Kako preživeti dan sa decom na Adi
Odavno više ne idem na Adu Ciganliju, nije mi blizu a i smeta mi gužva. Nekad smo se kupali kod nudista na makiškoj strani, gde je danas gotovo centar Ade a nudisti su morali da pobegnu na desnu, “finu” stranu. Ipak, prošlog leta me je ubedila drugarica koja je sa Banovog brda da je na Adi baš kul i da će Gale super da se provede. Ako se trudiš da budeš vredna mama malog deteta, ne odbijaš ponudu za ugodan boravak u prirodi. Znalački nas je odvela da se parkiramo kod Sanseta i tu kad se siđe niz stepenice ka vodi, dete ulazi u neki polusan i ide kao navijeno od prve penjalice, do parkića, do jezera, do fontane, da vozi bajs pa do druge kafane recimo, gde je već spremno da dremne dok natenane pijemo piće. Dolazili smo nekoliko puta, ali nijednom tokom leta i uvek,  ko nekad, na tu istu, levu stranu, gde sam znala da će dete od dve godine imati čime i bezbedno da se zamajava. 
 
Hajmo sad, kaže ovih dana druga drugarica koja na Adu ide biciklom, dok se ona s Banovog brda šeta, na ovu našu, dakle, desnu stranu. Ima svašta za decu, samo se sjuriš do prve šumice gde iznajmljuju bicikle. Stigli smo dotle Gale i ja već dobro opaljeni suncem i vrelinom na 33 stepena u petak. Pogledam okolo: gužva na plaži, čoveče, svi se prže uprkos upozorenjima, plivaju, uživaju, prva tri reda puna. Gotova sam bila da se strovalim u prvi hlad, kad stiže i drug sa dve ćerke, čio i vedar. Tu sam stao kod Ade Safari, ha-ha, naravno da može da se uđe kolima, hajdemo tamo da nešto pojedemo, ima za decu mali zoo-vrt. Krenemo opet niz neki putić i mislim kako jeste lepa ta Ada Ciganlija, eto, kad pođeš na suprotnu stranu od gužve; prava oaza u našem bučnom gradu, posebno za decu – ona na trotinetu, on na biciklu, jurcaju ispred nas, pa bace trotinet i bajs i potrče da uberu cvet ili podignu štap a onda teraju dalje. 
 
A na Adi Safari – hladovina, zelenkasta, umirujuća, rečna. 
 
 
ada-safari-lilihipsteri-guske-bicikl
 
 
Mislim da to nije labud. Nije, to je japanska guska. 
 
 
ada-safari-lilihipsteri-guska
ada-safari-lilihipsteri-jezero
ada-safari-lilihipsteri-krov
 
 
Prijavili su bicikl, i traktor. I kućicu za ptice. 
 
 
ada-safari-lilihipsteri-kucica-za-ptice
 
 
Labud Mića (na tablama pišu imena životinja) bio je pravi labud, pa još crn i brzo je plivao. 
 
 
ada-safari-lilihipsteri-labud-mica
 
 
Na ulazu smo sreli raskošnog pauna, mužjaka. Onda se raspravljalo o tome da li je beli primerak mama. 
 
 
ada-safari-lilihipsteri-paun
 
 
Ribice u akvarijumu su veoma zanimljive. Uglavnom su ajkule i ribe klovnovi. Kobajagi. 
 
 
ada-safari-lilihipsteri-ribice
 
 
Lepo smo ručali: mi smo sedeli u hladovini a deca su prilazila da uzmu dva zalogaja pre sledećeg kruga malog fudbala, skakanja na mostiću, razgovaranja s ribama i lociranja Miće.  
 
 
ada-safari-lilihipsteri-restoran
 
 
Pročitali smo kako su se nekada zvali meseci na srpskom jeziku: januar je bio koložeg, zbog loženja drva, zatim sečko zbog seče šuma, derikoža zbog nestašice hrane, ležitrava u doba vegetacije, cvetanj kad cvetaju drveće i biljke, trešnjar kad sazreva prvo voće, žetvar za prvu žetvu, gumnik koji znači mesto za čuvanje žetve, grozdober govori za sebe i danas, kao i šumopad, studen i koledar sa tradicijom ritualnih proslava. 
 
 
ada-safari-lilihipsteri-triptih
ada-safari-lilihipsteri-zecevi
ada-safari-lilihipsteri-zoo-vrt
ada-safari-lilihipsteri-koze
 
 
U međuvremenu sam saznala da mnogi moji prijatelji vole Adu Safari. Kad poželiš da pobegneš iz grada na Adu, pa onda poželiš da pobegneš sa Ade – prva desno. ;)
 
 
 
– Mama Maja
 
 
 

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *