Uspeli ste da prelomite da idete na more sa bebom uprkos hiljadu i jednoj dilemi? Sigurna sam da vas tek sad hvata panika. Kada da idemo? Gde da idemo? Koliko da ostanemo? Čime da putujemo? Mi smo do sada dva puta bili sa desetomesečnim bebama na moru, pa kao „veteranka“ mogu da udelim neki pametan savet. Idemo redom.

Jedno je sigurno, doneli ste pravu odluku. Prvih godinu dana je stresno za novopečene roditelje, pa odlazak na more bude vrlo osvežavajuć, i po um i po telo.

Budite spremni na to da se nećete baš odmoriti. Celokupno letovanje ćete podrediti bebi i njenim potrebama i rasporedu. Ja sam uvek za to da rutinu sprovodite na moru, bolje nego na uzavrelom asfaltu.

Kada je beba spremna da ide na more? To je teško reći. Ja sam svoje bebe vodila sa deset meseci. Upoznala sam roditelje koji su smatrali da beba nije spremna za putovanje u prvoj godini, a isto tako sam na parkingu jednog grčkog supermarketa upoznala majku turistu sa troje dece koja je tada na more dovela bebu od mesec i po dana. Kada sam je pitala kako se snalazi, jer sam bila iznenađena što vidim tako malu bebu, rekla je: “Isto kao kod kuće, samo je meni lepše”. Istina je da su bebe spremne za odlazak na more već nakon nekoliko prvih nedelja života, pod uslovom da dobro napreduju, imaju neki ritam i da su zdrave. Kada ćete ih odvesti najviše zavisi od toga kada ste vi spremni, a ne beba.

Što se tiče termina za letovanje, u prvoj godini, pa i u prvih pet, ako mene pitate, definitivno razmatrajte jun ili septembar. Temperatura u tim letnjim mesecima je takva da će vam dozvoliti da provedete više vremena na plaži. Nama se čak dešavalo da beba popodnevnu dremku obavi ispod kvalitetnog suncobrana ili u nekom hladu jer zaista nije bilo pretoplo, kao u julu i avgustu. Malo više navijam za septembar jer je kraj sezone i manje su gužve gde god da odete.

Čime da putujemo? Avion je definitivno najbrži i najkomforniji način da stignete na željenu destinaciju. Ali ima čari i u vožnji automobilom. Do sada smo uvek birali auto jer nam je to prilika da se ispričamo, da vidimo neke lokacije koje do sada nismo i posetimo prijatelje i rodbinu na putu do mora. Mi nikad ne vozimo noću. Smatram da deca najlepše spavaju u krevetu, a za vozača je daleko lakše da vozi danju. Pravite česte pauze, na svakih sat i po do dva, za presvlačenje, jelo i protezanje nogu. Ako je moguće, trudite se da ne vozite po najtoplijem delu dana. Pametno koristitite klima uređaj u kolima i obavezno zatamnite  dečje prozore (nama u te svrhe najbolje služi tetra pelena).

Gde da idemo? Naš jedini zahtev u prve tri godine bio je da kuća bude na plaži. Bila sam spremna da se odreknem svega što je potrebno, samo da sebi priuštimo takav smeštaj, koji je obično malo skuplji. Dešavalo se da u apartman moramo da odemo i po tri, četiri puta u sat vremena jer nam nešto treba ili smo zaboravili. Ne smem ni da zamislim na šta bi nam ličilo letovanje da su apartmani bili udaljeni petsto metara. Kada ste već pošli na odmor, potrudite se da i vama bude najkomfornije moguće.

Koliko dugo? To, nažalost, zavisi od finansijskih mogućnosti i vremena kojim raspolažete kao zaposleni roditelji, ili barem tata. Mi smo uspeli da odvojimo petnaest dana za odmor i, sudeći po našem iskustvu i dečijem ponašanju, tri nedelje bi bilo idealno. Nakon dve nedelje, deca su se potpuno navikla i ta treća nedelja je za pravo, istinsko uživanje.

Sa kime da idemo? Kod nas nije dolazilo u obzir da na more vodimo bake i deke. Smatrali smo da je odmor prilika da se svi odmorimo jedni od drugih i da budemo sami, naša mala porodica. Prva dva letovanja sa malim bebama planirali smo sa kumovima i toplo preporučujemo takav aranžman svima. Četvoro odraslih na dva ili tri deteta je bolje nego dva na dva. Podeli se teret i dnevne obaveze pa dok neko nadgleda decu, neko sprema ručak, neko ima prilike i da se malo odmori. Uveče ćete imati vremena da ćaskate i opustite se sa društvom.

Hrana. Doručak i večera nisu problem zato što ćete tada biti u apartmanu i ne morate da menjate kućne navike. Problem može da nastane oko ručka. Ako je beba starija od godinu dana, možete se odvažiti i da je poslužite restoranskom hranom. U restoranima je osoblje uglavnom spremno da vam izađe u susret i pripremi nešto prikladno za bebu. Ne ustručavajte se da pitate. Ako je beba mlađa, pretpostavljam da ćete pripremati hranu za nju. Iako smo se trudili da bebu zdravo hranimo, u tih petnaest dana sam bila spremna da ih poslužim gotovim kašicama, ali nisu želele da ih jedu. Hranu smo spremale za svu decu i nosile je u termos torbi, tako da smo često išli i na izlete, na kojima nam je savršeno poslužila BeeCool hranilica jer je malu decu teško držati za stolom. Užine mogu da budu bilo gde. Leto je sezona najraznovrsnije ponude voća i uživajte u tome. Ukoliko beba pije adaptiranu formulu, preporučujem da ponesete zalihe jer je pitanje da li ćete pronaći baš tu vrstu koju koristite. Ako beba doji, nemate problem.

Šta poneti? Iako mi je prvog puta delovalo kao da treba da spremim doktorat iz astrofizike, spakovati bebu za more uopšte nije tako teško. Ponesite puno majica, pelene, čarapice i šeširiće. Obavezno ponesite i topliju odeću. I, to je to.  Pored kreme za sunčanje i kozmetike, ponestite i kućnu apoteku. Mi smo konkretno nosili nešto za snižavanje temperature, za ublažavanje alergijskih reakcija i probiotike. Svaka dalja terapija bi podrazumevala posetu lekaru, pa vodite računa i o dostupnosti lekara kada birate mesto za odmor. Ne zaboravite neko sredstvo za zaštitu od komaraca, pa i tabletu u sobi, jer komarci najviše vole da grickaju male bebe.

Kada na plažu? Najbolje je da na plažu idete rano ujutru i da se oko 11 h vratite u apartman. Ako imate prilike, možete i da se zavučete u hladovinu pa produžite vreme na plaži. Nakon toga, izlazak na plažu je bezbedan oko 17 h. Pametno koristite kremu za sunčanje, valja upiti nešto vitamina D koji nam je svima u gradskim sredinama preko potreban, ali ne dozvolite da beba izgori. Ne očekujte da će beba uživati na pesku i u vodi čim ih ugleda. Ne terajte bebu da sedi na pesku ili da se kupa u moru ako joj to ne prija. Mi preporučujemo vodu u bazenčiću pored ležaljki gde će se beba osećati sigurno. Kada bude spremna, sama će pokazati interesovanje za pesak i vodu, naročito ako hoda.

Opustite se. Iako možda odmor sa decom nije baš pravi odmor, to vam je jedina prilika da okrepite dušu i telo jer ćete se vrlo brzo vratiti svom užurbanom načinu života. Zato, uživajte!

Kako je proteklo vaše prvo letovanje?

– Mama Mara

(iz serije postova za Donat Mg)

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *