Tokom januarskih snežnih čarolija, svaka naša šetnja imala je moto: gde god prođeš, ti sneška posadi. Nema ga već nedeljama a Iskra svakoga dana kada otvori oči pita: „Mama, je l’ pao sneg?“ Kad kažem da nije, ona pita: „Je l stiglo proleće?“ Logično, zar ne?
 
Odavno sam na nekom od sajtova namenjenih deci videla ideju za sneg u kući. Ovaj kišoviti vikend bio je kao stvoren za kućne projekte koje podsećaju na igru u prirodi.
 
Snežnu aktivnost možete da pripremite za pet minuta a uživancija traje satima. Potrebna je jedna velika kutija s poklopcem jer, to je najbolji deo, sneg možete da poklopite i ostavite za neki drugi dan kada ćete pozvati drugare. Pre početka skupljale smo trice i kučine koje mogu da se valjaju u snegu. Uživala je u pronalaženju sitnica, koje sam ja s predumišljajem sakrila po kući, i u tome kako dolazi do „lepih ideja“.

 
 
materijal-za-sneg-lilihipsteri
 
 
Sneg se pravi od 1 kg kukuruznog skroba (gustina koji na kilogram možete kupiti u svakoj prodavnici zdrave hrane) i pene za brijanje. Da biste očuvali koliko-toliko red u kući, prostrite jedan čaršav sa koga ćete istresti „slučajno zalutali“ sneg pošto se igra završi.
 
 gustin-pena-za-brijanje-lilihipsteri
 
 
Sipale smo skrob u kutiju i dodale penu. Kada je videla kako ja to radim, boca sa penom za brijanje postala je njena. Korisna vežba za šake; stiskala je do poslednje kapi. A pravljenje vodopada!? Zajedno smo mešale masu dok nije postala dovoljno lepljiva da se mogu formirati grudve. U pomoć je pritekao i tata sa svojom „finom“ penom.
 
 pena-za-brijanje-vodopad-lilihipsteri
 
 
Neko vreme se zabavljala ubacivanjem rekvizita u sneg pa njihovim traženjem i spasavanjem iz smetova. Ispalo je da je ova aktivnost i dobra igra memorije jer je, recimo, uporno tražila dva ogledalceta, tri crvena dugmeta, ljubičasti cvetić.
 
 
kopamo-po-snegu-lilihipsteri
 
 
Neizostavno smo napravile i Sneška Belića. Mama ga je, kao majstor, napravila a Iskra mu je ukrasila okoliš. 
 
 
sadimo-u-snegu-lilihipsteri
 
 
 Među rekvizitima imale smo kugle od stiropora. Otkrile smo da stiropor može da se buši! 
 
 
snesko-od-stiropora-lilihipsteri
 
 
Uz tata Sneška obavezno stoji i beba Sneško, pa smo je napravile od kuglica. A mama se podsetila da i od stiropora možemo da pravimo sneg. Neki drugi put.
 
 
snesko-belic-domaca-radinost-lilihipseri
 
 
Savet: sve ukućane sa slabim srcem poslati u šetnju; ova aktivnost sadrži eksplicitne scene nereda. Budite spremni da se presvučete nakon igranja: svi koji su uključeni, pa i oni koji nisu. Mlađu decu nadgledajte kako ne bi nešto snega i pojeli.
 
 
 
 
– Mama Mara

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *