Kolač s višnjama i jogurtom
Čisteći preostale zalihe zamrznutog voća, naišla sam na pakovanje domaćih višanja. U trenutku se setih voćnog kolača koji porodično mnogo volimo. Moja mama ga redovno i dan-danas sprema jer se ta ljubav prenela i na Alekseja. Kaže da mu je to omiljena torta. :)
Usledilo je kratko podsećanje na recept, uz korišćenje usluga vajbera i mama-servisa.
Za standardnu đuvečaru, prečnika 30 cm, potrebno je:
- 4 jaja
- 3 šolje brašna
- 1,5 šolja šećera
- 1 šolja ulja
- 1 šolja jogurta
- ½ praška za pecivo
- 300–400 gr višanja.
Uključite rernu na 180 °C.
Mute se jaja sa šećerom sve dok se ne dobije lepa, kremasta struktura. Nakon toga, dodaju se ulje i jogurt i brašno s praškom za pecivo. Muti se lagano i vrlo kratko. Dobijena smesa izruči se u prethodno podmazan pleh (u mom slučaju, klasičan đuveč) a odozgo se naređaju višnje.
Kolač se peče 30 do 40 minuta. Čačkalicom možete proveriti da li je pečen – ako se masa ne lepi, gotovo je!
Uživajte u ovom jednostavnom tradicionalnom receptu!
– Vida

Facebook komentari
Ostavite komentar
Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *
2 Komentar/a
2015-06-10 12:35:54
Ovo je bila i moja omiljena “torta” dok sam bila mala. Sada, kada sam porasla :-), nikako mi ne polazi za rukom da napravim isti kolac kao sto je mama svojevremeno pravila, tj. vazdusat i sa visnjama koje ne padnu na dno:-(.
2015-06-13 18:22:52
posle iscrpnih istraživanja na temu propadanja voća došla sam do otkrića da samo treba polovinu testa prethodno zapeći u rerni ;) i to vrlo kratko, tek da se stvori malo čvršća podloga, posle toga se poređa voće i pokrije ostatkom testa…eto, a sve vreme sam mislila da je tajna padanja u receptu :)