Naši drugari iz Klickerboxa imaju dobru krilaticu: Vreme je za igru.
 
Kada je pravo vreme da počnete da se igrate sa svojom bebom? Odgovor je: odmah po rođenju. Iako deluje kao da bi samo spavale i jele, bebe su, onako krhke i nežne, zapravo spremne da se odmah upuste u svet igre i počnu da uče. Jer, igra i predstavlja upoznavanje sa svetom i učenje.
 
U proteklih par meseci, moja beba i ja išle smo na časove masaže i muzičku radionicu za bebe u SYNCHrony Lab. By Nana, koja stoji iza ove male laboratorije znanja za bebe i roditelje. Nana nas je, osim ovim veštinama, naučila i mnogim trikovima kada su igra i učenje kod beba u pitanju. Evo nekoliko koje treba da imate na umu.
 
 
1. Uvek postupajte nežno sa bebom.
 
2. Beba je ta koja odlučuje kada i kako ćete se igrati. Pratite i osluškujte znake koje vam vaša beba šalje. Ne insistirajte na igri koja bebi ne prija – probajte neki drugi put. Ako je umorna ili previše stimulisana, počeće da plače i buni se ili će zaspati, tj. “ugasiti se”, što je njihov prirodno usađeni mehanizam odbrane. U ovakvoj situaciji, prekinite aktivnost.
 
3. Ne morate imati tačno vreme kada neku aktivnost radite. Budite spontani, prilagodite se bebi.
 
4. Bebe najviše nauče pola sata nakon hranjenja, kada su site i zadovoljne.
 
5. Ponavljajte, ponavljajte, ponavljajte… Ne kaže se za džabe da je ponavljanje majka znanja.
 
 
Ono što bih posebno istakla kao prednost u igri sa ovako malim bebama je da vam ne trebaju nikakve skupe, komplikovane igračke. Dovoljni ste samo vi – bebina omiljena igračka.
 
 
beba-lilihipsteri
 
Igra br. 1
Raskomotite bebu i pustite je da uživa u slobodi. Neka maše rukama i nogama i dobro se protegne nakon devet meseci u skučenoj materici.
 
Igra br. 2
Ćaskajte sa svojom bebom. Tokom dana, pričajte bebi šta radite, kao na primer: „Sada će mama da te presvuče. Idemo u sobu. Palimo svetlo. Lezi tu. Sad će mama da ti skine bodi. Jedna ruka, druga ruka, glava…“ Iako je komunikacija jednostrana, prednosti su nemerljive. Prvo, na taj način održavate kontakt glasom, beba je sigurna da ste tu. Takođe, ovakvo ćaskanje doprinosi razvoju bebinog rečnika i usvajanju jezika.
 
Igra br. 3
Igrajte i pevajte sa bebom. Pustite muziku, uzmite bebu u naručje i hodajte u ritmu, njišite se ili plešite. Beba će vam jasno staviti do znanja šta joj od toga prija. Pevajte joj pesmice ili uspavanke.
 
ples-sa-bebom-lilihipsteri
 
Igra br. 4
Vidi, bebo! Pokazujte bebi razne predmete, sve što mislite da će je zanimati. Lopte, knjige, voće, povrće, cveće, drveće… Bebe vole jasne oblike, jarke boje i crno-bele slike.
 
Igra br. 5
Pipni, bebo! Izvucite iz plakara razne odevne predmete od različitih materijala: vuna, somot, pliš, svila, saten, pamuk, kašmir… Dopustite joj da dodiruje odeću i razgleda boje. Milujte je mekim materijalima po licu, rukama, telu.
 
Igra br. 6
Leti, leti… Uzmite svilenu maramu i pustite muziku. U ritmu bacajte maramu u vazduh i puštajte povremeno da sleti na bebu.
 
svilena-marama-lilihipsteri
 
Igra br. 7
Skoči, skoči… Vežite lastiš oko lopte i neka odskače o pod. Kada odskoči, obavezno pratite glasom: hop, hop…
 
Igra br. 8
Ogledalo, ogledalce moje… Držite bebu ispred ogledala. Pustite je da promatra sebe i vas. Pravite grimase u ogledalu.
 
beba-ogledalo-lilihipsteri
 
Igra br. 9
Gde je? Uzmite neki bebi zanimljiv predmet i pomerajte ga ulevo, udesno, gore, dole, sakrijte ga pa ponovo pokažite bebi. Pustite bebu da pogledom prati predmet.
 
Igra br. 10
Pljus, pljus… Za bebe koje vole vodu, napravite toplu kupku s balončićima i dozvolite bebi da pljuska nožicama i ručicama. Uživajte u kricima ushićenja i sreće.
 
beba-se-kupa-lilihipsteri
 
Igra br. 11
Masiramo se… Naučite da masirate bebu. To možete kod SYNCHrony lab ili u Shiva Shakti Yoga Studiju.
 
Igra br. 12
Taši, taši… Tapšite svojim rukama a kada beba prihvati, tapšite i njenim ručicama u ritmu dok pevate poznatu pesmicu.
 
Igra br. 13
Puzanje. Stavite bebu na pod i postavite joj omiljeni predmet tako da ne može da dohvati. Mamite je zatim da se pruži. Ovako ćete podstaći bebu da puzi, izazivajući refleks hodanja.
 
 
Igra br. 14
Prevrtanje na stomak. Stavite bebu na ćebence. Nežno povucite jednu stranu ćebenceta tako da se beba otkotrlja na stomak. Pomozite joj, pridržavajući joj glavu i telo. Izvodite ovo polako i pažljivo u početku.
 
Igra br. 15
U-ja! Gde je mama? Sakrijte se iza nečega pa se onda pojavite uz glasni izraz oduševljenja: „Evo je mama!“
 
skrivalice-lilihipsteri
 
Igra br. 16
Duva vetar! Raskomotite bebu pa blago duvajte u nju. Izrazi koje beba pravi i osmesi su neprocenjivi.
 
Igra br. 17
Milila bubica… Milite svojim prstima uz bebino telo a zatim je zagolicajte ispod vrata: „Našla, našla kućicu!“
 
Kao što vidite, svaki trenutak koji provedete sa svojom bebom je prilika da se poigrate. I od banalnih dešavanja možete da napravite zanimljivu aktivnost. I vama i bebi će biti lepše i lakše da prebrodite dan. Još jedan savet: obezbedite bebi dovoljno vremena na podu, ne sputavajte je nošenjem, njanjalicama i ogradicama. Iz iskustva vam kažem, ali o tome drugi put.
 
????????????????
 
Vreme je za igru!
 
 
 
– Mama Mara
 
 
 
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *