I ja po sličnom principu pravim samo bez soka! Hvala na podsjećanju! ;)

Nataša

2015-05-10 18:27:59 Reply

Super mi je granola!
Ja sam pravila samo jednom i zgorela mi je :/ Moraću da isprobam opet.

    mama Jooka

    2015-05-12 14:13:00 Reply

    Samo blaga temperatura, i stalno mešanje. I biće super :). Za one koje vole hrskaviju varijantu predlažem odnos tečnih i suvih sastojaka kao kod granole Maja Zmaja

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *