Kako, ali kako održati urednu kuću?
Zvali su me packing master, toliko sam bila uredna. Suprug i prijatelji su se šalili na moj račun (ovde prepoznajte eufemizam) jer slažem garderobu po boji. Porodica se radovala spremanju za put zato što sam ja bila zadužena za pakovanje kofera. A onda su došla deca i kriterijumi su se promenili. U stvari, kriterijumi su ostali, a mogućnosti su se promenile. Teško mi je da priznam, ali neprekidni haos i lom u kome živimo neretko u meni izaziva nezadovoljstvo. Ja nisam tip kome kažete: „Imaš dvoje male dece, šta očekuješ, ne može bolje“ ili „Ostavi se fioka i izađi! Život je napolju.“ Jer kada se vratim u taj nakratko zaboravljeni haos, vraća se i moje nezadovoljstvo. Ne moram, verovatno, ni da pišem da su obaveze koje pokušavam da obavim često uzrok frustracija pa i sitnih kućevnih okršaja, pošto sebi zadajem previše zadataka pa ne postignem sve da uradim, a često se desi i da ništa ne uradim od planiranog jer su okolnosti drugačije zahtevale. Verujem da nisam sama u tome. Barem se nadam.
 
Elem, na mojoj listi novogodišnjih odluka je i da budem bolje organizovana. Ne treba ni da kažem da je danas 10. 1. a da nisam ni smislila kako ću to da sprovedem u delo. Ovo je izgleda i odluka mnogih drugih ljudi, jer je poslednjih dana veb prostor pun takvih ideja. Prema mom iskustvu, veoma korisnih. Baš smo pre neki dan mama Maja i ja pričale o tome kako stalno čitamo takve savete i uporno ih zaboravljamo. Zato sam odlučila da napravim ovaj spisak, kao svojevrstan podsetnik sebi, za koji verujem da će poslužiti i vama. 
 
Još samo da nađemo vremena. :)
 
 
uredna-kuća-lilihipsteri
 
 
1. Uključite celu porodicu u akciju spremanja. I decu. Već sa godinu i po dana nisu više toliko mali da ne mogu da pokupe igračke u kutiju. A muž u tridesetim ili četrdesetim definitivno nije.
 
2. Bacajte đubre. Čini mi se da 100 puta dnevno pokupim neki omot od nečega i bacim ga u đubre. Prekinite naviku da ostavljate koverte, kesice, ambalažu tu gde ste nešto otvorili. Pravac đubre!
 
3. Odvojte 15 minuta pred kraj dana da rasklonite krš i lom. Ne morate sve, barem deo, pa će sve izgledati daleko urednije. I ovo može da bude porodična aktivnost. Organizujte takmičenje. Verujem da ćete na ovo lakše naterati decu nego muža, ali nađite i za njega neki podsticaj. ;)
 
4. Neka se zna gde šta stoji.
 
5. Nameštajte krevet svakog jutra.
 
 
neraspremljen-krevet-lilihipsteri
 
 
6. Ne kupujte impulsivno. Promislite šta vam treba. Čak i kada kupujete cipele. Tako smo mama Maja i ja propustile dobro sniženje. :( Možda to znači da nam ni ne trebaju?
 
7. Ne prihvatajte besplatni promo materijal. Ja sam naučila da se lepo zahvalim. I u supermarketu, kada su raznorazne akcije. Da, kupila sam vaš proizvod zato što sam to htela i ne treba mi još jedna plastična kutija. Možda da mi date još jedan proizvod, to mi stvarno treba.
 
8. Objavite rat gomilama svega i svačega. Ne, nećeš se formirati! Ako samo malo popustite, gomile se sažive sa prostorom. Ovo je moj najveći greh. Gomila dečijih crteža, gomila lične dokumentacije, gomila računa, ova gomila, ona gomila… Povremeno ih sakrijem u plakar da ih niko ne bi video. Najbolje je to saseći u korenu. 
 
 
gomilanje-lilihipsteri
 
 
9. Kupite korpe za veš. Ne mislim na jednu, koju četvoročlana porodica začas preraste. Za svakog člana po jedna. Bolje korpe za veš nego gomile prljavog veša na sve strane.
 
10. Kad smo već kod veša, ne perite više mašina nego što možete da rasklonite. Izbegavajte “dane za pranje” jer se tako može desiti da pored gomila prljavog veša dobijete i gomile onog čistog, pa se pomešaju, pa se sve pere ponovo.
 
 
gomila-veša-lilihipsteri
 
 
11. Sada kada je zima i imamo kaputa i jakni puta zilion, opet sve izgleda neuredno. Dakle, kapute i jakne u orman. Čim uđete.
 
12. Poklanjajte stvari. Nikako da uvedem to pravilo, ali stvarno, ako nešto nisi nosio godinu dana, onda ti i ne treba. A postoji neko kome će poslužiti.
 
13. Bacajte neispravne stvari. Pa, koliko samo flomastera ima koji ne rade!? Probajte.
 
14. Pre nego što odložite nešto, zapitajte se da li vam stvarno treba.
 
15. Ako ipak ne možete da odlučite, na svakih nekoliko meseci pretresite fioke pa pobacajte šta ne treba. Lakše će vam biti tada da odlučite. Daleko od očiju, daleko od srca. Ha-ha-ha.
 
16. Poklonite igračke koje su deca prerasla. Ja nikako da se uhvatim u koštac s time. A sa decom od godinu i po i od tri godine i dalje se spotaknem na zvečku!?
 
17. Držite ključeve uvek na istom mestu. 
 
18. I jedno posebno pravilo za mama Maju: dnevne novine nikada, ali nikada, ne smeju da prenoće. Časopisi smeju da se zadrže najviše mesec dana, do sledećeg broja. :)
 
 
E, sad odoh da vidim šta ću pre.
 
 
 
– Mama Mara
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *