Igre za bebe od 6 do 12 meseci
Nastavljamo sa igrom i sad kad smo porasli. Nakon šestog meseca, kod beba se dešava preokret. Postaju više zainteresovane za okolinu, počinju da pružaju ruke i istražuju svet koji ih okružuje. U ovom periodu bebe počinju i da sede, puze, stoje a neke naprave i prve korake. Svaka u svom, jedinstvenom ritmu. Samim tim, i igra postaje zanimljivija i možete, malo više, pustiti mašti na volju. Uživaćete dok posmatrate kako vaša beba uči iz dana u dan, kako se menja i prihvata svet oko sebe. A tek kada postane saučesnik u igri – tada će vam srce zaigrati od sreće.
 
Beba, naravno, i dalje određuje kako i kada ćete se igrati. O pravilima igre i omiljenim igrama za najmlađe, koje nikako ne treba da padnu u zaborav, možete da pročitate u prethodnom postu.
 
 
beba ustaje manja
 
 
S obzirom na to da je vaša beba sada, verovatno, pokretljivija, dajte joj slobodu. Potrudite se da izbegnete popularnu ogradicu. Jeste da će vas to koštati kojeg živca više, ali prednosti su nemerljive. Kada se odvažite da je pustite “u svet”, obratite pažnju na bezbednost. Rasklonite sve što je opasno a nadohvat je ruke. Ako treba, preuredite ormane, zaštitite štekere i uglove. Tako ćete smanjiti i potrebu da svojoj bebi stalno govorite NE, reč koju deca najmanje vole da čuju.
 
Iako beba treba da preuzme vođstvo u igri, uvek budite tu da je nadgledate. Kada ugledate potencijalnu opasnost, uklonite je i skrenite pažnju na nešto drugo.
 
Vaša beba i dalje najviše voli da se igra s vama. Igrajte se! 
 
 
beba i kocke
 
 
Igra br. 1
 
Šuš, šuš… Počinjem od naše omiljene igračke: ukrasnog papira. Bebe obožavaju šareni papir. Naročito to što šuška. “Zapakujte” joj neku igračku i dajte da odmota. Ili je jednostavno pustite da cepa papir. Preporučujem da to radite onih dana kada ste baš lepo raspoloženi. Jer, kad uskoči i starije dete, zabava tek počinje.
 
Igra br. 2
 
Šta tu ima? Naši ormarići u kuhinji su potpuno prilagođeni dečjoj radoznalosti. U donjim se kriju plastične kutije, teglice, varjače i šerpice. Pa, dok mama kuva, nadgleda i bebu kuvaricu koja stavlja i skida poklopce. Sreća pa još nije zasvirala.
 
Igra br. 3
 
Otvori se, zatvori se… Dajte bebi kutijice, teglice, bilo šta što se otvara i zatvara. Mislim da će vam ovo osigurati taman vremena za usputan telefonski razgovor ili barem deset minuta da dignete noge.
 
Igra br. 4
 
Otvori, ubaci, zatvori, otvori, izvadi, otvori, ubaci… Ponekad mi se zavrti u glavi koliko puta može da ponovi ovu aktivnost. Sve u svemu, nadograđena verzija prethodne igre. U kutiju stavite neki zanimljiv predmet.
 
 
Baby-Boy-Reading-Prayer-Book
 
 
Igra br. 5
 
Otvori, jaooo, izvadi, jaooo, izvadi, jaooo, vrati, vrati, vrati… Da začinimo prethodnu igru: uzmite kutiju i napunite je gomilom zanimljivih, a bezbednih po bebu, predmeta. Garantujem pola sata mira.
 
Igra br. 6
 
LoptaNekako sam očekivala da će to biti naša prva reč, činilo mi se da je kod svih beba tako. Ipak, nije bila. Svejedno, bebe vole da se igraju loptom. Zakotrljate je i pustite bebu da ode po nju. Neka vam je “baci”, bacite je vi pa nek odskače…
 
Igra br. 7
 
Balončići. Duvajte balončiće. Nema deteta čije se lice ne ozari kada ih vidi, a vala ni odraslog. Ovo je jedna od naših omiljenih igara.
 
 
miki i mini mehurici manja
 
 
Igra br. 8
 
Zvec, zvec… Dajte bebi kutijice, dobro zatvorene, u koje možete da stavite neko zrnevlje. Uživaće u raznim zvucima. Jednu takvu igračku smo pronašli kod Kockice.
 
Igra br. 9 
 
Slažemo. Bebe uživaju da slažu. Dajte im adekvatne kocke ili čašice da prave toranj. Pokažite im kako i pomažite sve dok ne savladaju ovu veštinu. A onda ih srušite. Pa kad se dobro ismejete, opet slažite. Mi slažemo ove kartonske koje nam je mama Jooka nabavila kod Malog Vragolana.
 
Igra br. 10
 
Vidi kako mama, tako ću i ja. Bebe vole da oponašaju. Meni je, trenutno, ovo najzabavnija igra. Čim primetim da je započela igru, počnem da zadajem zadatke. Češljamo se, peremo zube, tapšemo po grudima, beremo jabuke…
 
  
provlacenje
 
 
Igra br. 11
 
Čitamo. Čitali smo od malih nogu, ali sada čitanje ima novu perspektivu. Beba učestvuje, pokazuje, prepoznaje a ponešto i kaže. Jedino zubi zadaju muku a knjige su idealne za glodanje, pa sad sve imaju okrnjene ćoškove. Ali barem smo preporučenu dozu vlakna uneli. No, i za to ima leka. Knjige od filca Feltro. Pored toga što se čitaju, svašta se tu skida, lepi, vadi i stavlja. Super za vežbanje pincetnog hvata.
 
Igra br. 12 
 
Mic po mic. Puzanje je višestruko korisno za vašu bebu. Puzanjem beba razvija krupnu motoriku, sitnu motoriku, koordinaciju, ravnotežu, ovladava prostorom… Jedan od načina da je podstaknete na puzanje je da stavite omiljenu igračku dovoljno daleko od nje da bi morala za njom da posegne. Neke će se uglavnom kotrljati, neke “vojnički” vući laktovima a neke bebe će odmah postati profesionalni puzači. Kako god, bitno je da dobro vladaju pokretima ruku i nogu a puzanje će doći u svoje vreme.
  
Igra br. 13 
 
Igre bez granica. Ako je vaša beba propuzala, napravite joj poligon sa preprekama. Naređajte joj raznorazne jastuke, ćebiće, dušeke na različite visine i pustite je da ih savlada.  Vodite računa da je bezbedno i budite tu da pomognete ako ustreba.
 
 
beba jede avokado
 
 
Igra br. 14 
 
U tunelu. Bebe vole da se zavlače i provlače. Mi smo skoro dobili jedan od onih tunela koji idu uz šator pa ga često razvučemo u kući, međutim, dovoljno je da poređate par stolica u tu svrhu.
 
Igra br. 15
 
Bi-biiip, gde je nos? A oko? A usta? Sve vam je jasno. :)
 
Igra br. 16
 
Povuci, potegni… E, i ovo je novitet kod nas. Svako uhvati po jedan kraj neke prikladne igračke ili odevnog predmete pa se siti ismejemo i nauživamo.
 
 
dete-na-ljuljasci-lilihipsteri
 
 
Igra br. 17 
 
Ljulja, ljulja, ljuške… Na ljuljašci u parkiću. Prvi rekvizit za isprobavanje na igralištu. Smestite se sa bebom i podsetite se omiljene zabave iz detinjstva.
 
Igra br. 18
 
Pljus, pljus 2.0. Opet kupanjac. Kada beba sedi dovoljno stabilno da može da sedi i u kadici, dodajte igračke za još zabave.
 
Igra br. 19 
 
I neizostavna Mljac, mljac… Sa šest meseci beba započinje dohranu. Neka uživa u novim ukusima i teksturama hrane. Pustite je da sama jede. Garantujem pozamašan serijal fotografija za uspomenu.
  
Igre koje sam nabrojala su one koje je moja beba do sada savladala. Još jednom, svaka beba se razvija u svom ritmu. Na vama je da procenite kada je spremna za koju aktivnost. I kada je spremna za sledeći nivo.
 
 
beba slon i lopta
 
 
U svakom slučaju, vreme je za igru!
 
 
 
– Mama Mara
 
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *