Heljdine slatke palačinke
U poslednje vreme, ,,navukla’’ sam se na heljdino brašno – domaći hleb, kolači, palačinke i tako ukrug. Veoma je hranljivo, bogato ugljenim hidratima, a lako se vari i ne podiže nivo glukoze u krvi. Mešam ga sa drugim vrstama brašna, u slanim ili slatkim varijantama.
 
Veoma često za vikend spremam slatke palačinke od heljde. Recept sam pronašla na drugom omiljenom “food” blogu, Ja u kuhinji. Palačinke imaju nežnu strukturu i predivan ukus maslaca i cimeta. Obično ih kombinujem sa agave (ili javorovim) sirupom i suvom brusnicom. Uz šoljicu vruće kafe, ove palačnike su odličan početak subotnjeg prepodneva. :)
 
Za deset palačinki potrebno je:
 
  • 100 g integralnog heljdinog brašna
  • 100 g mekog pšeničnog brašna
  • 1 kašičica mlevenog cimeta
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašika šećera (u originalnom receptu 3 kašike)
  • 1 vanilin šećer
  • 350 ml mleka
  • 1 veliko jaje
  • 60 g otopljenog putera.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
U dve činije odvojeno se sipaju suvi i vlažni sastojci i blago promešaju. Vlažni sastojci se zatim uspu u suve i sjedine žicom. Mešajte kratko, kako bi pri pečenju ne bi pokvarila mekana tekstura palačinke.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Smesa može da “odmori” tridesetak muinuta. Palačinke se peku uz minimalno dodavanje putera ili ulja. Pečene palačinke naređam na tanjir i prelijem sirupom po želji.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Uživajte!
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
 
– Vida
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *