Kako do zdravog seksualnog života u braku sa decom
Parovi koji se zajednički staraju o deci i dele obaveze vezane za decu imaju zdraviji međusobni odnos i bolji seksualni život. Ma, nije moguće!
 
Štaviše, istraživanje koje su na jednom američkom univerzitetu sproveli sociolozi pokazalo je da je sve u redu kada: 1) roditelji zajedno vode brigu o deci, 2) tata sve radi sam, dok opcija 3) mama sve radi sama – daje loš rezultat. Naime, kada mama preuzme na sebe sve obaveze vezane za decu (to jest, bar 60%), oba roditelja prijavljuju neskladan međusobni odnos i nezadovoljstvo seksualnim životom.  
 
Istraživanje je obuhvatilo 487 heteroseksualnih parova, podeljenih u tri grupe: jednu u kojoj su se uglavnom žene same starale o deci, drugu u kojoj su se odgojem dece bavili muškarci i treću u kojoj su parovi ravnopravno delili obaveze vezane za potomstvo. Ispitanici su odgovarali na pitanja o tome koliko su zadovoljni odnosom s partnerom, koliko često vode ljubav i da li su zadovoljni svojim seksualnim životom.
 
 
zalazak-plaza-lilihipsteri
 
 
Rezultati su pokazali da je izuzetno važno da muškarac učestvuje u brizi o deci – i to više nego žena, iako se obično misli da sve od žena zavisi. Neko će komentarisati kako ovo samo pokazuje da sve od žena i zavisi: jer je žena kojoj njen partner pomaže zadovoljnija i rasterećenija, pa je samim tim i njenom partneru lepši život. Kao i deci, naravno.
 
Nije sasvim jasno, doduše, koji razlozi stoje iza ovoga. Neki stručnjaci smatraju da muškarci koji ulažu više vremena u brigu o deci verovatno ulažu više i u odnos sa partnerkom. U tom smislu, studija može ukazivati pre na važnost deljenja odgovornosti nego na direktan uticaj sati provedenih sa decom na seksualni život. Takođe, istraživanje nije uključilo neke zadatke koji podrazumevaju fizičke poslove oko dece kao što su kupanje i hranjenje, koji bi možda promenili konačni zaključak. Glavni fokus ovde bio je na deljenju odgovornosti, na tome da muškarac učestvuje u donošenju odluka o vaspitavanju, ishrani, druženju, fizičkim aktivnostima, obrazovanju, a ne toliko da bukvalno fizički radi oko dece.
 
 
na-plazi-lilihipsteri
 
 
Znači, mame, dižite ruke! Nemojte uvek vi da hranite, uspavljujete, čitate bajke, vodite u pozorište, radite domaće zadatke… Neka tata organizuje druženja. Neka tata razmišlja o zdravoj ishrani. Zajedno pravite strategije vaspitanja, zajedno planirajte razvojni put svog školarca, prema njegovoj meri, naravno.
 
I, mame, ne ustežite se da tražite pomoć: svi će biti na dobitku.  
 
 
 
 – Mama Maja 
 
Izvor: The Independent
 
Fotografije: David Parise
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *