Možda zvuči komplikovano, ali kod pravljenja vafla najkomplikovaniji korak je zapravo nabavka aparata. Kad jednom odlučite da želite da posedujete i taj, na izgled nepotreban kuhinjski aparat (kome možda nećete uspeti da nađete mesto, pa će vam stalno ispadati iz kredenca kao meni), sigurno nećete zažaliti, jer se vafli pripremaju vrlo brzo i jednostavno. Testo se umuti za pet minuta, a pečenje ne zahteva naročito angažovanje, treba samo povremeno sipati novu količinu testa. Dakle, možete pripremati i nešto drugo za to vreme. Umesto standardne varijante, u koju ide mnogo masnoće i belo brašno, češće pravimo ovu verziju recepta, sa brašnom od celog zrna i kokosovim uljem, koje vaflima daje neodoljiv miris.
Potrebno je:
-
400 grama mešavine integralnog brašna (otprilike pola finije, pola grublje teksture, ili mešano sa belim). Evo isprobanih kombinacija:
- varijanta: 200 grama brašna od celog zrna pšenice + 200 grama običnog belog brašna (ili npr. finog speltinog brašna)
- varijanta: 150 grama ražanog brašna + 150 grama ječmenog brašna + 100 grama belog brašna.
- 3 velika jajeta
- 3 kašike braon šećera
- 90 grama kokosovog ulja (ili istopljenog putera)
- oko 600 ml mleka (ili pola mleko, pola voda)
- vanila (po ukusu), kardamon (po želji)
- pola kašičice soli
- prašak za pecivo
- kurkuma za lepu boju (po želji).
U velikoj posudi za mućenje pomešati sve suve sastojke – brašno, so, prašak za pecivo. U sredini napraviti udubljenje i sipati jaja, šećer, mleko/vodu i začine. Mikserom dobro sjediniti sastojke i na kraju dodati ulje (ili otopljeni puter) i opet sve dobro umutiti.
Aparat za vafle zagrejati (ako se temperatura reguliše od 1 do 5, onda na 4) i premazati uljem (ili drugom masnoćom, opet navijam za omiljeni ghee :)). Vafli će se lepše ispeći (tj. imaće pravilniji oblik) ako, pošto sipate smesu u aparat za vafle i ovlaš je rasporedite, sačekate pola minuta pre nego što zaklopite aparat.
Od ove količine testa ispeći ćete mnogo vafla (oko 60 komada), tako da meru možete i prepoloviti.
Vafle smo ovog puta servirali s puterom, urmama i malo javorovog sirupa. Takođe, umesto industrijskih čokoladnih namaza, odlična ideja je napraviti domaći namaz od nekog dobrog kakao praha i meda (malo putera dobro dođe), ali o tome više u postu rezervisanom za zdrave namaze.
Ako ostane koji komad, iskoristite ih kao koru za jednostavnu tortu sa kremom od jaja (4 jaja, 4 kašike šećera, 1 litar mleka, 4 kašike brašna… i naravno čokolada, bar u jedan deo krema).
– Mama Joka

Facebook komentari
Ostavite komentar
Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *
1 Komentar/a
2014-10-18 22:26:39
Recept sa omiljenim kardamomom! Već osećam taj divan miris u kući :) *