Kako sam se pripremala za porođaj

Aktivne pripreme za porođaj otpočela sam negde početkom sedmog meseca. Procenila sam da je to dovoljno vremena da iščitam sve što sam skinula sa relevantnih sajtova i odem na radionice koje sam planirala. Pre toga je priprema bila pasivna i svodila se na poneku razmenjenu reč sa ginekologom tokom redovnih pregleda i ispitivanje drugarica i poznanica o njihovim iskustvima u različitim porodilištima. Bila bih najsrećnija da sam na prvom pregledu kod ginekologa od doktora ili recimo zadužene babice dobila neku brošuru koja bi sadržala neophodne informacije kojima jedna trudnica treba da raspolaže: koji su neophodni pregledi tokom trudnoće, kada je potrebno javiti se porodilištu prvi put, informacije o svim porodilištima – kontakti, raspoloživi ljudski kapaciteti (čitaj anesteziolozi i akušeri), pa onda šta pripremiti za porodilište i prve dane kada beba dođe itd. To, naravno, nije bio slučaj. Sve ovo možete naći na različitim sajtovima, ali nijedan od njih nije zvaničan sajt koji predstavlja određenu zdravstvenu instituciju, pa zato često s nepoverenjem prihvatamo određene informacije.

Suočena sa situacijom da u zemlji ne postoje zvanično sistematizovane informacije koje treba da dobije jedna trudnica, pažljivo i selektivno sam preuzela stvar u svoje ruke. Uostalom, kao i svaka druga trudnica. Najpre sam se obratila lilihipsterkama za preporuke i pomoć, vernoj i objektivnoj ženskoj grupi podrške. S njima sam veoma često razmenjivala mišljenje o skoro svemu što se tiče porođaja i perioda posle i veoma sam im zahvalna. Ono što bih konkretno izdvojila je knjiga koju su podelile sa mnom,Bezbolni porođaj” B. Milošević, R. Prica. Informisala sam se dublje o samom porođaju,  saznala kroz šta prolazi telo tokom samog tog čina i, najvažnije, kako se pripremiti za isti. To mi je pomoglo da povratim ionako klimavo samopouzdanje, poljuljano zbog toga što se suočavam s nepoznatom, a istovremeno veoma odgovornom i emotivnom situacijom. Informacije koje sam dobila čitajući knjigu sam kasnije, tokom osmog i devetog meseca, i praktično primenila na radionicama koje su bile organizovane u sklopu Domu zdravlja.

trudnoca-lilihipsteri-4

Toplo preporučujem svim trudnicama da pohađaju psihofizičke pripreme za trudnice ukoliko imaju tu mogućnost. Na ovim vežbama se veoma konkretno objašnjava i uči kroz šta prolazite od samog početka porođaja, a rade se i vežbe koje imaju za cilj da pripreme telo za period koji ga čeka. Imala sam sreću da upoznam divnu babicu koja mi je svojim znanjem pomogla i da vizualizujem situacije u kojima se mogu naći u različitim fazama porođaja. To je na mene delovalo veoma ohrabrujuće.

Istražujući na internetu, saznala sam da portal Fit i zdrava mama svake godine organizuje dva javna foruma za trudnice i buduće majke. Na ovim besplatnim događajima pokrivaju se teme kao što su psihofizička priprema za porođaj, tok trudnoće i važnost pravilne ishrane i nege beba, psihološke pripreme oca i majke za susret sa bebom. Preko ovog foruma sam naučila o načinu kupanja bebe, uslovima u sobi u kojoj beba boravi, šta je potrebno od stvari poneti u porodilište itd. Ono što me dodatno oduševilo je to da su organizatori omogućili i prenos uživo za sve nas koji nismo mogli da dođemo lično, pa eto prilike i za sve trudnice koje žive van Beograda da budu deo istog.

trudnoca-lilihipstei2

Pred kraj trudnoće, kada sam počela da pripremam torbu i polako spremam bebine stvari, osetila sam potrebu da se više informišem o dojenju jer kao buduća mama prvog deteta nisam ništa posebno znala, sem toga da želim da dojim. Posetila sam radionicu dojenja koju organizuje Udruženje Roditelj. U toplim prostorijama Udruženja veoma prijatne savetnice za dojenje se zaista iskreno trude da prenesu svaku informaciju za koju smatraju da će značiti budućoj mami dojilji i u mom slučaju su zaista pomogli. Upijala sam kao sunđer dok je trajala radionica i veoma mi je značila svaka reč kada su mi mesec dana kasnije prvi put doneli bebu na podoj. Njihovu vizit kartu i mini brošuru još čuvam na vidnom mestu u stanu, u slučaju da mi zatreba savet. Radionice su besplatne, savetnice su divne, pa iskreno preporučujem da ih posetite kada budu organizovali sledeću radionicu.

Kada se beba rodila i kada sam krenula da se suočavam sa svakodnevnim izazovima i neodumicama, veoma su mi pomogli kratki video tutorijali Centra za korektivnu gimnastiku napravljeni u saradnji sa portalom Yumama.  Naša divna saradnica Snežana na veoma suptilan i jasan način pomaže roditeljima da nauče koji je ispravan način držanja i nošenja bebe, koje igračke su potrebni bebi u različitom uzrastu kako bismo stimulisali njihov mentalni i fizički razvoj, kako se rade vežbice za kriva stopala ili kukove, kako pomoći detetu da propuzi… Meni zaista pomažu i danas.

trudnoca-lilihipsteri-3

Na ovom spisku bi morao da se nađe i Fejsbuk forum Trudnica Mg Srbija koji nam svakodnevno omogućava da razmenimo iskustva i da pomognemo jedne drugima da lakše nađemo rešenje nekom problemu ili se samo ohrabrimo na ovom predivnom putu trudnoće i roditeljstva.

Kako ste se vi pripremale za porođaj i početak roditeljstva? Da li imate da podelite s nama još neki savet ili možda preporuku za buduće i sadašnje mame kako da se pripreme za porođaj i za prve mesece sa bebom?

  • Mama Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *