Kako je moja ćerka zavolela muziku
 
Pripreme za prvi rođendan prvog deteta ponekad su komplikovanije od Međunarodne svemirske stanice – najsloženije građevine koju je čovek do sada sagradio. To se, verovatno, jedino može porediti sa izborom venčanice za venčanje iz snova o kom se maštalo od najranijeg detinjstva, već od prvog susreta s princezama i prinčevima na belim konjima.
 
Mnogo pre organizacionih poslova koji se odnose na izbor igraonice, iće i piće, rešio sam da na gitari “skinem” neke stare dečije pesme, uz koje smo mi odrasli, kako bih i na taj način zabavio decu koja će biti na prvom rođendanu moje ćerke. Moram priznati da ovaj poduhvat nije bio nimalo lak; postoje predrasude da je dečija muzika jednostavna, samim tim što je pisana za decu. Pre svega, počeo sam sa pronalaženjem tekstova pesama, koje sam zatim preslušavao na ju-tjubu i “skidao” akorde na sluh. Kada je sluha ponestalo, dao sam se u potragu za notnim zapisima naših velikih i ozbiljnih kompozitora za decu. Takođe sam “skidao” i pesmice iz omiljenog joj crtaća “Pepa Prase”. Želim da podelim sa svima pesmaricu sa akordima koju sam do sada sklopio, a očekujem od vas dopunu u vidu još novih pesama ili eventualnih ispravki.
 
Dečiju pesmaricu sa akordima možete preuzeti ovde.
 
Ćerka je u tom trenutku imala oko osam meseci i nije puzala, pa je bila idealna publika. Posadim je na garnituru i, pošto nema načina da mi pobegne, prinuđena je da sluša moje muziciranje. Kao što rekoh, to je publika kakvu svaki muzičar sanja. Neko bi mogao da me optuži i za zlostavljanje, ali dok sam uvežbavao pesme primetio sam da i ona aktivno učestvuje, mahanjem rukama i podvriskivanjem, što sam ja, kao svaki dobar i neobjektivan roditelj, tumačio kao pevanje pratećih vokala. Konačno, kada nestane prvobitne zainteresovanosti za zvuk, prelazi se na ispitivanje gitare dodirom.
 
 
 
 
 
 Rođendan je prošao u radosti, veselju i pesmi, posle čega smo zajedno otplovili u drugu godinu…
 
 
prva-torta-rodjendan-lilihipsterski
 
 
Pod uticajem starih dobrih dečijih pesmica, kao i sreće-sreće-radosti koju su te pesme donele svima nama, otpočeo je moj kreativni momenat komponovanja nove muzike za decu. Inspirisana jednim fenomenalno provedenim prolećnim danom na muzičkom festivalu posvećenom očuvanju prirode  Supernatural, u botaničkoj bašti “Jevremovac”, rodila se muzička ideja za pesmu “Kengurska uspavanka” iz zbirke “Nešto kao sreća”, koju je napisao Goran Boričić zvani Guslar Gojko.
 
 
na-festivalu-supernatural-lilihipsteri
 
 
Vremenom su nastajale nove pesme i moja ćerka ih je pevala zajedno sa mnom. Nije pravila razliku između pesama starih gotovo pola veka i onih koje su upravo napisane. Sa svojih dve i kusur godina, bila je deo “Kengurske uspavanke” ovekovečene i na snimku:  
 
 
 
 
Muziku slušamo gde god i kad god nam se ukaže prilika. Stalno nešto pevušimo zajedno i povremeno je motivišem da izmišlja i menja tekstove pesama koje u tom trenutku slušamo. Vrlo rano je shvatila šta je rima i, trudeći se da ne naruši rimovanje prilikom improvizacije, definitivno je razvila kreativnu crtu, veoma vidljivu i primenljivu u svakodnevnom životu. I, eto, čini mi se da je tako zavolela muziku…
 
 
Tata Šone Kengur
 
 

Facebook komentari

1 Komentar/a

Miljan

2015-01-18 22:18:51 Reply

E nasmejase me dobro mala Irina i tata Sone :) S obzirom na to da cu uskoro postati otac, Boze zdravlja, obecavam da ce moja cerka rasti uz Bendite ;) Hvala na lepom tekstu i pesmama! Puno pozdrava iz daleka (…gde trava nije bas i neka :))!

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *