Kolač s višnjama i jogurtom
Čisteći preostale zalihe zamrznutog voća, naišla sam na pakovanje domaćih višanja. U trenutku se setih voćnog kolača koji porodično mnogo volimo. Moja mama ga redovno i dan-danas sprema jer se ta ljubav prenela i na Alekseja. Kaže da mu je to omiljena torta. :) 
 
Usledilo je kratko podsećanje na recept, uz korišćenje usluga vajbera i mama-servisa. 
 
Za standardnu đuvečaru, prečnika 30 cm, potrebno je:
 
  • 4 jaja
  • 3 šolje brašna
  • 1,5 šolja šećera
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja jogurta
  • ½ praška za pecivo
  • 300–400 gr višanja.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Uključite rernu na 180 °C.
 
Mute se jaja sa šećerom sve dok se ne dobije lepa, kremasta struktura. Nakon toga, dodaju se ulje i jogurt i brašno s praškom za pecivo. Muti se lagano i vrlo kratko. Dobijena smesa izruči se u prethodno podmazan pleh (u mom slučaju, klasičan đuveč) a odozgo se naređaju višnje.
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Kolač se peče 30 do 40 minuta. Čačkalicom možete proveriti da li je pečen – ako se masa ne lepi, gotovo je! 
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
 
Uživajte u ovom jednostavnom tradicionalnom receptu!
 
 
– Vida
 
 
 

Facebook komentari

2 Komentar/a

oker i umbrs

2015-06-10 12:35:54 Reply

Ovo je bila i moja omiljena “torta” dok sam bila mala. Sada, kada sam porasla :-), nikako mi ne polazi za rukom da napravim isti kolac kao sto je mama svojevremeno pravila, tj. vazdusat i sa visnjama koje ne padnu na dno:-(.

    mama Jooka

    2015-06-13 18:22:52 Reply

    posle iscrpnih istraživanja na temu propadanja voća došla sam do otkrića da samo treba polovinu testa prethodno zapeći u rerni ;) i to vrlo kratko, tek da se stvori malo čvršća podloga, posle toga se poređa voće i pokrije ostatkom testa…eto, a sve vreme sam mislila da je tajna padanja u receptu :)

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *