Kako da postanete bolji roditelj za 30 minuta nedeljno
Lilihipsteri su se vratili s letovanja. Mali su se naodmarali, naplivali, nauživali i ponešto naučili. Stariji, ne baš toliko. Naročito se ova mama vratila malo umornija, iako osvežena. Razumljivo, jer teško mi je da se opustim kada stalno razmišljam o tome da li sam sve ponela sa sobom i kako će sve da prođe. U jeku priprema za polazak, nedostajalo mi je još sati u danu, pa je ta nedelja pred put bila poprilično haotična a devojčice nervozne.
 
Ovako je izgledao jedan od tih dana. Ustala sam (nepotrebno je reći nakon nedovoljno sati sna), pospremila što nisam stigla prethodne noći u sitne sate, popila kafu, istuširala se. Evo starije princeze. Mazimo se, oblačenje, doručak. Evo mlađe princeze. Mazimo se, oblačenje, doručak. Stiže svemoguća baka. Ja se oblačim. Krećem u akciju po gradu. Tri sata kasnije stižem na uspavljivanje. Nećemo da spavamo. Svi nervozni. Nastavljam spremanje. Ručak. Jedan, drugi. Spavamo. Veš. Spremanje. Još veša. Ustajanje. Užina. Jedna. Druga. Još veša. Pogledam na sat, 18 h. Pogledam u svoju stariju ćerku i kao da se prvi put tog dana vidimo. Strpljiva, stidljivim pogledom pita: „Mama, hoćemo li sada da se igramo?“
 
 
lilihipsteri-moris-sendak
 
 
Hoćemo.
 
Igranjac, večera, jedna, druga, kupanje, spavanje. Vratimo se vešu. Huh. Izvukla sam stvar. Na sreću i zadovoljstvo svih.
 
Zlatno pravilo: 30 minuta.
 
A evo o čemu se radi.
 
Nedavno smo naišle na članak Loren Hartman, koja je majka devojčice od tri godine i bebe od šest meseci. Loren kaže da nije lako biti mama “trinejdžerke”, kako u šali naziva svoju stariju ćerku. Do juče je, kaže, bila umilni anđelčić zaljubljen u svet, a danas je već prkosna „trinejdžerka“ koja se raspravlja o tome šta će da obuče, kada će na spavanje i šta ima za ručak. Loren priznaje da to ne budi najlepšu stranu njene majčinske ličnosti. Ponekad (čitaj često) čini joj se da će da eksplodira. Uglavnom uspeva da nadvlada situaciju, mada nekad poklekne i pristane da učestvuje u drami. Ima tu i vike i suza. Priznaje nam i da noću plače što se pretvorila u strašno zakeralo.
 
 
joga-sa-decom-lilihipsteri
 
 
Doskora joj se činilo da bije izgubljenu bitku. Pokušavajući da ispuni sve dnevne obaveze, uključujući i održavanje u životu dvoje dece (od kojih je jedno vrlo zahtevna beba), shvatila je da više ne može da podnese 87  frasova dnevno. Bila je skrhana obavezama. Baš tada je u njenu grupu za pomoć majkama (kakve postoje u Americi) došla jedna žena, bračni i porodični terapeut, i iako se Loren ne seća svega o čemu je ova pričala, ostala joj je urezana u pamćenje njena rečenica:
 
Izdvojte 30 minuta nedeljno tokom kojih ćete se potpuno posvetiti svom detetu“.
 
Pa, čekaj, šta 30 minuta? Mi smo neprestano zajedno!
 
Međutim, kad bolje razmislim, da li postoji pola sata kada smo posvećeni samo detetu? Kad ne držimo telefon, ne sklanjamo sudove, ne savijamo veš? Kada smo u detetovom svetu i iskreno se unosimo u igru?
 
 
fudbal
 
 
Loren je shvatila da verovatno ne provodi 30 minuta nedeljno sa svojom ćerkom, jer ima još i bebu od šest meseci. Ipak, odlučila je da proba. Da sedi na patosu i igra se lutkama. Da leži na krevetu i, bez griže savesti zbog neopranog posuđa, ćaska o snovima i jednorozima. Da pojača muziku i igra sa ćerkom. Možda nije imala baš pola sata u cugu, zbog druge bebe, ali 15 minuta ovde, tamo još 10, i uspela je da tokom nedelje provede 30 minuta nasamo sa svojom trogodišnjom ćerkom. Naravno, nije ćerka zaboravila da treba s vremena na vreme da pošizi zbog neke sitnice, niti je mami pošlo za rukom da se ne naljuti nijednom, ali Loren tvrdi da joj je ova strategija potpuno promenila vizuru i pomogla da se oraspoloži i lakše podnese neprijatne situacije, koje su neodvojivi deo odrastanja.
 
Naravno, odmah smo isprobale. I u svemu se slažemo sa Loren. Toplo preporučujemo da navijete satove i proverite sami sebe.
 
 
 
– Mama Mara 
 
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Mama Mara

2015-08-23 15:37:12 Reply

Bravo, Dragana! Upravo se o tome radi. Neverovatno koliko smo svi srećniji od kada svako dobije svoje i samo svoje vreme.

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *