Kako da pomognete sebi kad pomoć izostane

Dok smo trudne, jedna od stvari o kojima veoma često razmišljamo je kako će nam život izgledati kada se u njega ušunja beba. Obično maštamo kako će nas nasmejana lica dočekati u toplom i čistom domu. Mama će dobiti cveće i slatkiše a bebu će sačekati baloni i pripremljen krevetac. Zamišljamo kako u danima koji slede uživamo sa bebom, negujemo je, mazimo se u krevetu, zadovoljne, srećne i odmorne. Umirujuće deluje ovo maštarenje, zar ne? Da bismo oživeli ovu divnu maštariju, neophodno je imati pomoć u kući bar u prvim danima nakon porođaja. Obično su to roditelji ili bliža rodbina koja izrazi želju da pomogne i pobrine se o kućnim poslovima dok su mama i tata fokusirani na prinovu i ostalu decu.

Međutim, nismo svi iste sreće da imamo tu „zagarantovanu“ pomoć. Neki roditelji žive daleko i nisu u mogućnosti da često dolaze i pomažu u kući ili oko dece, a ima i onih koji jednostavno nisu zainteresovani da pripomognu i smatraju da se njihovo vreme za čuvanje dece ili rad po kući završilo. Pa se tako nađemo u situaciji kada nas nakon porođaja sačeka polusređena kuća, puna korpa veša koja nam se smeje iz kupatila i brdašce sudova koja dovikuju naše ime iz kuhinje. :)

Razgovarajući na ovu temu i pritom tražeći utehu u svakoj reči podrške koju podelimo između sebe, upakovale smo nekoliko „puškica“ koje nama pomažu da preguramo dane i mesece nakon porođaja.

  1. Udružite se s partnerom. Nakon porođaja, vrlo je moguće da upadnemo u zamku samodokazivanja i smatramo da možemo da postignemo sve ono što smo mogle i ranije. Jeste, adrenalin nas pokreće neko kratko vreme, ali ubrzo nakon toga, ukoliko ne promenimo tempo, sledi siguran pad. Da biste sebe rasteretile takve vrste nepotrebnog pritiska, podelite obaveze sa svojim partnerom. Kupovina, sređivanje kuće, kuvanje ručka, peglanje su aktivnosti koje mogu biti podeljene i oni ih mogu obavljati. Jasno da on nije u stanju da oriba kupatilo kao vi ili ostavi potpuno čistu kuhinju nakon kuvanja, ali nećemo im zameriti jer je svaka pomoć bolja od nikakve pomoći. Ukoliko je partner iz ekipe koja nije zainteresovana da pomogne, onda vi strateški počnite da ga pripremate još na početku trudnoće, pa ga polako uvodite u magični svet održavanje doma. Budite istrajne i strpljive, isplatiće se na kraju.
  2. Kreirajte svoj sistem podrške. Prijatelji, rodbina pa čak i poznanici koje ste upoznali komunicirajući u grupama na društvenim mrežama mogu da vam budu podrška u danima nakon porođaja. Ohrabrite se i potražite pomoć ukoliko shvatite da vam je neophodna. Oni pravi prijatelji će se rado odazvati na vaš poziv i doneti ili skuvati ručak, pričuvaće decu dok vi obavljate neke druge poslove ili, recimo, odete kod frizera, a uvek će naći vremena da vas saslušaju i posavetuju ako imate neki problem. Ranije su ljudi živeli u zajednici pa se taj sistem podrške na neki način podrazumevao. Danas se moramo potruditi da ga same kreiramo, a takođe i da budemo otvorene i raspoložene da podržimo jedne druge.
  3. Angažujte pomoć oko kuće. Ukoliko ste u mogućnosti, onda ugovorite plaćenu pomoć koja će dolaziti da vam održava kuću ili pomogne u čuvanju dece. Veoma je važno, a ovo vam iz iskustva kažemo, da na vreme nađete ovakvu vrstu pomoći jer, verovale ili ne, kada vam bude zatrebala verovatno je nećete naći ili ćete angažovati nekog ko ne zadovoljava neki vaš standard. Kako biste izbegle nepotrebno nerviranje i dupliranje posla, isprobajte ovu vrstu pomoći malo ranije, pre nego što zagusti. Mi vam predlažemo da isprobate servis Happymamma koji će vam olakšati i skratiti potragu za kvalifikovanom dadiljom ili domaćicom. Takođe, preporučujemo i da na vreme krenete da štedite novac koji će biti namenjen za ovu vrstu pomoći, jer kada se odjednom setimo da možemo da angažujemo pomoć, lako se možemo predomisliti pošto shvatimo da za taj iznos, recimo, možemo kupiti pelene ili platiti neki račun.
  4. Zamrzavajte. Jedan od načina da sebi olakšate život u danima posle porođaja, bar na početku, jeste da odmrzavate hranu koju ste pripremili unapred. Ukoliko se odlučite da kuvate i zamrzavate obroke, savetujemo da obavezno na kutijama u koje pakujete napišete o kojem se jelu radi i datum kada je skuvano. Na taj način ćete olakšati izbor i uz to nećete dozvoliti da neko jelo propadne zbog toga što ste ga odavno skuvali.
  5. Pomirite se. Što pre prihvatite činjenicu da nećete imati takozvanu zagarantovanu pomoć u kući, ranije ćete početi da se pripremate. Takođe, osećaćete se manje frustrirano nego ukoliko budete zarobljene u vrtlogu neispunjenih očekivanja. Pomirite se sa neredom u kući i čestitajte sebi svaki put kada uspete da završite obavezu koja nije vezana za decu.

 pronadjite-bebu-lilihipsteri-690

Tako da, drage mame, ostaje nam da se lepo pripremimo za period koji sledi, nasmejemo se i (ne) poštujemo odluku ostalih koji su rešili da nam (ne) pruže podršku i pomoć.

Veoma nas zanimaju vaša iskustva. Da li imate pomoć i kako izlazite na kraj sa svim obavezama koje vas čekaju?

  • Lilihipsterke

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *