Tražeći na netu recept za neki nov kolač, po mogućstvu sunđerasto sočan, naišla sam na heljdin kolač sa lešnikom i cimetom. Pročitala sam koji su sastojci potrebni i odmah odlučila da ću ga spremiti i probati. Kolač je sočan, sladak, sa divnom aromom cimeta. Odlično ide uz dobru knjigu ili film! ;)  
 
 Za pleh prečnika 26 cm potrebno je:
 
  • 225 gr mlevenih lešnika
  • 225 gr heljdinog brašna
  • 200 gr braon šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 4 i po kašičice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 250 gr putera (na sobnoj temperaturi)
  • 6 jaja
  • šećer u prahu.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 
 
Uključite rernu na 180 °C (opcija sa ventilatorom).
 
Sipajte suve sastojke u posudu i odvojte belanca od žumanaca. Belanca umutite čvrsto, s malo soli.
 
Umutite puter sa šećerom. Postepeno, jedno po jedno, dodajte žumanca i mutite mikserom sve dok smesa ne postane kremasta. Drvenom kašikom dodajte suve sastojke i belanca u kremastu smesu od putera, šećera i žumanaca, kombinujući sastojke u odnosu 1 prema 3, i lagano mešajte.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Pecite 35 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, dok kolač ne dobije zlatnosmeđu boju. Čačkalicom možete proveriti da li je kolač pečen – ako se masa ne lepi, gotovo je!  
 
Izvadite kolač da se hladi nekoliko minuta. Promešajte 2-3 kašike šećera u prahu sa 1/4 kašičice cimeta i pospite preko kolača.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Možete servirati uz kafu ili čaj. Moja preporuka je Green Rooibos Magic Aloe, čiji se ukus i aroma odlično slažu sa heljdinim kolačem.
 
Uživajte!
 
 
 
– Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *