“Jen, dva, tri + jaje!” – osnovno testo za tart
Baš kao što kaže naziv, 1, 2, 3 i gotovo! Važno je samo pridržavati se nekoliko osnovnih pravila: koristiti prah šećer, hladne sastojke, što manje mesiti testo i obavezno ostaviti u frižideru bar sat vremena. Testo se vrlo brzo zamesi a recept se lako pamti, pa ne morate stalno imati kuvar pred sobom. Odjednom možete napraviti veću količinu i deo zamrznuti ili ostaviti u frižideru dan-dva, u zavisnosti od toga koliko će vam brzo zatrebati još jedan tart :).
Potrebni sastojci za jednu korpicu (pleh promera 30 cm):
-
250 grama brašna
- 125 grama putera
- 62 grama prah šećera (obično stavim oko 70 grama)
- 1-2 kašike hladnog mleka ili vode.
Za slane tartove koristiti nešto izmenjen recept:
-
250 grama brašna
- 125 grama putera
- 1 jaje (iz frižidera) umućeno s kašikom hladne vode.
Hladan puter iseckati na kockice i umutiti mikserom zajedno s prah šećerom. Potom dodati žumanca…
Kada se sastojci sjedine, dodati brašno. Prvo blago promešati isključenim mikserom, a onda nastaviti mućenje (prvo najmanjom brzinom!) sve dok se smesa ne pretvori u mnogo sitnih gromuljica (odnosno, dok se svo brašno ne poveže s puterom).
Na kraju, dodati prvo jednu kašiku hladne vode ili mleka i rukom blago povezati smesu. Sada je važno formirati kompaktnu loptu uz što manje mešenja rukom, samo gnječenjem ka sredini (možete prvo kašikom, koliko je moguće). Ako je neophodno, dodajte još jednu kašiku tečnosti i testo prebacite u plastičnu vrećicu.
Testo možete pritisnuti u kesi kako bi bilo tanje, ako ćete ga oblikovati za pleh oklagijom.
Drugi način je da ga formirate u oblik kobasice (promera oko 5 cm) i posle hlađenja sečete na veoma tanke ploške (4 mm) koje ćete slagati unutar pleha i pritiskom prsta lepiti jednu za drugu. Pošto ste testo rasporedili, dobro je opet ga nakratko staviti u frižider.
Ovakva korica se najčešće prvo zapeče desetak minuta u rerni na oko 175 stepeni (blind baking) pokrivena papirom za pečenje i pritisnuta nekim zrnastim teretom (pasulj).
A možete i viljuškom izbušiti rupice na testu, kako ne bi preterano poraslo i izgubilo oblik tarta.
Testo se ponekad maže umućenim žumancetom (može i belancetom) kao izolatorom, ako se peče sa filom koji je previše tečan (na primer voćni fil).
Isto testo se koristi i sa nepečenim filovima; valja peći koricu dok ne porumeni (15-20 minuta) pa kada se ohladi puniti filom.
Dalje samo treba da odlučite da li ćete jesenji sa bavarskim kremom i bundevom, crni čokoladni, laki letnji s puno voća ili neki ozbiljniji, na primer, sa blitvom i parmezanom.
Kombinacija je bezbroj, uživajte!
– Mama Jooka

Facebook komentari
Ostavite komentar
Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *
4 Komentar/a
2014-11-12 07:37:46
Nikako da probam napraviti tart, jednostavno se do sada nisam usudila! Uvijek mi je djelovalo nekako komplicirano! :)
2014-11-12 16:05:57
Pa da, ime mu je francuski komplikovano, a ustvari ništa lakše. Navijamo za vas i jedan, na primer, bundevasti tart ;)