Neke mame su zahtevne, neke popustljive, uvek je tako bilo. A neke mame posebno vole da zvocaju, naročito kad se radi o školi. Škola je neisrpna tema za monologe o važnosti obrazovanja, radnih navika, stečenih veština ili utuvljenih znanja.
 
E, sad, da li je vaša mama možda bila od onih zahtevnih, što vole da zvocaju? I, da li ste već shvatili da ste, na primer, završili fakultet, iako vaši prijatelji uglavnom nisu, baš zbog toga što vam se majka popela na glavu tokom studija? Čini li vam se da vas je njeno stalno zapitkivanje – kad će ispit, ima li šta da se uči, kako nema da se uči, uvek ima nešto… – podsticalo da više radite? Drugim rečima, da li vam je majčino zvocanje pomoglo?
 
Bogami, izgleda da nekom jeste.
 
Studija kojom je rukovodio britanski Univerzitet u Eseksu pokazala je da su ćerke zahtevnih majki koje su im često zanovetale postigle veći uspeh u životu u odnosu na ćerke popustljivih majki.
 
 sta-sam-ti-rekla-lilihipsteri-2
 
 
 
Naime, istraživači su pratili 15 i po hiljada devojčica uzrasta 13 i 14 godina od 2004. do 2010. i otkrili da je veći broj devojčica čije su mame zvocale tokom njihovog odrastanja završio fakultet u odnosu na ćerke popustljivih majki, kao i da imaju veće plate od ovih drugih. Uz to, ćerke kojima su mame zvocale ređe su ostajale trudne kao tinejdžerke.
 
Dakle, ako ste tip koji ponavlja šta sve treba da se uradi sto puta, nemojte mnogo da se nervirate. Samo, nemojte ni da preterujete. Što se tiče dečaka, nije utvrđeno da li i oni bolje napreduju u školi, ili prosto brže pobegnu od kuće, pa savetujemo oprez. ;) 
 
 
 
– Mama Maja
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *