Da li vam se kao i nama po kući besciljno vuče gomila plastičnih figurica životinja? I, da li bi mogle te životinjice konačno nečemu da posluže, decu nečemu da se nauče i da one provedu makar pet minuta sve na jednom mestu, umesto što čuče po ćoškovima, ispod radijatora, kreveta i u ostalim budžacima? Ili vrebaju nedužna bosa roditeljska stopala.

Kod nas je poslednjih dana bilo jako vetrovito. Šetnje su bile kratke i dinamične, pa je valjalo smisliti zabavu u kući. Pošto smo već pravili Severni pol, gde je glavna zvezda ipak bio led sa svim svojim zabavnim osobinama, palo nam je na pamet da polako probamo da predstavimo i druge zanimljive terene sa različitih delova sveta.


Plitka kutija ili kadica i pesak, ili u našem slučaju mešavina žitarica kojom smo se već igrali na gradilištu. Biramo jestive materijale jer ima i velikih i malih koji bi da urone u “pesak”, pa da ne rizikujemo.  Jedno ogledalo umesto izvora i par palmi za oazu. Škorpije, gušteri, zmije i još ponešto što smo dodali u slobodnoj interpretaciji.

Ova igra je idealna za mlađu decu jer podstiče senzorni razvoj. Za starije je zgodna prilika da se na zabavan način upoznaju sa pustinjama – gde se nalaze, šta u njima postoji, koje životinje žive u pustinji, itd.

Pustite dete da doda šta god želi u pustinju pa posle možete da popričate i o stvarima koje su tu zalutale.

Naravno, niste ograničeni na pustinju. Samo izaberite predeo: more, okean, planine, ravnice, itd. i pustite dečjoj mašti na volju. Čim je tu pesak ili voda i  ima nešto da se kopa ili presipa, višesatna zabava je zagarantovana.

Volele bismo da vidimo gde ste vi sve “putovali” ovih dana.

  • Mama Joka

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *