Jedna od najosetljivijih tema, u emocionalnom i fizičkom smislu, kako za ženu, tako i za muškarca nakon porođaja jesu intimni odnosi. Kako i kada će ih partneri nastaviti?

Lekari savetuju da sa seksualnim odnosima možemo nastaviti optimalno nakon četiri nedelje, dok ih nikako ne preporučuju u prve dve nedelje posle porođaja, zbog obilnog krvarenja i rizika od mokraćne infekcije. Ukoliko je na porođaju urađena epiziotomija ili ste imali carski rez, ovaj period se produžava na šest nedelja. Međutim, kada ćete se stvarno upustiti u seksualne odnose zavisi samo od vas i trenutka kada ste za to spremni.

Nakon prvog porođaja, moj muž i ja prve odnose smo imali nakon nekih šest meseci. Sada, kada se osvrnem na taj period, pomislim da je ipak bilo kraće, ali istina je to da je moj libido punih šest meseci bio uspavan. Iskreno, kako je mom mužu bilo, ne znam, ali sam zahvalna na razumevanju koje je tada pokazao.

Moj porođaj je bio brz i lak, ali je oporavak trajao dugo. U tim prvim nedeljama sam bila umorna, bolela me je rana od epiziotomije, jela sam stojeći, nisam sedela, a spavala sam onda kada bi mi beba dozvolila. Nisam bila srećne ruke, pa sam se borila i sa problemima u dojenju. U majicama flekavim od mleka, sa prekomernom težinom i telom koje mi se, moram priznati, u tom periodu nije nimalo dopadalo, najmanje sam se osećala poželjnom. Niti sam imala želju da me muž tako doživi. U vrtlogu privikavanja na majčinstvo, briga oko bebe, potpuno sam zaboravila na naše intimne odnose. U svakom smislu. Nakon nekoliko meseci, oboje smo počeli to da uviđamo, pa smo počeli i da pričamo o tome.

Dok je moj muž, naravno, bio spreman odmah, jer se on ipak nije porodio, je li, ja sam smišljala razloge zašto nisam spremna. Na prvom mestu sam se plašila bola. Bilo mi je teško da shvatim da sam ja ona ista, sa svojim potrebama, koje ne uključuju bebu. Nisam mogla da se opustim, razmišljajući da li ćemo je probuditi i da li ćemo je čuti ako baš tada nešto pođe naopako. To „slobodno vreme“ sam mislila da je bolje iskoristiti za sve one obaveze koje te nagomilane čekaju kada imaš malu bebu. Sve u svemu, nije mi se dalo. Nakon nekog vremena, shvatila sam da, ako tako nastavim, vreme nikada neće doći, a naš će odnos zasigurno u nekom trenutku početi da pati. Donela sam odluku da je vreme da probam. Taj prvi seksualni odnos je bio obojen strahom i brigom, ali je bio prvi korak ka povratku intime. I taman kada smo krenuli dobro utabanim stazama partnerskih odnosa, nakon trinaest i po meseci od prvog porođaja, pokazale su se nove dve crte na testu za trudnoću. ;) Iako se ovog puta libido probudio malo ranije, dve bebe mu nisu davale ni vremena ni prostora da se pokaže na delu. Tada mi je možda bilo i teže jer sam želela vreme za nas, a nisam ga imala. Između dojenja, posla, svakodnevnih obaveza, parkića, bolesti i vrtića, često nismo imali vremena ni za čestit razgovor, a kamoli da se posvetimo jedno drugom u intimnom činu. Seks je izgubio svu spontanost koju je imao i uglavnom se dešavao na dogovor: “Hajde, sad imamo vremena!” Najednom mi se činilo da je to deo dnevnih ili nedeljnih obaveza koje treba obaviti, kao što bih počistila metlom dvorište. Sa spontanošću, otišla je i draž.

I, taman kada se činilo da je postalo neizdrživo, deca su porasla. Krenula su u vrtić, završilo se dojenje, dobila sam malo vremena da se posvetim sebi, ponovo imam frizuru, razmislim minut šta ću da obučem… Čak sam i nakit počela da nosim. Radujem se i svom telu u ogledalu, jer je sve više moje. Drugačije, ali moje. Tako se i seksualnim odnosima vraća puni sjaj. Sve smo manje mama i tata na zadatku, a sve više dvoje ljudi koji žele jedno drugo.

Istina je da seksualni odnosi mogu biti podjednako lepi i uzbudljivi kakvi su bili i pre porođaja. Nema potrebe da žurite. I nikako ne treba da osećate pritisak da treba da ih imate. Pričajte sa partnerom i uverite ga da će doći vreme kada ćete biti spremni. I, ne propuštajte poljubac pre nego što izađe iz kuće, tako ćete znati da je iskra još uvek tu.

Nadam se da neću biti jedina koja je iznela svoje iskustvo. :) Kakvo je vaše?

 

 

 

 

 

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *