Tražeći na netu recept za neki nov kolač, po mogućstvu sunđerasto sočan, naišla sam na heljdin kolač sa lešnikom i cimetom. Pročitala sam koji su sastojci potrebni i odmah odlučila da ću ga spremiti i probati. Kolač je sočan, sladak, sa divnom aromom cimeta. Odlično ide uz dobru knjigu ili film! ;)
Za pleh prečnika 26 cm potrebno je:
- 225 gr mlevenih lešnika
- 225 gr heljdinog brašna
- 200 gr braon šećera
- 1 kašičica cimeta
- 4 i po kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 250 gr putera (na sobnoj temperaturi)
- 6 jaja
- šećer u prahu.

Uključite rernu na 180 °C (opcija sa ventilatorom).
Sipajte suve sastojke u posudu i odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite čvrsto, s malo soli.
Umutite puter sa šećerom. Postepeno, jedno po jedno, dodajte žumanca i mutite mikserom sve dok smesa ne postane kremasta. Drvenom kašikom dodajte suve sastojke i belanca u kremastu smesu od putera, šećera i žumanaca, kombinujući sastojke u odnosu 1 prema 3, i lagano mešajte.
Pecite 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, dok kolač ne dobije zlatnosmeđu boju. Čačkalicom možete proveriti da li je kolač pečen – ako se masa ne lepi, gotovo je!
Izvadite kolač da se hladi nekoliko minuta. Promešajte 2-3 kašike šećera u prahu sa 1/4 kašičice cimeta i pospite preko kolača.
Možete servirati uz kafu ili čaj. Moja preporuka je Green Rooibos Magic Aloe, čiji se ukus i aroma odlično slažu sa heljdinim kolačem.
Uživajte!
– Vida

Facebook komentari
Ostavite komentar
Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *
Za sada nema komentara