Leto nam je otišlo, zahlađenje već počelo, ali to ne znači da smo spremni da se oprostimo od sporih sunčanih dana. Tako smo rešili da napravimo kolač koji će nam vratiti miris leta u kuću uprkos tome što je napolju krenula kiša. Izvadili smo potrebno voće iz zamrzivača i stupili u akciju. Bratanac i tetka, već dokazani tandem u bakinoj kuhinji, pripremali su superlagani kolač od bresaka i malina.

Za ovaj recept je potrebno:

  • 185 gr brašna
  • 1,5 kašičica praška za pecivo i još 0,5 kao dodatak
  • 125 gr putera na sobnoj temperaturi
  • 115 gr belog šećera
  • 115 gr smeđeg šećera
  • 3 breskve, oljuštene i isečene na kriške
  • 90 gr malina
  • 2 kašičice ekstrakta vanile
  • 1 jaje
  • 185 ml mleka.

Rernu zagejte na 180 °C stepeni.

Pleh dimanzija 20 x 30 cm podmažite puterom. Mi smo koristili najmanji okrugli pleh koji smo našli u kuhinji.

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-1

U jednu posudu sipajte brašno i prašak za pecivo. Ubacite puter i utrljajte ga prstima. Dodajte obe vrste šećera i gnječite smesu dok ne postane kompaktna.

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-2

Pola dobijene smese prebacite u pleh i rasporedite tako da napravite podlogu za kolač.

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-3

Na podlogu poređajte breskve…

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-5

i maline…

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-6

U drugu polovinu smese dodajte ekstrakt vanile, preostali prašak za pecivo, jaje i mleko i dobro promešajte žicom. Ne brinite se previše ukoliko ostanu grudvice jer će se otopiti tokom pečenja.

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-4

Izručite smesu ravnomerno preko bresaka i malina.

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-9

Pecite sat vremena pa uživajte!

kolac-sa-breskvama-lilihipsteri-10

  • Mama Vida

Facebook komentari

Za sada nema komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa nije vidljiva za javnost.
Obavezna polja *