Iako dete neće početi potpuno samostalno da jede pre druge ili treće godine, veoma je važno uvek mu nuditi odgovarajuću hranu za njegov uzrast u obliku zdravih grickalica koje će moći samo da uzima. Važnost ovakvih zalogajčića je višestruka – pored toga što podstiču razvoj fine motorike ruku, korisni su za oralnu motoriku, razvoj jezika i žvakanja i uče bebu kako da savlada i manje pasiranu hranu. Beba neprestano istražuje. U prvo vreme, sve ispituje preko usta, pa je zbog toga dobro na taj način sa njom i komunicirati i ponuditi joj da konzumira različite teksture, boje i ukuse.

S obzirom na to da smo s prvim detetom, kao i verovatno veliki broj roditelja, bili možda previše oprezni i sa pasiranom hranom prešli 12. mesec, sa drugim smo pokušali da ne ponovimo grešku. Sada je zaista nemoguće da me neko ubedi da dete može da se zadavi minijaturnim komadićem dobro skuvane hrane dok ja sedim pored njega. Naravno da rizici uvek postoje, ali ukoliko pratimo dete i njegov razvoj i pristupimo bez predrasuda, vrlo lako ćemo primetiti da li je ono spremno za uvođenje samostalnog hranjenja.

povrce-finger-food-lilihipsteri-690

Beba može biti spremna za “finger food” već negde od sedmog meseca (naravno, sve zavisi od toga koliko ima zuba i kada je uvedena nemlečna dohrana), ali najsigurnije je da procenimo sami na osnovu ponašanja deteta. Naš primerak je negde sa punih sedam meseci (oko mesec i po dana po uvođenju hrane i sa dva zuba) počeo da skuplja mrvice ispred sebe i da se trudi da ih prvo ubaci u usta, a potom da ih nekako sažvaće. Ovi prvi pokreti žvakanja su mi dali ideju da pokušam sa ekspandiranim žitaricama – integralnim pirinčem. Na tržištu postoje različite varijante ekspandiranog zrnevlja. Ja bih preporučila natur varijantu –pirinač, raž ili ječam bez dodataka, budući da zrna sa dodatkom fruktoze često mogu biti pretvrda ili žilava za ove prve zalogaje. U svakom slučaju, testirajte sami i to će biti najsigurnija varijanta prvog zalogaja.

beba-jede-3-finger-food-lilihipsteri-690-naslovna

Takođe, s obzirom na želju za grickalicama i na uvek aktuelan problem s rastom nekog zuba, setila sam se da potražim recept za prve biskvite za bebe, tzv. biskvite za zube. Posle kratke pretrage, jedino sam mogla da zaključim da mi recept u stvari i nije potreban – potrebno je samo izabrati sastojke koji odgovaraju uzrastu bebe i umesiti ih u takav keks koji će čak i starije dete koje obožava slatkiše zaobići u širokom luku; dakle, nešto baš čvrsto i nesalomivo, a sačinjeno od jestivih sastojaka.

Kao najzgodnija osnova se pokazala banana – pasirana banana umešena s mlevenim ovsenim pahuljicama, uz dodatak malo ulja od repice i nekoliko pasiranih urmi (za još malo slađi ukus).

biskviti-za-zube-lilihipsteri-690

Važno je iseći ih u oblik zgodan za držanje – štanglice sa zaobljenim ivicama (koristeći rakijsku čašicu kao modlu) ili prstenove (manja i veća okrugla modla ili čašica). Na Pinterestu možete pronaći zaista mnogo ovakvih recepata na bazi žitarica i voćnog pirea (kao što je, na primer, ovaj sa bloga Dazzling mama).

beba-jede-2-finger-food-lilihipsteri-690

Kao osnovne preporuke za prve samostalne zalogaje, izdvojili smo nekoliko saveta: svu hranu prvo sami probajte i testirajte da li se lako topi u ustima; komadići isprva neka budu zaista mali, poput mrvica, pa onda polako povećavajte do zalogajčića, u skladu s tim kako beba napreduje u žvakanju; ako su komadići hrane suviše klizavi ili gnjecavi (kao na primer banana i drugo zrelo voće ili neko dobro kuvano povrće), zgodno je uvaljati ih u mlevene žitarice – mlevene ovsene pahuljice, pšenične klice ili prezlu.

banane-finger-food-lilihipsteri-690

Kada ste sigurni da je beba ovladala tehnikom, onda joj možete ponuditi i neke kombinacije, kao što su ovi mali sendviči – dva zrna ekspandiranog pirinča spojena komadićem urme i uvaljana u mlevene ovsene pahuljice. Na isti način možete bebi spremiti i druge kombinacije, s mladim (krem) sirom, humusom i drugim namazima (naravno, od namirnica dozvoljenih za taj uzrast).

urme-pirinac-2-finger-food-lilihipsteri-690

  • Lilihipsterke (iz serije postova za Donat Mg)

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *