Kapuera za decu sa Capoeira Angola Marrom e Alunos Sérvia

Kada imate jedno ili više živahne dečice u stanu i nemate dostupno drveće na koje bi ona mogla da se popnu u blizini, brzo shvatite da pod hitno morate da se pozabavite osmišljavanjem ili pronalaženjem adekvatne fizičke aktivnosti. Kada kreveti, kaučevi i ostali nebezbedni komadi nameštaja postanu poligon za vežbanje, vreme je da roditelji počnu da istražuju. Međutim, ako već niste primetili, za uzrast od dve, dve i po godine ne postoji ništa, ili skoro ništa, što je u neku ruku sasvim logično.

I tako smo čekali, puno improvizovali i koristili svaku priliku da se pentramo i skačemo. A onda je stigla beba, upali smo u haos i malo zaboravili. Kad smo se osvestili, već smo imali dečaka od skoro pet godina i sada smo imali zaista mnogo različitih sportića u ponudi za taj uzrast. Ali, kako sad pobogu izabrati među svim tim školicama – plivanje, karate, fudbal, joga, gimnastika, nindža ratnici ili tenis?

 

 

 

 

Na svu sreću, letos sam na festivalu „Dar kreativnosti“ videla demonstraciju kapuere za decu i prvo što mi je palo na pamet bilo je „Pa, to je to!“ Jer, iskreno, ne znam nijedno malo dete koje instinktivno ne isprobava različite kapueri slične pokrete i okrete na zemlji, da ne pričamo o želji da napravi pravu pravcatu zvezdu…

 

 

 

 

Malo sam istraživala i pronašla drugare sa Olimpa. U pitanju je Capoeira Angola Marrom e Alunos Sérvia, škola kapuere angole, koja je, ukratko, najtradicionalnija varijanta među savremenim stilovima u kapueri. Ovaj stil je najbliži korenima kapuere i ističe ludički aspekt igre, nasuprot principu borbe i takmičenja. A kada malo bolje razmislim, verovatno je i to uticalo na utisak da je ova aktivnost upravo skrojena po meri deteta. Ne forsirajući ništa preko granice, teži da dete pre svega uključi, da ono bude aktivno i da se kreativno izrazi. Kao i u svakoj igri, poenta je u procesu, ne u finalnom rezultatu.

 

 

 

 

U suštini, kapuera se ne može nazvati sportom jer je u pitanju skup zaista raznovrsnih veština, od igre i borbe do pevanja i sviranja. Pored razgibanosti, skoro akrobatskih pokreta i fizičke izdržljivosti, dete kroz praksu uči i druge veoma važne stvari kao što su saradnja i komunikacija, iskrenost i drugarstvo, prevazilaženje različitih problema kroz razgovor, igru i pesmu. Kapuera je odnedavno i zaštićeno kulturno dobro te je svakako dobro sredstvo za upoznavanje deteta sa drugim kulturama i prilika da dva puta nedeljno malo otputuje u toplije krajeve. ;)

 

 

 

 

 

 

Osim što deluje privlačno i zabavno, ova fizička aktivnost je odličan izbor kada razmišljamo o dečijem psihofizičkom razvoju. Ravnoteža, koordinacija pokreta, osećaj za ritam, opšta kondicija i spretnost, svest o sopstvenom telu u prostoru (krug unutar kog se odvija igra je zaista mali u odnosu na širinu pokreta koji se zahtevaju) i samokontrola samo su neke od sposobnosti koje dete može da razvije kroz kapueru. Takođe, uče kako da izraze sebe na kreativan način kroz pokret, kako da budu aktivni i kako da komuniciraju sa drugima, i sve to na zabavan način, kroz osmeh i različite igre.

 

 

 

 

 

 

Dakle, ako niste sasvim sigurni da je vaše dete baš za neki određeni sport (a i ako jeste, uvek ima mesta za dva) preporučujem kapueru kao prvu aktivnost i zdravu bazu kroz koju će se susresti sa različitim izazovima i naučiti kako da ih pobedi.

Kapuera Angola Mahom i učenici Srbija ima dve dečije grupe, jednu za decu od dve (verovali ili ne, konačno i za najmanje neka lepa aktivnost :)) do pet godina, i grupu za one malo starije, od pet do 10 godina. Radionice su stručno navođene od strane trenera kapuere i somatopeda, koji su pored svega i odlični pedagozi, tako da možete biti sigurni da se razvoj deteta budno prati, kao što ih možete i priupitati oko svih nedoumica.

 

 

 

 

 

 

Kapuera nije samo borilačka veština ili ples, već jedna „all in one“ aktivnost. Kada ostavite dete u 6 sati na času, često je okruženje gimnastičarski poligon sa strunjačama, blokovima i obručima. Posle sat vremena, dok se vraćate, već u hodniku možete da čujete glasnu živu muziku i zateknete ekipu kako npr. đuska pravu brazilsku sambu. Tada znate da dete niste odveli samo na čas sporta, standardnu popodnevnu aktivnost da se istrči, već na jedan paket aranžman za duh i telo zdravih iskustava.

 

 

 

 

 

 

Mama Jooka

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *