Ovih dana baš uživamo u snežnoj idili. Sklonimo zavese, utoplimo se i posmatramo padanje sitnih pahuljica. Napolju jeste veliki minus, ali zahvaljujući snegu u kući se još zadržava praznična atmosfera koja bi do sada bila “spakovana” za dogodine. Nema dileme, zima jeste lepša kada padne sneg, a još je i udobna za dušu kada je posmatraš iz toplog doma.

A, šta je sa bebinim redovnim dnevnim šetnjama? Uskoro ćemo proslaviti prvi rođendan i beba, koja nije više tako mala, ima neki uspostavljen ritam dnevnih šetnji – jedna obavezna pre popodnevnog spavanja, druga pre večere i kupanja. Takav nam je ritam bio sve dok nije krenula košava, a onda i minus. Prilagođavamo se temperaturnim promenama, s tim što kada je baš neprijatno za šetnju obavezno posmatramo komšijske pse sa terase, nekih pet do deset minuta, kako bismo udahnuli malo svežeg vazduha.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pošto nam je ovo prva zima sa velikim snegom i niskim temperaturama, moram priznati da se svaki dan preispitujem da li da izađemo u kratku šetnju oko podneva. Tada je, računam, najtoplije i najviše će prijati mom samopouzdanju. :) Čitala sam (naravno) preporuke o tome kako obući bebu kada je velika hladnoća, koliko vremena treba boraviti napolju, kada se ne preporučuje šetnja itd. Generalno, većina preporučuje da bebe treba izvoditi na temperaturama do – 10. Ovo se odnosi na bepce starije od mesec dana. Što se tiče oblačenja (moj najveći stres poslednjih nekoliko dana) poenta je da bebu obučete u više slojeva. Ja svoju bebu oblačim ovako: pamučna majica kratkih rukava i deblje hulahopke, bodi ili majica dugih rukava, helanke ili trenerka, tanji džemperić ili gornji deo trenerke i pantoflice koje nosimo po kući (još nismo počeli da hodamo napolju). Odozgo obučem skafander koji ima rukavice i  zaštitne delove za stopala. Kapica nam je obavezna, dok potreba za šalom varira u zavisnosti od toga da li napolju duva. Kada je ovako obučem, mirna sam, jer nakon tridesetak minuta šetnje, koliko je izvodim na minus deset, ručice i stopala su malo hladniji nego što su bili kod kuće, pošto je sve vreme u sedećem ili poluležećem položaju u kolicima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moram priznati da ne viđam baš mnogo beba napolju ovih dana. Jeste, nismo naviknuti na ovakve uslove jer ih doživimo svakih tri do četiri godina, ali mislim da to ne treba da bude prepreka da beba boravi na svežem vazduhu i kada neprekidno pada sneg, a pritom nema vetra. Koristi svežeg vazduha su brojne, počevši od povećanja apetita, poboljšanja sna i raspoloženja, jačanje organizma i njegove otpornosti.

puzanje-u-snegu-lilihipsteri-690

Ukoliko ste tip roditelja kome nije baš prijatno da izvede bebu u šetnju na ovim temperaturama, preporučujemo vam boravak na terasi. Posmatrajte okolinu ili se smejte zarazno dok ljubite pocrveneli nosić. Svesni smo da je pre toga potrebno juriti se po kući kako bi se prikladno obukli, ali verujemo dasu tih deset do petnaest minuta na svežem vazduhu vredni truda, naročito ako se nakon toga beba uspava kao beba. ;)

Mama Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *