Kako da postaknete dečiju znatiželju
 
Roditelji koji dobro vladaju engleskim jezikom verovatno su već upoznati sa bogatim sadržajem veb-sajta babycenter.com. Smislene odgovore na pitanja kao što su: da li bebi dati cuclu (lažu) i kako je se kasnije rešiti, kakav je ovo osip, koliko je opasno kad se dvogodišnjak dočeka na čelo posle skoka, često nalazimo upravo na ovom mestu. U obimnoj zbirci tekstova na temu dečijeg razvoja, od rođenja do rane mladosti, koju mestimično proučavamo, posebno nam se dopao jedan o stimulisanju urođene radoznalosti kod dece, pod naslovom “How to Stimulate Your Child’s Natural Curiosity”. 
 
*
 
Između druge i četvrte godine, deca su naročito radoznala. Sve je vest: mrav koji tegli mrvu tri puta veću od sebe i puž koji lagano napreduje vlažnim trotoarom. Iako nam ponekad smeta – kad žurimo na autobus ili u banku – detetova urođena znatiželja nas tera da se setimo kako je to bilo, živeti u svetu u kom je podjednako važno kuda žuri jedan puž.
Evo nekoliko primera kako da zadovoljite dečiju radoznalost i usput se zabavite.
 
 
Ekspedicija kuća-pijac
 
Malom detetu je svaki izlazak doživljaj – u prodavnici se preslaže roba na policama, u banci se razgovara sa bakama i dekama, u butiku se skriva u kabini… Zato vam, recimo, ne smeta kiša! Izađite zajedno po hleb i mleko i pustite dete da gacka po baricama, da stresa kapljice sa grana…
 
 
setnja-po-kisi-lilihipsteri
 
 
Tražite zajedno slike u oblacima – može vas iznenaditi šta vidi. Posle kod kuće napravite kakao sa šlagom u vidu oblačka ili dodajte krompir pire uz ručak.
Da bi se dete bolje uživelo u avanturu, pripremite se za ekspediciju – neka stavi šlem, ponese baterijsku lampu ili čuturicu s vodom… Može i da povede pomoćnika, lutku ili plišanu životinju. Ne zaboravite suvenire – razgledanje “ulova” je savršen lek za kišni dan.
Zaposlene roditelje često grize savest što nemaju više vremena za kreativne izlete i projekte, ali uz malo mašte svaki roditelj – čak i umoran – može da pretvori večeru u gozbu i kadu u okean. A to je sve što je vašem detetu potrebno.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Usporite malo, obratite pažnju
 
Zbog toga što žive u trenutku i koncentrišu se isključivo na ono što je pred njima, dvogodišnjaci često otežu. Naravno, ne možemo uvek pratiti njihov ritam, ali im, kad god je to moguće, možemo pokloniti još malo vremena.
Videli ste bubamaru? Nek vam se prošeta po ruci. Prebrojte joj tačke. Pričajte o tome šta bubamare jedu, gde žive i šta rade noću. Ako naiđete na glistu, pokažite je detetu. Neka se poigra (nežno) ili je stavi u teglu na nekoliko minuta, na posmatranje. Pomozite mu zatim da je pusti.
 
 
 
 
Ako prođete pored murala ili bilborda, zastanite da pogledate. Igrajte se: nek dete pronađe, recimo, čoveka s bradom, crveni auto, velikog psa… Dešavaće se da mu vi pokazujete jedno, dok njega zanima nešto drugo. Na primer, u zoološkom vrtu uzvikujete: „Vidi, slon! Vidi, žirafa!“, ali dete više zanimaju golubovi koji grickaju kokice oko kante. Pustite ga – bliže su mu i manji su…
 
 
child-and-tortoise
 
 
 
Pratite promene
 
Mališani obožavaju transformacije, možda zato što se i sami brzo menjaju. Zato, kad padne mrak, potražite prvu zvezdu i zamislite želju. Ili nedelju dana posmatrajte Mesec da biste videli kako menja oblik.
 
 
moon 
 
 
Možete i sami izazvati promene. Zasadite brzorastuće seme u saksiju i brojte dane dok ne nikne. Stavite pelcer u providnu teglu da bi dete moglo da prati kako izrasta stabljika i kako se korenje pruža ka vodi. Merite koliko je potrebno da pocrveni stabljika celera u čaši vode pomešane s jestivom crvenom bojom. Napravite lepljivu smesu od gustina i vode ili sipajte sirće na prašak za pecivo da gledate kako se peni.
 
 
colors
 
 
Želatin je izgleda pomogao mnogim roditeljima da dovrše ručak – rastvorite listić ili dva u vodi i dajte detetu da meša dok se stvrdnjava. Posle mu dajte da ga bocka.
Ne mari ako ne možete da pokažete detetu kako se pile probija iz ljuske ili kako leptir napušta čauru. Dovoljna je kocka leda koja se topi na vrućem betonu.
 
Uživajte u godišnjim dobima
 
Pomozite detetu da shvati smenu godišnjih doba tako što ćete mu usmeriti pažnju na ono što vidi i čuje, što može da dodirne i omiriše. Počistite opalo lišće ispred stana pa ujutru prebrojte koliko je listova još palo tokom noći. Duvajte balončiće od sapunice i gledajte kuda ih nosi vetar.
Stavite napolje kofu pa merite pomoću štapa ili lenjira koliko je palo kiše ili snega. Slušajte u proleće cvrkut ptica, a kad dođe leto, potražite svice.
 
Mali svet
 
Mala deca vole male stvari: dugmiće, perlice, kamenčiće. Naravno, previše mali predmeti mogu biti opasni, ali ubacivanje krupnih drvenih perli ili plastične dugmadi u neki sud (ili, napolju, kamenja ili školjki u kofu) držaće detetu pažnju neko vreme.
 
 
sensory-play
 
 
Verovatno ste primetili da vaše dete voli male, udobne kutke, u kojima se oseća kao svoj na svom. Napravite pećinu tako što ćete prebaciti ćebe preko stolica, ili pretvorite u šator veliki čaršaf stavljen preko kuhinjskog stola. Napolju možete pri dnu nekog žbuna raskrčiti dovoljno prostora da se čučne. Neka dete opremi svoje skrovište malim sudovima ili alatom. Mala deca vole alatke kojima im je lako da rukuju, što onda otvara mogućnost za razne kulinarske eksperimente ili građevinske poduhvate.
 
 
 
 
Budite u toku
 
Niko ne zna zašto se između druge i četvrte godine kod dece smenjuju opsesije pojedinim pojmovima – automobil, voz, konj, kit – ali to je česta pojava koja predstavlja odličnu priliku za učenje.
Dete ne prestaje da priča o vatrogascima? Obiđite vatrogasnu stanicu, ako je moguće, ili leti nabavite šlem i baštensko crevo.
 
 
 
 
Ako devojčica svakog jutra oblači baletsku suknjicu, povedite je u posetu nekoj školi baleta ili na đačku predstavu, da vidi stariju decu kako igraju. Za malu decu su amaterske predstave pogodnije nego balet u pozorištu, pored ostalog i zato što mogu izbliza da vide sve što ih zanima.
Postoje i slikovnice iz kojih dete može da sazna sve o baletu, ili vatrogascima, ili već kitovima…
 
Pitanje vodi u pohod
 
Deca neprestano postavljaju pitanja. Ako ne znate odgovor, recite da ćete ga zajedno pronaći. Neka dete vidi da zapisujete pitanja, koja ćete poneti kad pođete s njim, na primer, u biblioteku ili muzej. U enciklopedijama kao što je „Hiljadu zašto, hiljadu zato“ naći ćete odgovore na većinu dečijih pitanja, a danas postoje i raznovrsni dečiji leksikoni i enciklopedije prilagođene uzrastu.
 
 
enciklopedije-lilihipsteri
 
 
P.S. Posetite i stranicu Riznica znanja, internet verziju svima nam znane knjige “Hiljadu zašto, hiljadu zato”.
 
 
 

Facebook komentari

3 Komentar/a

MajeZmaje

2014-11-09 13:46:14 Reply

Odličan, inspirativan tekst! Često od umora i uslijed kroničnog nedostatka vremena zaboravimo da je ponekad i male stvari puno znače!

carapice

2014-11-10 23:30:33 Reply

Odličan tekst! Čitam ga iznova i iznova, sve da zapamtim, zatrebaće. :)

    mama Jooka

    2014-11-11 15:30:00 Reply

    Nema ništa magičnijeg od otkrivanja ovog čudnog sveta u kome se nalazimo, a ponovno proživljavanje toga sa decom je jedna od najlepših stvari. U praksi je stvarno teško setiti se u svakom trenutku šta sve možemo zajedno da radimo, što kažu Maje, od umora stvarno čovek ponekad zaboravi na najvažnije, a ovakvi tekstovi nas podsete na to :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *