Da li jedna mama može biti dama? Može, još kako!
 
Od kad se doselih u Moskvu, često srećem mame dame. To su one mame koje se doteraju, često i našminkaju, pa lepo obuku svoje dete i krenu u šetnju. Kada je beba mala, takva mama se šeta isključivo u velikom parku, što zbog bebe, što zbog održavanja svoje forme. To su mame koje kada beba zaspi rašire ćebence na travicu, legnu i čitaju knjigu (čak ni u knjizi nema priča o mamama koje peglaju veš i kuvaju ručak dok beba spava). Neretko se viđaju i tate u ulozi šetača beba. Za to vreme, ruska mama dama verovatno… hm, ma, sigurno sređuje kosu ili nokte u salonu lepote ili se švrćka po tržnom centru u potrazi za najspecijalnijim pelenama za svoju bebu.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
To su one mame koje s radošću koriste servis zvani baka/deka/stariji brat ili sestra, i to bez griže savesti. Svakog leta šalju decu na vikendice, da se druže sa svojim bakama i dekama u prirodi, a ne da se s njima muvaju po gradu.
 
Francuskinje su za njih boginje. Postoji bezbroj knjiga na temu: kako biti Parižanka. Mame dame minus i sneg neće sprečiti da obuku suknju, i sebi i svojoj devojčici.
 
Nije redak slučaj da dama postane mama već sa 20 godina, pa da dok je mlada (ona i mama joj) odgaja detence. Onda, kad ona uđe u svoje „najbolje“ godine, dete je već dovoljno poraslo da se brine samo o sebi.
 
 
mothers-lilihipsteri
 
 
Takođe, vrlo često ruska mama dama svoju platu troši na sebe, dok tata zarađuje za sve ostalo. To je, izgleda, neko nepisano pravilo i prećutan dogovor, koji se ovde sklopi čim se burma stavi.
 
Sve u svemu, to su one mame koje vole da budu dame. Koje vole sebe i svoju slobodu. A, reklo bi se da odgajaju i takvu decu – dame i gospodu. Tako da, možda bi trebalo ugledati se na njih i postati mama dama. Ja hoću da budem mama dama. Samo ne znam gde sam zaturila onaj šešir… :)
 
 
– Mama Rada
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *