U modi su jesenje kiše (pogledajte kroz prozor!), pa sam možda zbog toga primetila, čitajući svašta, da na spiskovima obaveznih cipela za mamu, kakve sve volimo da čitamo, nisam videla gumene čizme. Istina je, treba podsećati mame, u zarozanim trenerkama i s modernim čvor-punđama na glavi, da mogu biti ženstvene i elegantne kad požele, ako je to ikada i bio njihov fazon. Ipak, deluje pomalo suvišno podsećati jednu svežu majku da kupi salonke „sa visokom i jedne s niskom petom“. Lakovane baletanke, u redu. Uostalom, svaka žena treba da ih ima, imala ona decu ili ne. Ali, gde su gumene čizme?

gumenjaci-lilihipsteri-blog-1

Prvi par obuće koji sam kupila dobrih šest meseci posle porođaja, kad sam počela da se prisećam šta sam sve radila pre nego što sam postala mama, jesu crne gumene čizme. Iste takve je malo ranije kupila moja drugarica i, pokazujući mi ih, rekla da su na sniženju koje se ne propušta. Gumenjake sam pre toga imala negde u drugom razredu osnovne.

Deca vole blatnjave terene i bare. Moj sin najradije prođe kroz betonirane parkiće i zbriše u travu. Podrazumeva se da svuda idem za njim, kunući ispod glasa što sam opet u svetlim patikama.

gumenjaci-lilihipsteri-blog-naslovna

Gumene čizme su ubedljivo najkorisniji par obuće za šetanje: udobne su koliko i patike, samo se ne klizaju. I, kako se lako brišu! Nepokošena beogradska trava, bujice na nizbrdicama: za mene nema prepreka. Shvatam sad i da je to prava obuća za šetanje dece. Verovatno i kućnih ljubimaca. ;)

Nedavno smo nas dvoje „planinarili“ uz brdašce, vukući se u granje ispod Zvezdarske šume kao da smo u Amazonu. Kad vam kažem, gumene čizme su nova dimenzija slobode. Gacaćete i vi po barama, a biće mnogo prilika za to ove jeseni. Verujte, prija!

 

Mama Maja

(iz serije postova za Donat Mg)

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *