Upravo prolazimo kroz period odvikavanja od pelena po drugi put. Pre neki dan, dok sam na klupi u centru grada presvlačila uplakanu ćerku koja je doživela „nezgodu“ iako sam je minut pre toga pitala da li joj se piški, sa druge klupe nas je posmatrala jedna starija sugrađanka. Kada smo završile, pohvalila je i ćerku i mene. Nju jer je velika devojčica koja će to sigurno uskoro savladati, a mene zbog strpljenja. Bila je iznenađena što je nisam grdila već tešila i ohrabrivala da već sledećeg puta neće biti nezgode. Istina je da mi nije bilo nimalo lako da je presvlačim nasred ulice, uz tašne, torbe i kese koje sam nosila, ali jedini cilj koji sam imala zacrtan i sa starijom i sa mlađom ćerkom prilikom odvikavanja bio je da moram da izbegnem obostranu frustraciju.

Kada su napunile godinu dana, krenula su pitanja: “A kada ćeš da skineš pelenu? Pa, šta čekaš?” Pa komentari: “Hajde, ti si velika. Vreme je da skineš pelenu. Mi smo vama sa godinu dana skinuli.” Iako me je zamaralo da to slušam, nije me mnogo doticalo. Nekako nisam imala utisak da su spremne da se odviknu. Bilo mi je suludo da skinem pelenu detetu koje ne hoda stabilno i koje ne ume da mi kaže da mu se piški ili da mi odgovori na pitanje da li mu se ide u WC.

Starijoj ćerki smo skinuli pelenu sa tačno dve i po godine. Bilo je leto i taman smo počeli da nosimo komotniju garderobu. Pomislila sam da je pravo vreme i pitala je da li hoće da proba. Složila se. Prethodno je noša stajala u kupatilu dobrih godinu dana. Za to vreme je naučila da je to njena noša i čemu služi. Znajući da deca najbolje uče kada gledaju, dozvoljavala sam da me redovno prati kada ja moram u WC. Neko vreme je sedela obučena na noši, a često sam je nudila i da skine pelenu i da sedne da proba da piški. Nekad bi joj uspelo, nekad ne. Prvog dana je imala nezgodu dva ili tri puta. Ja sam je stalno podsećala da ide na nošu. Drugog dana je imala jednu nezgodu. Trećeg dana je zvanično skinula pelenu. Svaki put kada bi obavila nuždu, tata i ja smo đuskali i radovali se što je uspela. Videli smo da joj to izuzetno godi i daje joj motivaciju da i sama traži. Svaki put kada je sama tražila nošu, davali smo joj da lepi nalepnice na tabelu koju smo iscrtali. Dogovor je bio da kada ispuni celu tabelu, može da izabere gde ćemo da idemo i šta ćemo da radimo. Noćnu pelenu smo skinuli istog dana kada i dnevnu. Malo više iz neznanja, ali nas je poslužila sreća. Prijatelji su nas savetovali da za prvo vreme uvek podignemo ćerku pre nego što i mi sami legnemo da spavamo i stavimo je da piški kako joj krevet ne bi bio mokar. Upalilo je. Za ovih dve godine, možda se tri puta upiškila u krevet, uglavnom kada je bila premorena.

Poučeni prethodnim iskustvom, i mlađoj ćerki smo skinuli pelenu sa dve i po. I prošli mnogo neslavnije. Pokušaj se sveo na jedno prepodne jer sam za tri sata imala deset donjih delova i isto toliko gaćica za pranje. Njoj je bilo zabavno da ide u kupatilo svako malo, da pere ruke i da se potom upiški kako bih je presvukla u novu garderobu. S obzirom na to da je bio kraj marta i hladno, kada je istrošila sve donje delove odeće, odlučila sam da nije spremna. A ni ja. Vratili smo pelenu. Pre dve nedelje, jednog ponedeljka, ekipa u vrtiću je krenula put odvikavanja od pelena. Znala sam da je pitanje dana kada će i ona tražiti da skine. Već u sredu je rekla da hoće da nosi „daće“ kao najbolja joj drugarica. Skinule smo pelene, a ja sam izvukla arsenal gaćica sa omiljenim likovima da se dive u vrtiću. Za dva dana, gotova stvar. Psihologija mase ne prestaje da me iznenađuje. Probale smo i noćnu, ali smo dve večeri zaredom menjali posteljinu pa sam odlučila da malo pričekam. Sada, nakon desetak dana, primetila sam da joj je pelena suva nakon spavanja, što je siguran znak da je vreme da se oprostimo od pelena zauvek.

Kada se odlučite za ovaj korak, savetujem vam da se naoružate strpljenjem. Ne skidajte pelenu kada sami prolazite kroz neki napet period ili kada dete prolazi kroz neku fazu negacije ili kada se ne oseća dobro, na primer, kada mu niču zubi. Izaberite vreme kada ste sposobni da se tome posvetite. Nemojte da vičete i da kažnjavate. Učinićete sebi medveđu uslugu. Deca se lako postide i mogu imati problema sa navikavanjem na nošu. Predlažem vam da u trenutku kada odlučite da skinete pelene, dete stabilno hoda, komunicira i razume osnovna uputstva, ima periode kada mu je pelena duže suva, ume da svuče i navuče donje delove odeće, ima želju da bude samostalno u nekim aktivnostima, želi da sarađuje i ponosi se svojim malim uspesima. Kod nas je upalilo.

Kako ste vi odvikli dete od pelena?

 

 

Save

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *